Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μια αγάπη, δυο Θεοί: Μια ιστορία συμφιλίωσης

Μια αγάπη, δυο Θεοί: Μια ιστορία συμφιλίωσης

0
mia agapi omilites

Ο Π. Συριανόγλου παρουσίασε την Αϊβαλιώτισσα Φωτεινή που με την αγάπη της ξεπέρασε τα εμπόδια του έρωτά της για έναν Τούρκο

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κοινού την Τρίτη στο ξενοδοχείο Le Chalet κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Μια αγάπη, δυο Θεοί» του Παρασκευά Συριανόγλου. Την εκδήλωση συντόνισε μέσα σε ένα θερμό και συγκινητικό κλίμα ο γνωστός Ξανθιώτης δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Συλλόγου Εμπόρων Αυτοκινήτων Ξάνθης. Για το βιβλίο μίλησαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Αθανασιάδης, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με την Σμύρνη και την ελληνορθόδοξη κοινότητα της πόλης, ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος από την Σμύρνη, η Ξανθιώτισσα συγγραφέας Ιωάννα Καρακασίδου και ο Ρεθυμνιώτης Ανδρέας Γιακουμάκης, ενώ ο συγγραφέας αναφέρθηκε στην γνωριμία του με την ηρωίδα του βιβλίου και τις συναντήσεις που είχαν, όσο μελετούσε το ημερολόγιό της.

Μια Ρωμιά που παντρεύτηκε Τούρκο

Το βιβλίο πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της Φωτεινής Τσακανίκα, μιας ρωμιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αϊβαλί, γεύτηκε τον παράδεισο της ελληνικής Ανατολής και έζησε τον ξεριζωμό των συγγενών της. Η πρωταγωνίστρια γνώρισε τον πρώτο διωγμό του ’14 και άγγιξε σχεδόν τον θάνατο στο φοβερό ’22. Εγκλωβίστηκε στη Σμύρνη μετά την καταστροφή, αγάπησε έναν Τούρκο και έκανε οικογένεια μαζί του, χωρίς να ξεχάσει ποτέ την ταυτότητά της, περιγράφοντας την πορεία της ζωής της στο συγγραφέα λίγο πριν πεθάνει, στα 95 της χρόνια. Όπως σημείωσε ο Επίσκοπος Ερυθρών, πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν εγκλωβισμένοι και προσπάθησαν να διατηρήσουν την πίστη και την ταυτότητά τους, ενώ ανέφερε πως στην παρουσίαση που είχε γίνει στη Σμύρνη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, είχε παραβρεθεί ο γιος της ηρωίδας.

mia agapi koinoΟ συγγραφέας ευγνώμων για την πρόσκληση και την ανταπόκριση του κόσμου τόνισε ότι η λογική του βιβλίου και του ίδιου είναι να πάψει να αναπαράγεται η ένταση μεταξύ των δύο θρησκειών στις δύο πλευρές του Αιγαίου, χωρίς όμως να διαγράφεται η ιστορική μνήμη του ξεριζωμού, ενώ τόνισε ότι αυτή η συμφιλιωτική λογική έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια εκδήλωση που γίνεται στη Θράκη. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιάννης Αθανασιάδης, απένειμε τιμητικές στον πρωτεργάτη του σωματείου, Νίκο Επιτρόπου, για την προσφορά του, όπως και τον αείμνηστο Θανάση Κοντόλια προς τιμή του οποίου παρέλαβε η εγγονή του. Τέλος με πλακέτα τίμησε και τον συγγραφέα για την παρουσία του στην Ξάνθη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης, η Αντιδήμαρχος Ξάνθης Θεοδώρα Γιαννώτα και πολλοί Ξανθιώτες, ενώ η βραδιά έκλεισε μουσικοχορευτικά με την χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνιωτών Μικρασιατών Κρήτης και τα χορευτικά συγκροτήματα Μικρασιατών και Κρητών Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…