Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο δήμος Ξάνθης ξοφλά τα δάνειά του

Ο δήμος Ξάνθης ξοφλά τα δάνειά του

0

Φανουράκης: «Να δώσουμε τα μισά στα δάνεια και τα άλλα μισά στην κοινωνία».Δεν έδωσαν λευκή επιταγή στον δήμαρχο για διαπραγμάτευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών

Δήμαρχος: «Καλύτερα να εξοφλήσουμε τα δάνεια μας παρά να γίνουν τα λεφτά μας ρέπος»

Σε υποστηριχτικές υποδομές για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των ΑΜΕΑ στην πόλη προτίθεται ο δήμος Ξάνθης να διαθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ που του παραχωρείται από το Πράσινο Ταμείο, ως επιβράβευση επειδή πέρσι κατέλαβε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις κινητικότητας των ΑΜΕΑ μεταξύ των ελληνικών πόλεων. Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης και ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος ανέφερε ότι ο δήμος θα προσθέσει και άλλα 5.000 ευρώ επιπλέον. Αναφερόμενος στις υποδομές που επιλέχθηκαν είπε ότι τοποθετηθούν ηχητικά σήματα στα φανάρια που θα προειδοποιούν τους τυφλούς, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν γραμμές τυφλών σε πεζοδρόμια και σημεία που δεν υπάρχει πρόσβαση. Αποδέχτηκε δε την πρόταση του Σ. Τσιακίρογλου να δοθεί ένα ποσό για ευαισθητοποίηση των δημοτών ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της κυκλοφορίας στην πόλη και να πάψουμε να βλέπουμε στους πεζοδρόμους να κυκλοφορούν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες όπως και παρκαρίσματα σε λωρίδες ΑΜΕΑ.

6.500 ευρώ για συντήρηση πυρασφάλειας στο κλειστό δημοτικό πάρκιγκ;

Αναφορά στο δημοτικό πάρκινγκ έγινε από τον Μανώλη Φανουράκη και τον Νίκο Ανταμπούφη με αφορμή ενός κωδικού για συντήρηση πυρασφάλειας στο πάρκινγκ που υπήρχε στο 9ο θέμα(8η αναμόρφωση προϋπολογισμού οι. Έτους 2017). Ο κ. Φανουράκης ρώτησε γιατί ο δήμος ξοδεύει γα συντήρηση της πυρασφάλειας του παρκινγκ εφόσον αυτό είναι κλειστό. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ανταμπούφης ρώτησε μήπως έχει παρέλθει ο χρόνος και χρειάζονται ανανέωση των υλικών πυρασφάλειας και αν έχει γίνει κάποια μελέτη που θα δοθούν αυτά τα 6.500 ευρώ όμως απάντηση δεν πήρε, γεγονός που σχολιάστηκε επικριτικά και από τον κ. Καμαρίδη: «Ρωτάμε αλλά απαντήσεις δεν παίρνουμε και παρόλα αυτά προχωράτε σε ψήφιση», είπε και καταψήφισε το θέμα όπως και οι άλλες παρατάξεις πλην του κ. Τσιακίρογλου που ψήφισε Λευκό και του κ. Μπογιάρ από την συμπολίτευση.

Ο δήμαρχος θέλει να εξοφλήσει τα 4 δάνεια του δήμου

Την πρόθεσή του να εξοφλήσει τα 4 δάνεια του δήμου ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος αναφέροντας πως ζήτησε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όλα τα στοιχεία για τα δάνεια και τα επιτόκια που πληρώνει ο δήμος Ξάνθης και μετά από επεξεργασία που έγινε στην Οικονομική υπηρεσία εξακριβώθηκε πως αν ο δήμος τα εξοφλήσει από τα αποθεματικά του τα οφέλη του θα είναι πάνω από 2 εκ. ευρώ: «Είναι μια κίνηση νοικοκυρέματος» είπε ο δήμαρχος Ξάνθης, ζητώντας να μεταφερθούν τα χρήματα για την εξόφληση των δανείων και επίσης να εξουσιοδοτηθεί για να προχωρήσει τη διαδικασία συνεννόησης με το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Φανουράκης: «Να δώσουμε τα μισά στα δάνεια και τα άλλα μισά στην κοινωνία»

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φανουράκης στη λογική του δημάρχου τονίζοντας ότι δεν πρόκειται άμεσα να ωφεληθεί ο δήμος με τα 2 εκ. ευρώ αλλά μετά το 2025 και αναρωτήθηκε ποιος λόγος υπάρχει να διαθέτει ο δήμος τα αποθεματικά του για να εξοφλήσει τα δάνεια που ούτως ή άλλως εξυπηρετούνται κανονικά. Αντιπρότεινε δε ένα μέρος των αποθεματικών περίπου 6 εκ. ευρώ να διατίθενται για τις δόσεις των δανείων και τα υπόλοιπα 6 εκ. ευρώ να διατεθούν στην κοινωνία: «Να γίνουν υποδομές στο δήμο. Δώστε τα στην πόλη φέρτε μελέτες, κάντε παιδικές χαρές , κολυμβητήριο και θα τα ψηφίσουμε . Δεν συμφωνώ επίσης να εξουσιοδοτήσουμε τον δήμαρχο. Το Δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει όχι ο δήμαρχος», τόνισε ο κ. Φανουράκης.

Λογιστικό το απόθεμα των 12 εκ. ευρώ – 300.000 ευρώ έχει στα Ταμεία του ο δήμος

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος του απάντησε πως στα αποθεματικά των 12 εκ. ευρώ που αναφέρεται είναι λογιστική αποτύπωση και ότι είναι η ταμειακή ρευστότητα που μεταφέρεται κάθε χρόνο και όχι χρήματα που μπορείς να τα διαχειριστείς. Ανέφερε δε ότι τα πραγματικά αποθεματικά του δήμου είναι 300.000 ευρώ και ότι η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει από την εξοικονόμηση χρημάτων από τις εκπτώσεις που έχουν έργα όπως το Κυνοκομείο (60% και το έργο των ασφαλτοστρώσεων επίσης 63%. Οι εκπτώσεις αυτές αποφέρουν 1.6 ευρώ στο δήμο που θα μπορεί να τις διαθέσει στην αποπληρωμή των δανείων τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 6. 777.000 ευρώ.

Δεν έδωσαν λευκή επιταγή στον δήμαρχο…

Ο Μανώλης Τσέπελης πρότεινε να εξουσιοδοτήσει το δημοτικό συμβούλιο τον δήμαρχο να διαπραγματευτεί με το Ταμείο μια συμφωνία και να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο αν θα τη δεχτεί. Ο κ. Τσιακίρογλου συμφώνησε με την μεταφορά των χρημάτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών ωστόσο είπε πως: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στο δήμαρχο αλλά να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο με βάση και μιας μελέτη σκοπιμότητας από την Οικονομική υπηρεσία. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Καμαρίδης. Ο κ. Ανταμπούφης είπε συμφωνεί με το πρώτο σκέλος της εισήγησης την μεταφορά δηλαδή των χρημάτων του δήμου στο Ταμείο Παρακαταθηκών αλλά όχι στην εξουσιοδότηση στο δήμαρχο και πρότεινε να γίνουν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες.

Δήμαρχος: «Καλύτερα να εξοφλήσουμε τα δάνεια μας παρά να γίνουν τα λεφτά μας ρέπος»

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος τόνισε πως η εισήγηση είναι αυτή και σε μια προσπάθεια να πείσει τους δημοτικούς συμβούλους αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς λόγους που ο δήμος επιδιώκει να εξοφλήσει τα δάνεια μέσω άνοιγμα λογαριασμών στο ΤΠΔ: «Έρχεται τροπολογία , να ανοίξουμε λογαριασμούς και να τα κάνουμε ρέπος Αυτό θέλετε;», είπε με νόημα. Την άποψή του συμμερίστηκε ο κ. Κολλάρος ο ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι τα λεφτά των δήμων και ότι καλά θα κάνει ο δήμαρχος να τα χρησιμοποιήσει για να εξοφλήσει τα δάνεια του δήμου και να ωφεληθεί ο δήμος Ξάνθης. Τέλος ο δήμαρχος αφού συνεννοήθηκε με τους επικεφαλής των παρατάξεων πρότεινε να ψηφιστεί η εισήγηση ως έχει με την παρατήρηση ότι στο β΄ σκέλος (η εξουσιοδότηση του δημάρχου) θα ξαναέρθει στο Δ.Σ. μαζί με το έγγραφο από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…