Σχόλια 14/09/17

0
akathistos-ymnos
Μια λακκούβα
Επί μέρες υπάρχει μια λακκούβα στην οδό Σταθμού, την οποία άνοιξε συνεργείο του δήμου. Αφού έκανε αυτό που έπρεπε, την σκέπασε με χώμα και χαλίκι. Με τον καιρό και τη βροχή το επιφανειακό χώμα έφυγε και η λακκούβα μένει εκεί περιμένοντας να την κλείσει ο δήμος. Το πόσο θα περιμένει, άγνωστο. Τουλάχιστον ας γνωρίζουν ότι ήδη σχολιάζεται αρνητικά στην οδό Σταθμού αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση αποκατάστασης μιας εργασίας που έγινε στο ασφάλτινο κατάστρωμα του δρόμου και η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει δυο-τρεις ημέρες μετά.
Γ.Δ.


Απουσιάζουν οι ντόπιοι
Στην ανάλυση και απολογισμό για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν από τους αρμόδιους και μια άλλη, ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος. Ότι μειώθηκε το ενδιαφέρον των ντόπιων κατοίκων για τις Γιορτές. Οι Ξανθιώτες δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον, δεν πηγαίνουν στα στέκια των Συλλόγων όπως παλαιότερα, δεν παρακολουθούν τις διάφορες εκθέσεις και γενικώς υπάρχει μια έλλειψη ενδιαφέροντος για συμμετοχή. Καλοί και ευπρόσδεκτοι οι όποιοι επισκέπτες από γειτονικούς νομούς. Αλλά αυτοί απλώς συμπληρώνουν. Διότι χωρίς τους ντόπιους, η ιστορία των γιορτών θα φθίνει.
Γι’ αυτό απαιτείται να προβληθεί ο θεσμός και εδώ. Να δημιουργηθούν κίνητρα και αιτίες για να βγουν από τα σπίτια τους οι Ξανθιώτες. Διότι με 50-100 από τη Βουλγαρία και άλλους τόσους από την Τουρκία, γιορτές δεν στηρίζονται. Καλοί οι ξένοι αλλά χιλιάδες, δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν.
Γι’ αυτό θέλουν προσοχή οι ντόπιοι…
Γ.Δ.


Σκουριές και σκουριασμένα μυαλά
Το ρεκόρ των ξένων επενδύσεων για το οποίο πανηγύριζε ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες πάει περίπατο. Η απόφαση της Eldorado Gold να αποεπενδύσει μετατρέπει το ισοζύγιο σε αρνητικό.
Είναι εξάλλου αστείο να πανηγυρίζει κάποιος για 1 δισ. ευρώ ξένες επενδύσεις, όταν ολόκληρος ο πλανήτης βουλιάζει στο φθηνό χρήμα, το κόστος εργασίας στη χώρα έχει συρρικνωθεί και παρόλ’ αυτά στην Ελλάδα δεν φτάνει ούτε το 1% των αμέσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή της Μεσογείου.
Στη χρόνια αδυναμία της χώρας να προσελκύσει ξένους επενδυτές λόγω της γραφειοκρατίας και του ασταθούς θεσμικού πλαισίου, προστέθηκε η αλλεργία του ΣΥΡΙΖΑ στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Η επένδυση στις Σκουριές ματαιώνεται επειδή βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν κλεφτοπόλεμο στον οποίο πρωταγωνιστεί η ίδια η κυβέρνηση και τα στελέχη της. Κι είναι μια μόνο περίπτωση που στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα σε όποιον ενδιαφέρεται να βάλει χρήματα στη χώρα.
Ο κλεφτοπόλεμος διεξάγεται και σ’ άλλα μέτωπα. Στο Ελληνικό, στην Κασσιόπη, στον Καφηρέα.
Με τόσα σκουριασμένα μυαλά, οι πιθανότητες να έχουμε σύντομα κι άλλες Σκουριές είναι δυστυχώς μεγάλη…
Β.Ζ.


Το καμπαναριό του Ακάθιστου Ύμνου
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Για την ΔΕΥΑΞ
Οφειλόμενος σχολιασμός για τη ΔΕΥΑΞ. Η οποία δέχτηκε τηλεφώνημα που την ενημέρωσε για πιθανή διαρροή νερού στην οδό Μακεδονίας στο ύψος του αριθμού 21. Σε λίγο ήρθε στο σημείο υπάλληλος για να κάνει διάγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει. Έκανε τη διαπίστωσή του κι έφυγε. Σε λιγότερο από μισή ώρα κατέφθασε το τεχνικό συνεργείο κι αποκατέστησε τη βλάβη.
Όλα έγιναν οργανωμένα, με μέθοδο και ταχύτητα. Οφείλουμε να εξάρουμε αυτή την αντιμετώπιση. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…
Γ.Δ.


10000 φύλλα – 10.000 ευχές!
Το 2016 με την ευκαιρία των σαράντα χρόνων κυκλοφορίας του ΕΜΠΡΟΣ στο κείμενό μου Πότε πέρασαν τα χρόνια! ανάμεσα στα άλλα έγραφα: «Το “Εμπρός” είναι ένας οδικός χάρτης για τη σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης». Τώρα, που συμπληρώθηκαν 10.000 φύλλα, επαναλαμβάνω το ίδιο.
Εύχομαι στο Γιάννη και στην Ελένη καλή συνέχεια της πετυχημένης πορείας – το ίδιο εύχομαι και στους συνεργάτες της εφημερίδας, μόνιμους και μη – Γιατί ο τύπος συνδιαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες και από πολλά πρόσωπα. Το ΕΜΠΡΟΣ είχε και έχει σημαντικούς και έγκυρους συνεργάτες. Το θετικό πλεονέκτημά του είναι ότι δεν αποτελεί την «αυλή» κανενός πολιτικού παράγοντα.
Έγραφα στο κείμενο των σαράντα χρόνων, κάτι που νιώθω την ανάγκη να επαναλάβω:
1977 – θυμάμαι πολύ ζωντανά την ημέρα των εγκαινίων. Μια νέα εφημερίδα στην Ξάνθη από το φίλο δημοσιογράφο Γιάννη Διαφωνίδη. Και η αφεντιά μου, από το πρώτο φύλλο συνεργάτης.
Στα σαράντα χρόνια που πέρασαν η παρουσία μου είναι διηνεκής και ποικίλη. Κείμενα λογοτεχνικά, ιστορικά, πολιτιστικά, προβληματισμού. Μια ευκαιρία να διατυπώσω δημόσιο λόγο ελεύθερα σε ένα βήμα σοβαρότητας και ελευθεροτυπίας.
Γιάννη, σε ευχαριστώ θερμά. Ελένη, εύχομαι να προοδεύεις συνέχεια. Σε όλους τους συνεργάτες και τους αναγνώστες – άντρες και γυναίκες – εύχομαι υγεία σωματική και ψυχική και άρτια λειτουργία της οράσεως και της ακοής – που είναι τόσο απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του τύπου…
Θανάσης Μουσόπουλος


Λογοδοτώντας σε… κανένα
Η αναφορά κάπου, το να δίνεις λόγο για τις πράξεις σου, είναι ένα δομικό στοιχείο στην λειτουργία μιας κοινωνίας. Προϊστάμενος ή υφιστάμενος, δεν έχει σημασία, κάπου λογοδοτείς για όσα έπραξες αλλά και για όσα δεν έπραξες και έπρεπε. Αυτό στην δημόσια και πολιτική ζωή θεωρείται ότι επιτυγχάνεται μέσα από τον έλεγχο της εξουσίας –όπως για παράδειγμα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος προς την κυβέρνηση- ο οποίος δεν αφορά μόνο την αντιπολίτευση αλλά όλη την κοινωνία. Βέβαια, ο μόνος τρόπος να αντιδράσει ένας πολίτης απέναντι σε κάποιον πολιτικό που δεν τήρησε τον λόγο του ή δεν έκανε όσα έπρεπε, είναι να μην τον ξαναψηφίσει. Πολλές φορές όμως δεν φτάνει, δυστυχώς. Ένας από τους ρόλους του Τύπου, πέρα από την ενημέρωση και την πληροφόρηση, είναι να ελέγχει τα κακώς κείμενα μέσω της γραφίδας. Τι είπε ο Δήμαρχος πέρυσι και τι έχει κάνει για τις παιδικές χαρές; Τι έγινε με την υπόθεση του Κολυμβητηρίου τα τελευταία χρόνια; Κάπως έτσι θελήσαμε να δούμε τι γίνεται με το θέμα της απομάκρυνσης των παρατημένων οχημάτων σε δρόμους της πόλης. Παρότι γράψαμε και ξαναγράψαμε στηλιτεύοντας την ολιγωρία, καμία αντίδραση από τον δήμο. Προσπαθώντας να μάθουμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα αν η διαδικασία προχωρά, γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταγγελίες πολιτών για συγκεκριμένες περιπτώσεις και πόσα οχήματα τελικά έχουν περισυλλεγεί, η απάντηση ήταν άγνοια και σιωπή. Όταν κανείς δεν πρόκειται ουσιαστικά να σε επιπλήξει και αισθάνεσαι ότι δεν λογοδοτείς πουθενά, όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά.
Χ.Δ.


Χιλιάδες φορολογικοί έλεγχοι στους ‘’μικρούς’’
Από τα λόγια μέχρι την πράξη συχνά η απόσταση είναι χαώδης. Ιδίως όταν τα λόγια προέρχονται από πολιτικά χείλη, εκστομίζονται με φοβερή ευκολία. Ουτοπικές υποσχέσεις που γίνονται σημαίες ενός αγώνα για το δίκαιο του αδύναμου, την πάταξη των λίγων πλούσιων που απομυζούν τους υπόλοιπους. Εύκολα βρίσκεις πρόθυμο ακροατήριο που θα επικροτήσει το σχέδιο. Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η ώρα να εφαρμόσεις όλα αυτά που με θέρμη και πάθος υποστήριζες; Ένα κλασικό παράδειγμα οι φορολογικοί έλεγχοι τους οποίους κάνει η κυβέρνηση. Χιλιάδες έλεγχοι στα “μικρά ψάρια”, στις επιχειρήσεις λιανικής δηλαδή, για έκδοση αποδείξεων λιανικής, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου έχουν γίνει περισσότεροι από 12.000 έλεγχοι. Οι ρυθμοί όμως πέφτουν στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, εκεί όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχει αρμοδιότητα μεταξύ άλλων για τις λίστες, τα εμβάσματα και τις offshore εταιρείες. Σε 7 μήνες ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 252 υποθέσεις. Από αυτές μόνο οι 7 είναι της τελευταίας πενταετίας. Έμεινε έτσι στο τέλος Ιουλίου με 4.811 ανοικτές υποθέσεις. Τα πρόστιμα και οι φόροι που βεβαιώθηκαν ήταν 146,36 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 30,64 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 20,94%. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων στο επτάμηνο είχε ξεκινήσει ελέγχους σε 1.201 υποθέσεις και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 268 υποθέσεις (το 22,3% των υποθέσεων), βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα 624,15 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο μπήκαν μόλις 68,46 εκατ. ευρώ ή το 9,37%.
Χ.Δ.


Η μυρωδιά της εξουσίας…
Πολύ κόσμο συγκέντρωσε η πολιτική εκδήλωση της ΝΔ το βράδυ της Δευτέρας στο Επιμελητήριο με κεντρικό ομιλητή τον τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου. Μάλλον τα γαλάζια στελέχη της Ξάνθης οσμίζονται εκλογές και ότι θα πάρουν την εξουσία οπότε έσπευσαν – κατά το σύνηθες – να πιάσουν στασίδι! Μέχρι και ο προ 30ετίας βουλευτής Γιώργος Παυλακάκης ήταν παρών και μάλιστα έτυχε επευφημίας από τον κ. Οικονόμου. Παρόντες και οι Μανώληδες του δήμου, Μανώλης Τσέπελης και Μανώλης Φανουράκης αλλά και ο Μιχάλης Αμοιρίδης καθώς και άλλα στελέχη όπως ο Σάκης Λουκμακιάς. Να μη μιλήσουμε για τους επίδοξους μνηστήρες από την μειονότητα που επιζητούν μια θέση στο ψηφοδέλτιο, όπως ο Ιρφάν Χατζηγκενέ, ο οποίος μάλιστα είναι λαλίστατος τελευταία σπάζοντας την αφωνία που τον χαρακτήριζε. Τι σου κάνει η εξουσία…
Ωστόσο μέγας απών ο Αλέξανδρος Κοντός!
Μ.Ξ.


Να δοθούν απαντήσεις για την κατάρρευση της γέφυρας του Κομψάτου
Ένα ζήτημα που χρήζει προβληματισμού και εγείρει πολλά ερωτήματα είναι η κατάρρευση της γέφυρας του Κομψάτου. Προκαλεί εντύπωση πώς μια γέφυρα καινούρια αφού έχει μόνο 24 χρόνια που κατασκευάστηκε, να πέφτει λες και είναι χάρτινη. Τι έφταιξε; Φταίει ο εργολάβος που την κατασκεύασε ; Φταίει η ελλιπής συν τήρηση από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας; Φταίνε οι ανεξέλεγκτες αμμοληψίες που απογύμνωσαν τα βάθρα της; Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν; Δεν μπορεί να πέφτουν έτσι γέφυρες! Εδώ υπάρχουν γεφύρια 1.000 ετών που χρησιμοποιούνται! Όπως επίσης, εφόσον οι κάτοικοι και ο δήμαρχος Ιάσμου ισχυρίζονται ότι ειδοποίησαν τις αρχές ότι έχουν εντοπίσει προβλήματα και ήρθε επιτροπή και έκανε αυτοψία λίγες μέρες πριν, γιατί δεν έκλεισαν την γέφυρα; Δεν αντιλήφτηκαν το μέγεθος του προβλήματος; Σε κάθε περίπτωση δεν θέτεις σε κίνδυνο της ζωή των ανθρώπων.   Και να πούμε κι ένα ευχαριστώ στον Μεγαλοδύναμο που δεν είχαμε θύματα. Επίσης πρέπει άμεσα να γίνει αυτοψία και στα δικά μας γεφύρια γιατί όπως κατά καιρούς έχει αναδειχθεί, υπάρχει πρόβλημα στην γέφυρα των Κιμμερίων. Μην περιμένουμε να μας προλάβει λοιπόν το κακό!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…