Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη κοντά στους χριστιανούς της Βόρειας Ηπείρου

Η Ξάνθη κοντά στους χριστιανούς της Βόρειας Ηπείρου

0
alvania mathites17

Τριήμερο προσκυνηματικό ταξίδι του Μητροπολίτη Ξάνθης με ομάδα Ξανθιωτών στα μέρη όπου πολέμησαν χιλιάδες Έλληνες πριν από 77 χρόνια

«Μην μας ξεχνάτε» η παράκληση των χριστιανών της περιοχής – Σε ελληνικά και αλβανικά έψαλαν οι μαθητές του εκπαιδευτηρίου «Πνοή Αγάπης»

Η Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου πραγματοποίησε το τριήμερο 15-17 Σεπτεμβρίου προσκυνηματική εκδρομή στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου και τις γνωστές από τις μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περιοχές της Βόρειας Ηπείρου. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων με την ομάδα προσκυνητών αποτελούμενη από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη, τον Αρχιμανδρίτη π. Γεώργιο Βρένο, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Κυνηγόπουλο και ομάδα Ξανθιωτών κυρίως από το Παράρτημα Απόστρατων Αξιωματικών Ξάνθης, είχαν την ευκαιρία αφενός να τελέσουν νεκρώσιμο τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων στο Έπος του 1940 ελλήνων στρατιωτών, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τους χριστιανούς της περιοχής.

Διηγήσεις και εμπειρίες που έγιναν αφορμή για την επίσκεψη

alvania tafoiΕπικεφαλής της επίσκεψης τέθηκε ο Ταξίαρχος ε.α., Αργύριος Ανδριώτης, μέλος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης. Η επιθυμία για επίσκεψη των ποτισμένων με αίμα τόπων προέκυψε μέσα από τις διηγήσεις και εμπειρίες των Απόστρατων Αξιωματικών της πόλης, οι οποίοι επισκέφθηκαν πολλές φορές την Βόρεια Ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Τοπωνύμια και περιοχές που είναι χαραγμένα στην μνήμη των περισσοτέρων από τα βιβλία της ιστορίας και τα πολεμικά γεγονότα του 1940, σε ένα ταξίδι για να αποτίσουν φόρο τιμής στους τόσους νεκρούς ήρωες του αλβανικού μετώπου, τα σώματα των οποίων βρίσκονται διάσπαρτα στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Ένα σύντομο οδοιπορικό που χαρακτήρισαν εμπειρία ζωής όσοι συμμετείχαν. Λίγο μετά τα σύνορα το χωριό Βουλιαράτες, ένα από τα 24 χωριά της επαρχίας Δρόπολης, που βρίσκεται στον δρόμο Κακαβιάς – Αργυροκάστρου. Δίπλα στο χωριό, ο ομογενής Ιωάννης Μπάκος είχε χτίσει εκκλησάκι στο προαύλιο του οποίου είχαν ταφεί έλληνες στρατιώτες, τους τάφους των οποίων και φρόντιζε. Επί Χότζα έκρυψε τους σταυρούς και τηρούσε με μεγάλη μυστικότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών στρατιωτών. Την παράδοση συνέχισε ο γιος του, Γεώργιος Μπάκος, ενώ από το 1991 ιδρύθηκε το σημερινό στρατιωτικό νεκροταφείο.

Αργυρόκαστρο – Κλεισούρα – Τεπελένι – Φίερι – Κολικόντασι – Αυλώνα

alvania kleisouraΤο πρώτο βράδυ στο Αργυρόκαστρο την ξενάγηση στα αξιοθέατα και την εξιστόρηση της ιστορίας της πόλης ανέλαβε η ομογενής ξεναγός Έλενα Καλούδη, ενώ η αποστολή απόλαυσε τον παραδοσιακό οργανοπαίχτη και ερμηνευτή Τάσο Μαγκλάρα, που με ομάδα ντόπιων καλλιτεχνών απέδωσαν παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια της περιοχής. Το Σάββατο πρώτος προορισμός η Κλεισούρα και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος έφτιαξε ένα νέο στρατιωτικό νεκροταφείο με 350 κενούς τάφους, όπου θα τοποθετηθούν τα οστά των νεκρών στρατιωτών από το οστεοφυλάκιο της Μονής. Από την Κλεισούρα αντίκρισαν το θρυλικό ύψωμα 731, όπου οι Έλληνες με σκληρές και άνισες μάχες απέκρουσαν την επίθεση των επίλεκτων ιταλικών μεραρχιών. Επόμενη στάση στο Κολικόντασι, στον τάφο του εθνομάρτυρα Κοσμά του Αιτώλου, στο μοναστήρι που χτίστηκε με εντολή του Αλή Πασά, που τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση. Στον Αυλώνα, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας, οι καμπάνες της Μητρόπολης ήχησαν χαρμόσυνα για τους επισκέπτες από την Ξάνθη.

Ελληνοαλβανική θεία λειτουργία με τους νέους της περιοχής

alvania leitourgiaΗ Κυριακή ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον επιβλητικό ναό της Ανάστασης. Ο Μητροπολίτης λειτούργησε με τους ιερείς που τον συνόδευσαν, παρουσία του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου. Ο πολυμελής χορός των ιεροψαλτών αποτελούνταν από μαθητές της χορωδίας του εκπαιδευτηρίου «Πνοή Αγάπης», οι οποίοι έψαλαν στα ελληνικά και τα αλβανικά, δίνοντας έτσι μια ζωντανή μαρτυρία της ενότητας των δύο λαών και της ενεργούς παρουσίας της ορθόδοξης εκκλησίας στην περιοχή. Πολλοί ομογενείς έσπευσαν να εκδηλώσουν την χαρά τους για την παρουσία κληρικών και λαϊκών από την Ελλάδα, παρακαλώντας να τους επισκέπτονται όσο συχνότερα μπορούν. Η ομάδα των Ξανθιωτών ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην χώρα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όχι μόνο η ορθόδοξη εκκλησία αλλά γενικότερα η ομογένεια, με την διευθύντρια του σχολείου κ. Μελπομένη Κουρεμένου να εστιάζει κυρίως στο θέμα της εκπαίδευσης. Στον δρόμο της επιστροφής οι προσκυνητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου, όπου το 1940 δόθηκε η περίφημη ομώνυμη μάχη. Επιστρέφοντας γεμάτοι εμπειρίες, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ευγνώμονες προς τον Μητροπολίτη για την πρωτοβουλία, η οποία βοήθησε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και με ενέργειες της ελληνικής πολιτείας για την ταφή των οστών των ηρώων του 1940, αλλά και στην τόνωση του ηθικού των εκεί ομογενών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…