Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με ρυθμούς …χελώνας προχωρά η προκήρυξη του Leader

Με ρυθμούς …χελώνας προχωρά η προκήρυξη του Leader

0
leader1

Μέσα Οκτωβρίου αναμένεται για ιδιωτικές επενδύσεις μετά από καθυστέρηση ενός τουλάχιστον έτους

«Σπάνε» στα δύο οι προσκλήσεις για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων . Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από τον νομό μας. Για μεταποιητικές μονάδες αγροτικών προϊόντων αλλά και τουριστικές υποδομές

Σε ρυθμούς …χελώνας κινείται η διαδικασία προκήρυξης του Leader. Πέρασε ένας χρόνος από τότε που αναμένονταν να προκηρυχθεί το πρόγραμμα από το ΥΠΑΑΤ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις από τις κατά τόπους Αναπτυξιακές και ακόμη η προκήρυξη βρίσκεται στη διαβούλευση! Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Διευθυντής της ΑΝΡΟ που υλοποιεί το Leader Ροδόπης και Ξάνθης κ. Στάθης Κεφαλίδης σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην διαβούλευση για την προκήρυξη. Πρόκειται για τις τελευταίες …πινελιές πριν εκδοθούν οι προσκλήσεις. Να σημειώσουμε πως ο φάκελος που κατέθεσε η ΑΝΡΟ με τις προτάσεις αναμόρφωσης του Leader – σύμφωνα με όσα ζητήθηκαν ως προαπαιτούμενο από το υπουργείο – έχουν ήδη εγκριθεί.

Μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η προκήρυξη για ιδιωτικές επενδύσεις

Όπως είναι ήδη γνωστό το νέο Leader έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα παλαιότερα. Συγκεκριμένα στο νέο Leader το ποσοστό της χρηματοδότησης παρουσιάζει διακυμάνσεις ξεκινώντας από 40% και φτάνονται έως και 65% ενώ τα παλαιότερα η χρηματοδοτήσει δεν ξεπερνούσε το 60%. Επίσης στο νέο Leader οι προσκλήσεις θα είναι χωρισµένες, σύµφωνα µε τους πρώτους εγκεκριμένους οδηγούς προκηρύξεων για ιδιωτικές επενδύσεις που δημοσίευσαν ορισµένες Αναπτυξιακές. Συγκεκριμένα χωρίζονται στα δύο δράσεις, όπως η μεταποίηση, και προκηρύσσονται με ξεχωριστό μπάτζετ . Για παράδειγμα στον τοµέα της µεταποίησης θα εκδώσουν µία «οριζόντια» προκήρυξη (εθνική) η οποία θα αφορά όλους τους αγρότες και τους τοµείς και παράλληλα θα δηµοσιευτεί ακόµα µία που θα στοχεύει 3-4 επενδυτικούς τοµείς (π.χ µόνο οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκοµεία και µονάδες επεξεργασίας ξηρών καρπών) µε το δικό της µπάτζετ. Τη στρατηγική αυτή αναµένεται να ακολουθήσουν οι περισσότερες Αναπτυξιακές εταιρείες, µε τις πρώτες προσκλήσεις να εκδίδονται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Να σημειώσουμε πως αμέσως μετά θα ξεκινήσει από την ΑΝΡΟ η διαδικασία ενημέρωσης ανά δήμο όπως είχε γίνει ενωρίτερα. Υπενθυμίζουμε ότι η αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων θα γίνει από την Τοπική Επιτροπή Διαχείρισης που απαρτίζεται από 19 μέλη.

Τι θα περιλαμβάνουν οι δύο ξεχωριστές προσκλήσεις

Ενίσχυση επενδύσεων στην µεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων µε αποτέλεσµα µη γεωργικό προϊόν για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής: Ενισχύονται µόνο οι επενδύσεις που παράγουν προϊόντα διατροφής και περιλαµβάνονται στην παρακάτω λίστα: Ζυθοποιία, επεξεργασίας προϊόντων κυψέλης, πυρηνελαιουργεία, αποστάγµατα από οπωροκηπευτικά ή αµπελοοϊνικής προέλευσης, γεωργικά προϊόντα για την παραγωγή προϊόντων διατροφής, ηδύποτα και άλλα οινοπνευµατώδη ποτά, παραγωγή σύνθετων αλκοολούχων παρασκευασµάτων (συµπυκνωµένα εκχυλίσµατα), για την παρασκευή ποτών, παραγωγή χυµών φρούτων µε προσθήκη ζάχαρης. Ταυτόχρονα προκηρύσσεται η οριζόντια εφαρµογή ενίσχυσης επενδύσεων στην µεταποίηση οποία θα αφορά όλους τους κλάδους (αγροτικά και µη αγροτικά προϊόντα).

Ενίσχυση επενδύσεων στους τοµείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών µετά την 1η µεταποίηση, και του εµπορίου. Ενδεικτικά θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης και χειροτεχνίας, τα εργαστήρια αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, παραγωγής διακοσµητικών ειδών. Παράλληλα θα εκδοθεί και µία παράλληλη παρόµοια δράση µε διαφορετικές προτεραιότητες.

Ενίσχυση του τουρισµού. Επιλέξιµες δράσεις θα είναι:

α) Η ίδρυση τουριστικών καταλυµάτων από µετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων.

β) Ο εκσυγχρονισµός τουριστικών καταλυµάτων.

γ) Η ίδρυση και ο εκσυγχρονισµός επιχειρήσεων στον εναλλακτικό τουρισµό και ιδιαίτερα στον τουρισµό εµπειρίας (π.χ αγροτουρισµός).

δ) Ο εκσυγχρονισµός των χώρων εστίασης και η ποιοτική αναβάθµιση των εστιατορίων.

Συνεργασία µεταξύ µικρών επιχειρήσεων για διοργάνωση κοινών µεθόδων εργασίας και την κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων καθώς και για την ανάπτυξη και/ή την εµπορία τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται µε τον αγροτουρισµό.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από τον νομό μας

Ιδιαίτερα θερμό – σύμφωνα με πληροφορίες μας – είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον από τον νομό μας. Σ’ αυτό παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο νομός μας έχασε το προηγούμενο Leader λόγω του λουκέτου στην Αναπτυξιακή Ξάνθης αλλά και στο γεγονός ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης κυρίως από την Βουλγαρία στις παραλίες του νομού έστρεψε το ενδιαφέρον στις τουριστικές υποδομές με καταλύματα ή ξενοδοχεία, δεδομένου ότι υπάρχει μια μεγάλη υστέρηση σ’ αυτά που δεν καλύπτει αυξανόμενη ζήτηση. Παράλληλα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για μεταποιητικές μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση το Leader είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την τοπική κοινωνία η οποία το έχει στερηθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…