Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Λαμπερά και υποσχόμενα τα 70α γενέθλια της ΣΕΚΕ

Λαμπερά και υποσχόμενα τα 70α γενέθλια της ΣΕΚΕ

0
seke70-kondos

Σε μια μεγάλη εκδήλωση με πολύ κόσμο, καπνεργάτες, καπνοπαραγωγούς, πελάτες και φίλους η ΣΕΚΕ έδωσε το στίγμα της συμβολής της εταιρίας στην τοπική και εθνική οικονομία

Νέα επέκταση στην περιοχή των Βαλκανίων σχεδιάζει η ΣΕΚΕ, που με τζίρο 64 εκ. ευρώ κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα στις εταιρίες καπνού στην Ελλάδα και τη δεύτερη στα Βαλκάνια

Με μία λαμπερή, μεγάλη και εύθυμη εκδήλωση, ανάμεσα σε καπνεργάτες, καπνοπαραγωγούς, στελέχη, πελάτες, τραπεζίτες, συνεργάτες, τοπικές αρχές και φίλους γιόρτασε η ΣΕΚΕ ΑΕ τα 70 χρόνια λειτουργίας της, εβρισκόμενη σε μία ιδιαιτέρως παραγωγική φάση και έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα στις εταιρίες καπνού στην Ελλάδα και τη δεύτερη στα Βαλκάνια.

1.000 ευχές στη ΣΕΚΕ

seke70-kosmosΤα 70α γενέθλια της ΣΕΚΕ γιορτάστηκαν την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στο «Κτήμα Πολιτεία» με πάνω από 1.000 προσκεκλημένους. Ο 3ος κατά σειρά γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ Αλέκος Κοντός και ο πρόεδρος Παναγιώτης Ταρενίδης δέχθηκαν τις θερμές ευχές όλων των παρευρισκόμενων που έδωσαν το παρών από την Ξάνθη, την υπόλοιπη χώρα, αλλά και από τα κράτη όπου διατηρεί δραστηριότητες και συνεργασίες η εταιρία. Στη γιορτινή βραδιά παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης, ο βουλευτής Σερρών και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής Μιχάλης Τζελέπης, ο πρ. βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων Δημαρχόπουλος και Τσιτιρίδης, οι πρώην δήμαρχοι Μιχάλης Στυλιανίδης και Εύα Τσακίρη, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, υπηρεσιών και τραπεζικών ομίλων, εκπρόσωποι συνεργαζόμενων εταιριών, πελατών, καπνοπαραγωγοί, καπνεργάτες, συνεταιριστές, στελέχη και φίλοι της ΣΕΚΕ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και η πολύ στενή συνεργάτης και γραμματέας του Αλέξανδρου Μπαλτατζή Νίνα Ζωγράφου που χαιρέτισε ενθέρμως και αργότερα από μικροφώνου ο Αλέκος Κοντός.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ο συνθέτης και τραγουδιστής Κωστής Μαραβέγιας που διασκέδασε μέχρι αργά τους προσκεκλημένους.

Από την τόλμη του 1947 στην προσφορά και την ανάπτυξη

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο που παρουσίασε την μακρόχρονη πορεία της συνεταιριστικής επιχείρησης από το 1947, το όραμα του ιδρυτή της Αλέξανδρου Μπαλτατζή και τη σημερινή εικόνα της εταιρίας σε έκταση, δραστηριότητα και υποδομές.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, που τόνισε αφενός τη στήριξη της εταιρίας στην τοπική κοινωνία και αφετέρου τη συμβολή της στις σπουδές παιδιών καπνεργατών, μέσω των οικοτροφείων που λειτούργησε.

Ο Παναγιώτης Ταρενίδης παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην τολμηρή προσπάθεια του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, στις δυσκολίες που συνάντησε, αλλά και στην επιτυχημένη πορεία που άνοιξε το δρόμο για τις εξαγωγές σε συνεταιριστικό επίπεδο, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις των συνεταιρισμών. Με θερμά λόγια μίλησε και για τη συμβολή του Αλέκου Κοντού που ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή το 2010, ο οποίος ως «γνήσιος συνεταιριστής», όπως τον χαρακτήρισε, συνέδραμε καθοριστικά στη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρίας.

seke70-maravegiasΜε πρωτότυπο τρόπο ο Αλέκος Κοντός ξεκίνησε τη δική του ομιλία, δίνοντας αρχικά το λόγο σε ένα… ρεμπέτικο τραγούδι για να σχολιάσει ότι η ΣΕΚΕ ήταν το 1950 η πρώτη εταιρία που έβαζε μουσική μέσω γραμμοφώνου για τις καπνεργάτριες που άκουγαν τραγούδια της ξενιτιάς. Καλωσορίζοντας το σύνολο των προσκεκλημένων ο Αλέκος Κοντός χαρακτήρισε τη ΣΕΚΕ ένα «άριστο δείγμα γραφής εμπνευσμένων νεωτεριστών». Ο ίδιος περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο κατά το οποίο ιδρύθηκε η ΣΕΚΕ, τα πρώτα δύσκολα χρόνια, τον εμφύλιο, τη χούντα, τη δίωξη του αγροτικού κόμματος του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, το τόλμημα του ανοίγματος στις ανατολικές αγορές και φυσικά το όραμα και το στίγμα του ίδιου του ιδρυτή της εταιρίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη με παραστατικότητα στην εποχή που ανέλαβε ο ίδιος το 2010, όταν η εταιρία χτυπημένη από την οικονομική κρίση κινδύνευε να «κλείσει στα χέρια μας». Με άοκνες προσπάθειες και συνεχείς επαφές και συναντήσεις, η ΣΕΚΕ κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να βρίσκεται στη δυναμική θέση που σήμερα έχει κατακτήσει. «Με τις προσπάθειες που έγιναν μπήκαν οι βάσεις, ώστε σήμερα να βλέπουμε το μέλλον ελπιδοφόρο και αισιόδοξο. Η ΣΕΚΕ αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη και ανοίγει τον δρόμο», τόνισε ο ίδιος στο τέλος της ομιλίας του.

Νέες επενδύσεις στο μέλλον της ΣΕΚΕ

Αργότερα, στις δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής μίλησε για μια ιδιαιτέρως συγκινητική εκδήλωση για τα 70 χρόνια της μεγάλης προσφοράς της ΣΕΚΕ στους Έλληνες καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες. Ο κ. Κοντός σχολίασε ότι η ΣΕΚΕ αναπτύχθηκε και σήμερα κάνει το δικό της αγώνα με πολυεθνικές σε όλες τις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, FYROM, Αλβανία) χάρη στις προσπάθειες όλων. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε σχεδιαζόμενη νέα επένδυση της ΣΕΚΕ στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες στο μέλλον.

Στο στόχο της ανάπτυξης και επέκτασης της εταιρίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και ο Παναγιώτης Ταρενίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκινάει από την Ξάνθη, με άξια στελέχη και τον ίδιο τον Αλέκο Κοντό, που «οργώνει όλο τον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, για την προοπτική της εταιρίας, που σήμερα με 64 εκ. τζίρο, συμβάλλει σημαντικά στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …