Συνήθης πρακτική πλέον η αγορά διπλωμάτων οδήγησης από την Βουλγαρία, τα οποία προσπαθούν να μετατρέψουν σε ελληνικά – Πολλές περιπτώσεις ‘’ξεσκεπάζει’’ το τμήμα Συγκοινωνιών Ξάνθης
Χωρίς μαθήματα οδήγησης στους δρόμους, με διπλώματα ‘’μαϊμού’’ σε μια προσπάθεια να γλυτώσουν από τα πρόστιμα της Τροχαίας
Το θέμα του οικισμού του Δροσερού και των Ρομά της περιοχής είναι ένα από τα θέματα που γενικά συζητιούνται κατ’ ιδίαν, όχι όμως και δημόσια. Η παραδοχή της κατάστασης που επικρατεί για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Ρομά δεν αποτελεί ρατσιστική απαξίωση και περιθωριοποίησή τους. Είναι η πραγματικότητα δεκαετιών, την οποία κανείς δεν επιθυμεί ουσιαστικά να θεραπεύσει. Όσες προσπάθειες έχουν γίνει και γίνονται αφορούν ένα μικρό μέρος των κατοίκων, με τους υπόλοιπους να μην επιθυμούν να ενταχθούν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κρατικές κοινωνικές δράσεις κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία, από την οποία επωφελήθηκαν οικονομικά λίγοι. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν μέσα από το «Ε», ένα από τα πολλά προβλήματα των Ρομά είναι και οι άδειες οδήγησης.
Χωρίς δίπλωμα ή με πλαστό… βουλγάρικο
Οι περισσότεροι που διαθέτουν δίκυκλα, τρίκυκλα, αγροτικά αυτοκίνητα και φορτηγάκια κυκλοφορούν χωρίς δίπλωμα οδήγησης. Για χρόνια κάνουν παράπονα για τα υψηλά πρόστιμα που τους επιβάλλονται, για το κόστος των μαθημάτων οδήγησης το οποίο αδυνατούν να καλύψουν, ενώ κάποιοι έχουν ζητήσει να υπάρξει η δυνατότητα για προφορικές εξετάσεις, λόγω του αυξημένου αναλφαβητισμού. Η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα, αν όχι όλοι, οδηγεί εντελώς εμπειρικά, χωρίς κανένα μάθημα οδήγησης, χωρίς την παραμικρή γνώση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, χωρίς να μπορεί να διαβάσει μια πινακίδα, χωρίς να ξέρει πώς να συμπεριφερθεί στον δρόμο θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο και τους συνήθως πολλούς επιβαίνοντες στο όχημα, αλλά και τους υπόλοιπους οδηγούς στον δρόμο καθώς και τους πεζούς. Η λύση φαίνεται ότι βρέθηκε όμως και εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα πολλά διπλώματα μεταξύ των Ρομά. Εύκολη λύση δια της πλαγίας οδού ή για να ακριβολογούμε δια της οδού για Βουλγαρία. Με πολλούς Ρομά να ζουν στην Βουλγαρία είτε να πηγαινοέρχονται, ήταν θέμα χρόνου να μάθουν τον τρόπο και οι ντόπιοι Ρομά. Με 100-200 ευρώ αγοράζουν δίπλωμα οδήγησης, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλαστό και μάλιστα κακής ποιότητας πλαστογραφίας. Αυτά τα περιστατικά εντοπίζονται κυρίως από την Τροχαία, είτε απευθείας από το Τμήμα Συγκοινωνιών της Π.Ε. Ξάνθης, όπου μεταβαίνουν για να αλλάξουν το δίπλωμα σε ελληνικό.
Εύκολος ο εντοπισμός των πλαστών διπλωμάτων, όχι όμως και όσων φαίνονται νομότυπα
Από την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης ενημερωθήκαμε ότι τα περιστατικά είναι όντως πολλά. Όπως ανέφερε η κα Ζωή Κοντογιαννίδου, υπεύθυνη του τμήματος διπλωμάτων οδήγησης, τα περισσότερα βουλγαρικά διπλώματα αποστέλλονται για έλεγχο από την Τροχαία, είτε από το Υπουργείο. Το τμήμα της Ξάνθης επικοινωνεί με το αντίστοιχο του βουλγαρικού υπουργείου, όπου γίνεται έρευνα στο σύστημα, αν το δίπλωμα είναι σύννομο. Παρότι κάθε κάτοχος διπλώματος οδήγησης άλλης χώρας της ΕΕ μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα, οι περισσότεροι Ρομά μεταβαίνουν για να αναγνωρίσουν το δίπλωμα και να το μετατρέψουν στο αντίστοιχο ελληνικό. Αν η διαδικασία έχει γίνει νομότυπα από την βουλγαρική, όπου θα πρέπει να έχουν δηλώσει κατοικία για κάποιο διάστημα, δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση από την ελληνική πλευρά. Οι περιπτώσεις που το δίπλωμα αφαιρείται και επιβάλλεται πρόστιμο είναι αυτές που έγιναν μέσω πλαστογράφησης. Το κενό που υπάρχει στον νόμο είναι ότι ο κάτοχος διπλώματος άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ δεν υποχρεούται να αλλάξει το δίπλωμα, αλλά έχει την δυνατότητα μόνο αν ο ίδιος το επιθυμεί. Το ζήτημα που προκύπτει, ασφαλώς, ακόμη και με τα νομότυπα εκδοθέντα διπλώματα από την γειτονική χώρα είναι ότι αποκλείεται να έχουν προηγηθεί μαθήματα οδήγησης αλλά και εξετάσεις, οπότε η κατάσταση παραμένει η ίδια.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr