Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ο κ.Καμίνης, η κομματική επετηρίδα κι εμείς

Ο κ.Καμίνης, η κομματική επετηρίδα κι εμείς

0
kaminis-nai

Ήταν τέτοιες μέρες, Αύγουστος του 2010, όταν με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα υποστήριζε για υποψηφίους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης τους κκ. Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη.

Τον κ. Καμίνη, Συνήγορο Του Πολίτη μέχρι τότε, δεν τον γνώριζα προσωπικά. Με την ανακοίνωση της υποστήριξης της υποψηφιότητάς του επικοινωνήσαμε θεσμικά (ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε) και κανονίσαμε μια συνάντηση γνωριμίας με το κόμμα που αναλάμβανε την ευθύνη να τον στηρίξει.

Συναντηθήκαμε για κάποια ώρα στο γραφείο του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και μου έδωσε την εντύπωση ενός ήπιου, προσηνούς και δημοκράτη, εξέχοντος πολίτη της χώρας. Αυτό που είχε ως εικόνα και σαν Συνήγορος Του Πολίτη.

Χαρούμενος για την επιβεβαίωση των θετικών χαρακτηριστικών του ατόμου, κατεβήκαμε όροφο προκειμένου κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες του τότε κυβερνώντος κόμματος, να γνωρίσουν τον υποψήφιο Δήμαρχο. Εκεί και επί μερικές ώρες ο αξιοπρεπής κ.Γιώργος Καμίνης γνώρισε την σκληρή όψη των κομμάτων. Ιδίως από τους συνδικαλιστές αντιμετωπίστηκε ως ανύπαρκτος πολιτικά, αλεξιπτωτιστής κοινωνικά, αδιάφορος ανθρώπινα. Του ψιθύρισα να μην τα παίρνει όλα τοις μετρητοίς. Άλλωστε δεν είχαν περάσει παρά μόλις δέκα μήνες από τότε που τα είχα υποστεί και εγώ ο ίδιος. Βέβαια όλα αυτά δεν αφορούν το σημερινό ΠΑΣΟΚ μιας και η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων των συνδικαλιστών μεταφέρθηκε μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέμεινε ψύχραιμος, ήπιος με πλήρη αυτοκυριαρχία. Κατάλαβα ότι η παραίνεση μου ήταν άνευ αντικειμένου. Μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση κι ας δεχόταν ασύστολο προβοκάρισμα.

Ζήτησα από κάθε κομματικό στέλεχος,ιδίως από αυτούς που εκτιμούσα περισσότερο, να βοηθήσουν τον κ.Καμίνη ενόψει των εκλογών, απέχοντας από άλλα κομματικά καθήκοντά τους. Λίγες μέρες μετά ο Γιώργος Παπανδρέου μου ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπω το κόμμα και πάω στην κυβέρνηση. ΄Ετσι η επαφή μου με τον κ. Καμίνη τελείωσε.

Ο κ. Καμίνης κέρδισε τις εκλογές. Συσπείρωσε γύρω του ό,τι καλύτερο σύγχρονο και προοδευτικό πρόσωπο γνώρισα στην Αθήνα την εποχή εκείνη. Και όλοι μαζί κέρδισαν έναν Δήμο φέουδο των κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας.

Διοίκησε δημοκρατικά έναν δήμο που δυστυχώς είχε όλες τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται σε μόνιμη ανθρωπιστική κρίση. Παρά την εξαθλίωση στα χρόνια της κρίσης και το καταλυτικό προσφυγικό ζήτημα, η Αθήνα άντεξε με αξιοπρέπεια. Ο κ. Καμίνης διαχειρίστηκε τα πάντα με προσοχή και ορθολογισμό. Αυτή η εικόνα της Αθήνας της αξιοπρέπειας υπήρξε η μεγάλη επιτυχία του κ.Γιώργου Καμίνη. Και γι’αυτό στις εκλογές του 2014 κέρδισε και την κυβερνητική δεξιά και την αξιωματικά αντιπολιτευόμενη αριστερά. Κι αν κάποιοι έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε τον έβγαλε το 2010, τι μπορούν να πουν για το 2014;

Ο κ.Καμίνης απέδειξε ότι είναι σημαντικό δημόσιο πρόσωπο. Ισχυρή πολιτική προσωπικότητα. Δημοκράτης στα λόγια και στα έργα. Πάντως περισσότερες φορές πήρε σαφή προοδευτική θέση στα ζητήματα «που καίνε» απ’ότι η σημερινή, υποτιθέμενα, αριστερή κυβέρνηση.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοινώθηκε μια πολύ σημαντική υποψηφιότητα. Η οποία αντιμετωπίστηκε με … επιφανειακή αδιαφορία. Βλέπετε η επετηρίδα εξακολουθεί να βρίσκει μπροστά της τον κ.Καμίνη.

Σε αυτό το πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι της παράταξης πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις πρέπει να παίρνουν θέση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πολιτικής ανατροπής. Όχι να σιωπούν. Τουλάχιστον από το κόμμα μου, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τα πρόσωπα που θέλουν να λένε ότι έχουν δημόσιο λόγο, οφείλουν να τοποθετούνται. Ενθαρρύνοντας σημαντικές υποψηφιότητες κι ας μην τις στηρίξουν εν τέλει. Χάριν των ανοικτών και δημοκρατικών διαδικασιών που είναι η σημαία μας και της διαφάνειας που υπηρετήσαμε ο καθένας μας ευλαβικά την περίοδο 2009-2011 ως «οιονεί Συνήγοροι του Πολίτη».

Σωκράτης Ξυνίδης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σωκράτης Ξυνίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αθήνα-Κανταχάρ, μια «Αττική Οδός» δρόμος

Η «Αττική Οδός» εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν δέχθηκε την εισήγηση της να μην μπαίνουν β…