Αθωωτική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κείου Ξάνθης για την υπόθεση του προγράμματος επιμόρφωσης που είχε αποφασίσει να υλοποιήσει ο δήμος πριν 7 χρόνια
Αυστηρή σύσταση του Εισαγγελέα προς τους υπαλλήλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σχόλιο για την εντυπωσιακή συγκέντρωση περιπτώσεων διοικητικών ατασθαλιών στην Ξάνθη
Αίσιο τέλος είχε για τους δέκα υπαλλήλους του δήμου Μύκης, η υπόθεση ψευδορκίας για την οποία κατηγορούνταν, εξαιτίας προγράμματος που είχε συμφωνήσει να υλοποιήσει ο δήμος, επί της θητεία του Μουσταφά Αγγά ως δημάρχου.
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης εκδικάστηκε χθες εξ αναβολής η υπόθεση, όπου ο εκπρόσωπος της εταιρίας από την Πάτρα, με την οποία είχε συμβληθεί ο δήμος για να υλοποιήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης των δημοτικών υπαλλήλων μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος του ΥΠΕΣ, κατά την κατάθεσή του ως μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία διεκδίκησε και πήρε το ποσό των 68.000 ευρώ (βάσει της συμβατικής υποχρέωσης), αφού το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κανονικά.
Όπως ωστόσο παρουσίασαν οι μάρτυρες από την πλευρά του δήμου, αλλά και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι το πρόγραμμα ουδέποτε υλοποιήθηκε, αφού δεν κατάφερε να ενταχθεί στη χρηματοδότηση του υπουργείου, λόγω παρέλευσης προθεσμίας. Σύμφωνα με όσα εξέθεσαν οι μάρτυρες, η σύμβαση μεταξύ της εταιρίας και του δήμου υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2010 (μια ανάσα πριν λήξει το Γ’ ΚΠΣ), αλλά η προθεσμία για τις υποβολές είχε λήξει ήδη από τον Σεπτέμβριο. Οι ιθύνοντες του δήμου, λαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις από την εταιρία ότι θα δοθεί παράταση, αλλά και με την πίεση να προχωρήσουν τα διαδικαστικά, υπέγραψαν τα παρουσιολόγια παρακολούθησης του σεμιναρίου (ενώ δεν είχε υλοποιηθεί), έχοντας ωστόσο την δέσμευση της εταιρίας ότι άμεσα θα διοργανωνόταν το εν λόγω πρόγραμμα επιμόρφωσης. Ο δήμος βέβαια, δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και άρα δεν εισέπραξε την προβλεπόμενη χρηματοδότηση.
Το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της ψευδορκίας, αποδεχόμενο την έλλειψη δόλου και την πρόθεση δρομολόγησης των ενεργειών από μέρους τους στην κατεύθυνση της υποβοήθησης του δήμου στην υλοποίηση του προγράμματος.
Να σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας, παρότι τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής τους, έκανε αυστηρή σύσταση στους υπαλλήλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ανάλογες υποθέσεις, σχολιάζοντας ότι, όπως ο ίδιος έχει καταγράψει ήδη, η Ξάνθη –μαζί με το Ηράκλειο- «διακρίνεται» σε περιπτώσεις διοικητικών ατασθαλιών, πράγμα εξόχως ανησυχητικό.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμος έχει ήδη κινηθεί δικαστικά εναντίον της εταιρείας διεκδικώντας το ποσό των 68.000 ευρώ, που απέσπασε η εταιρία, μέσω διαταγής πληρωμής.