Σχόλια 05/09/17

0
ilektrologoi-kokkalas
Γραφείο Σταυρουπόλεως
Οι αναγνώστες της εφημερίδας μας θα θυμούνται την απόφαση του νέου, τότε, δημάρχου Χαρ. Δημαρχόπουλου να συστήσει γραφείο στην Σταυρούπολη. Μάλιστα με δηλώσεις ιδιαίτερα πομπώδεις για ν’ αποδείξει το ενδιαφέρον του για την περιοχή. Αποτέλεσμα; Μετά από τρεις-τέσσερις φορές που ανέβηκε και πραγματοποίησε συσκέψεις, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.
Οι λόγοι; Άγνωστοι. Το πιθανότερο συμπέρασμα που εύκολα βγαίνει είναι ότι οι υποσχέσεις για την περιοχή είχαν εξαντληθεί και πως αυτές που δόθηκαν πριν θα έπρεπε να υλοποιηθούν, πράγμα που δεν συνέβη.
Τούτων δοθέντων λοιπόν, η άνοδος προς Σταυρούπολη εγκαταλείφτηκε άρον-άρον. Το ερώτημα είναι βεβαίως εάν οι κάτοικοι της περιοχής έβγαλαν τα σωστά συμπεράσματα…
Γ.Δ


Ένας θάνατος
Το Σάββατο το μεσημέρι, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν την Ελένη (Έλλη) Κιουρκτσόγλου, συνοδεύοντάς την στο τελευταίο της ταξίδι στην επίγεια ζωή της. Η Έλλη ήταν σύζυγος του αγαπητού και γνωστού συμπολίτη Γιάννη Κιουρκτσόγλου. Έζησαν μαζί κοντά πενήντα χρόνια, σε μια πορεία μιας ζωής με αγάπη και δημιουργία που συμπλήρωσαν δύο κόρες. Η Έλλη υπήρξε μια υποδειγματική σύζυγος του Γιάννη, μια γνήσια Ποντία με αφοσίωση στις οικογενειακές αρχές. Ήταν αδελφή του πρόωρα χαμένου Γιώργου Ταβουλτσίδη.
Στον φίλο Γιάννη Κιουρκτσόγλου που με καρτερία και αγάπη πορεύτηκε αυτούς τους τέσσερις μήνες της σκληρής δοκιμασίας, απευθύνουμε τις πλέον ανθρώπινες ευχές μας στη δοκιμασία του θανάτου της αγαπημένης του Έλλης.
Γ.Δ.


Τα αγριογούρουνα
Μέχρι τώρα τα αγριογούρουνα γνωρίζαμε ότι ζουν στα βουνά κι ότι εκεί οι κυνηγοί κατά ομάδες στήναν παγάνες για να τα χτυπήσουν. Αυτό συνέβαινε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Διότι πλέον αγριογούρουνα υπάρχουν στο Νέστο (Κοτζά Ορμάν) και στη λίμνη Βιστονίδα στο παραλίμνιο δάσος που δημιουργήθηκε εκεί.
Όμως, κρατηθείτε, αγριογούρουνα εμφανίστηκαν και στον Περιφερειακό δρόμο στη Θεσσαλονίκη! Και το πιο απίθανο; Συνέβησαν τροχαία ατυχήματα με συγκρούσεις αυτοκινήτων. Φαντάζεται κανείς το ξάφνιασμα των άτυχων οδηγών όταν διαπίστωναν με τι είδος ζώου συγκρούστηκαν, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας στις παρυφές της πόλης;
Γ.Δ.


Παρέα ηλεκτρολόγων της Ξάνθης με βοηθούς τους. Με τη ρεπούμπλικα ο Μιχ. Κοκκάλας.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Εγκαίνια
Στις άλλες πόλεις συνηθίζεται να πραγματοποιούν εγκαίνια λειτουργίας και τα φαρμακεία, όπως κι άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Έτσι, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια λειτουργίας του φαρμακείου του Αλέξανδρου Ψωμιάδη επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 64. Στο επαγγελματικό ξεκίνημα ενός νέου Ξανθιώτη η παρουσία μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον. Από την εφημερίδα μας «Καλές δουλειές».
Γ.Δ.


Ξάφνιασμα
Παρασκευή βράδυ και στα γραφεία της εφημερίδας χτυπάει το τηλέφωνο. Στην άλλη γραμμή φωνή ηλικιωμένου που όπως μας δήλωσε τηλεφωνούσε από την Καλαμάτα! Πέρα από το πρώτο ξάφνιασμα για την προέλευση του άγνωστου τηλεφωνητή, μας ξάφνιασε περισσότερο το περιεχόμενο. Με φουριόζο ύφος αναφερόταν στον τηλεοπτικό Σκάι, τον οποίο κατηγορούσε ότι προβάλει τους… κομμουνιστές (!!) και χωρίς ντροπή, έδιωξαν τον… Μπογδάνο! Ζήτησε δε από μας να σχολιάσουμε αυτή τη συμπεριφορά του σταθμού.
Πέσαμε από τα σύννεφα κυριολεκτικά, υπενθυμίζοντας στον βραδινό μας συνομιλητή πως στην Καλαμάτα υπάρχουν εφημερίδες και μπορεί εκεί ν’ αποταθεί. Αντί απαντήσεως ζήτησε να το σχολιάσουμε εμείς, ενώ λίγο πριν κλείσει μας «έστειλε» λέγοντας ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ!!…
Το γεγονός αληθινό πέρα για πέρα.
Γ.Δ.


Γιορτές παλιάς πόλης και Σύλλογοι
Πολύς κόσμος και στις φετινές Γιορτές παλιάς πόλης το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όχι μόνο από την Ξάνθη αλλά και από τις γύρω περιοχές, καθώς και αρκετοί Τούρκοι που βρέθηκαν σε συγγενείς τους λόγω του Μπαϊραμιού. Περιδιαβαίνοντας με φίλους από την Καβάλα σχολίασαν το γεγονός της δυναμικής των συλλόγων. Από εκεί ξεκινάει κι εκεί καταλήγει η επιτυχία των Γιορτών. Η συμμετοχή του δήμου είναι συμπληρωματική και μόνο σε όσα οι Σύλλογοι δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους. Ασφαλώς και τα ονόματα που εμφανίζονται στην κεντρική σκηνή παίζουν τον ρόλο τους, αλλά βλέπουμε ότι ακόμη και εκ των ενόντων μπορούν να προκύψουν πολύ όμορφες παρουσίες, όπως αυτή των παλιών djs της πόλης που εμφανίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής. Στους συλλόγους απέδωσε ο φίλος από την γειτονική πόλη την επιτυχία και την συνέχεια του θεσμού, αφού κάτι παρόμοιο που επιχειρήθηκε στην παλιά πόλη της Καβάλας από τον δήμο με το φεστιβάλ Cosmopolis δεν είχε την ανάλογη τύχη. Η προσπάθεια εκεί, βέβαια, είχε έναν πιο έθνικ προσανατολισμό. Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης από την άλλη δείχνουν να έχουν ‘’πιάσει τον σφυγμό’’. Με πρόγραμμα πιο λαϊκό, με μεγάλη ποικιλία που ανταποκρίνεται στα περισσότερα γούστα του μέσου ακροατή, παρέχουν εναλλακτικές, ακόμη και γι’ αυτούς που επιλέγουν να βγαίνουν κάθε βράδυ. Η ποικιλία είναι απαραίτητη όχι μόνο στο είδος μουσικής, αλλά ακόμη και στην εποχή, αφού το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι από νεαρά παιδιά μέχρι μεγάλες ηλικίες. Οι παλιές επιτυχίες όμως δείχνουν να έχουν διαχρονική αξία και να προτιμώνται στα στέκια ακόμη και από τις φοιτητικές παρέες.
Χ.Δ.


Γιορτές παλιάς πόλης και πολιτισμός
Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης μπορεί να μην απολαμβάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης από όλους, να αποκαλούνται ‘’σουβλακιάδα’’, γιορτή της τσίκνας και άλλα πολλά, όμως τα 26 συνεχόμενα χρόνια διοργάνωσης και συμμετοχής συλλόγων και επισκεπτών δείχνουν ότι συνέβαλε στο να γίνει γνωστή η Ξάνθη όχι μόνο για το Καρναβάλι της αλλά και για τον παραδοσιακό της οικισμό. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν το πολιτιστικό στοιχείο, την ψυχαγωγία, συνδυασμένο με την διασκέδαση. Πολιτισμός όμως δεν είναι μόνο η παραδοσιακή μουσική, μια έκθεση έργων τέχνης, μια βιβλιοπαρουσίαση κτλ. Πολιτισμός είναι πρωτίστως η καθημερινή μας στάση ζωής. Δεν είσαι πολιτισμένος αν παρακολουθήσεις μια συναυλία κλασικής μουσικής ή μια θεατρική παράσταση και η συμπεριφορά σου έξω από την αίθουσα δεν δείχνει το παραμικρό στοιχείο πολιτισμένου ανθρώπου. Αυτό δυστυχώς είδαμε κατά κόρον και στα σοκάκια της παλιάς πόλης αυτές τις μέρες. Το πρωί της Κυριακής τα συνεργεία του δήμου είχαν πολλή δουλειά για να καθαρίσουν τα όσα άφησαν πίσω τους οι επισκέπτες. Δεν χρειαζόταν να ξημερώσει, βέβαια, για να το δούμε. Περπατάς και βλέπεις μπροστά σου νέα παιδιά, που υποτίθεται ότι συνήθως έχουν μια μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία, να πετούν κάτω ολόκληρα μπουκάλια, χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες. Σαν κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Σαφώς και δεν επικρατεί το χάλι του Καρναβαλιού, αλλά και πάλι είναι λυπηρό να βλέπεις ότι υπάρχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό αυτές οι συμπεριφορές. Δεν περίμεναν τις Γιορτές φυσικά. Είναι οι ίδιοι που με μεγάλη ευκολία ανοίγουν το παράθυρο του αυτοκινήτου και πετούν στον δρόμο το πλαστικό του καφέ που μόλις ήπιαν ή αδειάζουν το σταχτοδοχείο στον δημόσιο σκουπιδότοπο.
Χ.Δ.


Θα κρατήσουν οι χοροί… στις Γιορτές μας
“Βούλιαξε” από κόσμο η Παλιά Πόλη το Σάββατο που ήταν η επίσημη πρώτη μέρα των Γιορτών της Παλιάς Πόλης και η συναυλία της Γλυκερίας. Μιας καταξιωμένης καλλιτέχνιδας που μάγεψε το κοινό με τα παλιά και νέα της τραγούδια. Το αδιαχώρητο συνέβαινε στην πλατεία Μητροπόλεως αλλά αξιοσημείωτο είναι πως την ώρα της συναυλίας ήταν γεμάτα και όλα τα στέκια των συλλόγων καθώς και όλα τα καταστήματα σ’ όλη την Παλιά Πόλη. Λιγότερο κόσμο είχε την Κυριακή ωστόσο οι οιωνοί έδειξαν ότι αν βοηθήσει και ο καιρός θα είναι μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση καθώς και το πρόγραμμα των Γιορτών είναι αξιόλογο και καλύπτει όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Εμφανώς ικανοποιημένος ήταν ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος που είναι παρών σ’ όλες τις εκδηλώσεις και όχι μόνο στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο παρέα με τη σύζυγό του, τον Πασχάλη Λύρατζη τον Γιάννη Δρεμσίζη και …ποιον άλλο; Μα τον Γιώργο Κολλάρο, ακούραστο υποστηρικτή όλων των πεπραγμένων του δήμου. Και να σημειώσουμε ότι είναι ο μόνος από την αντιπολίτευση που είναι παντού και πάντα παρών!
Μ.Ξ.


71 Λύκεια Ελληνίδων στην Ξάνθη για το Διεθνές συνέδριο
Ο Σεπτέμβριος για φέτος εκτός από τις Γιορτές Π. Πόλης μας επιφυλάσσει και άλλη μια πολύ σημαντική διοργάνωση. Κι αναφέρομαι στο 4ήμερο Διεθνές Συνέδριο των Λυκείων που θα διοργανώσει το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης με συμμετοχή 71 Λυκείων απ’ όλο τον κόσμο. Θα έχουμε συμμετοχές μέχρι από Αυστραλία. Το θέμα του συνεδρίου είναι: «Ο λαϊκός πολιτισμός γεφύρι που μας ενώνει» και θα πραγματοποιηθεί από τις 21 – 24 Σεπτεμβρίου στην πόλη μας. Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης έχει μεγάλη συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας επί δεκαετίες και έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο διατήρησης της παράδοσης, της κουλτούρας και της εθνικής πολιτισμικής μας ταυτότητας. Αυτό το αξιέπαινο έργο είναι αποτέλεσμα μιας ακάματης προσπάθειας των διοικητικών στελεχών του με μπροστάρισσα την πρόεδρο του κα Ευτέρπη Στάντζιου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…