Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η τέχνη ένωσε νέους από Ξάνθη και Παρίσι με πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η τέχνη ένωσε νέους από Ξάνθη και Παρίσι με πρόσφυγες στην Ελλάδα

0
beaming project17

Πέντε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης ταξίδεψαν, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν μαζί με νεαρούς πρόσφυγες σε Αθήνα και Χίο στο πλαίσιο του «The Beaming Project» με φορέα υλοποίησης από την Ελλάδα την ΚοινΣΕπ “ΟΞΥΓΟΝΟ”

Θ. Αυγουλίδου: «Τα παιδιά δήλωσαν συγκλονισμένα, αφού έμαθαν τις ιστορίες των φίλων τους πλέον νεαρών προσφύγων όχι από την τηλεόραση, αλλά διά ζώσης»

Το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να μην είναι πλέον το πρώτο θέμα ειδησεογραφικά, όπως συνέβαινε πέρυσι και κυρίως πρόπερσι, αλλά παραμένει μια πραγματικότητα. Τόσο για την χώρα μας, όσο και για τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ. Αυτή την πραγματικότητα είχαν την ευκαιρία να βιώσουν για δύο εβδομάδες μέσα από μια καλλιτεχνική συνύπαρξη πέντε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και οι δύο συνοδοί τους, που εκπροσώπησαν την πόλη μέσω της ΚοινΣΕπ ‘’Οξυγόνο’’, η οποία εδρεύει στην Ξάνθη.

Η «Ο2 ΚοινΣΕπ» ως φορέας προαγωγής του διαπολιτισμικού διαλόγου

beaming17 synauliaΗ Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΟΞΥΓΟΝΟ», η οποία φέρει τον διακριτικό τίτλο «Ο2 ΚοινΣΕπ», είναι ένας φορέας κοινωνικής επιχειρηματικότητας με φυσική και νομική έδρα την Ξάνθη και συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδρυτικός σκοπός της λειτουργίας του φορέα είναι η ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, εκπαίδευση, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων, τουρισμός κ.ά.) και η υλοποίηση δράσεων που προάγουν την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, την προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της «Ο2 ΚοινΣΕπ» διέπεται από τις αρχές της αμοιβαιότητας και της ωφέλειας του κοινωνικού συνόλου ενώ οι δράσεις της στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των κοινωνικών συνόλων, την γόνιμη συνεργασία και την ενσωμάτωσή τους με τον πλέον ευεργετικό τρόπο σε καινοτόμες συμμετοχικές διαδικασίες. Έναν μόλις χρόνο από την ίδρυσή της, η «Ο2 ΚοινΣΕπ» διακρίθηκε ως νεοσύστατος Κόμβος Δημιουργικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εντάχθηκε στον κατάλογο των 25 συνολικά φορέων που κατακυρώθηκε σε σχετική συνάντηση στην Μαδρίτη στις 22-23 Μαρτίου 2017.

Το «The Beaming Project» ένωσε καλλιτεχνικά Έλληνες, Γάλλους και πρόσφυγες

beaming elena doraΗ «Ο2 ΚοινΣΕπ» υποβάλλοντας από κοινού με τον γαλλικό φορέα χορού DK-BEL τον Απρίλιο του 2017 αίτημα συγχρηματοδότησης στην γαλλική Εθνική Αρχή Erasmus+ για τη Νεολαία, έλαβε την έγκριση της πρότασης υλοποίησης καλλιτεχνικών συναντήσεων μεταξύ νέων και καλλιτεχνών από την Γαλλία και την Ελλάδα με τίτλο «The Beaming Project». Το πρόγραμμα περιλάμβανε δράσεις στην Ελλάδα μεταξύ 17 και 31 Ιουλίου με την συμμετοχή 40 περίπου νέων 16-25 ετών από την περιφέρεια του Παρισιού (ένα σχολείο και μια ομάδα καλλιτεχνικής έκφρασης), την Ξάνθη (Μουσικό Σχολείο Ξάνθης) και την Αθήνα (ομάδα χορού Artistico και Μουσικό Σχολείο της Αθήνας). Όπως ανέφερε στο «Ε» η πρόεδρος της «Ο2 ΚοινΣΕπ», Θεοδώρα Αυγουλίδου, αφορμή για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης υπήρξε το όραμα να δοθεί η ευκαιρία σε νέους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν έναν διάλογο με όχημα την μουσική, το τραγούδι, τις παραστατικές και τις εικαστικές τέχνες, μεταξύ τους αλλά και με νέους πρόσφυγες, σε συνεργασία με φορείς που λειτουργούν επίσημα ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων (οικογενειών αλλά και ασυνόδευτων ανήλικων). «Το διάστημα 24-27 Ιουλίου μέρος της ομάδας των Γάλλων και Ελλήνων νέων και καλλιτεχνών μετέβη από την Αθήνα στην Τήνο προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις με την εμπλοκή και της τοπικής κοινωνίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τήνου, ενώ με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, ως ωφελούμενοι του The Beaming Project, μεταβήκαμε στην Χίο. Στον καταυλισμό προσφύγων στην Σούδα Χίου η ομάδα υλοποίησε μουσικές και χορευτικές δράσεις με παιδιά πρόσφυγες, κατόπιν σχετικής άδειας από τον Δήμο Χίου », δήλωσε η ίδια. Παρότι η βραδινή εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω ενός καλοκαιρινού μπουρινιού, οι συμμετέχοντες από την Ξάνθη είδαν από πρώτο χέρι τις καθημερινές προκλήσεις που διαμορφώνουν τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό για περίπου 2.000 ανθρώπους.

Η Ξάνθη πρωτοπορεί για άλλη μια φορά μέσω των νέων της

beaming athina17Όπως σημειώνει η κα Αυγουλίδου, στόχος των δυο φορέων υλοποίησης είναι με αφορμή αυτό το δίκτυο να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό και φυσικό ευρωπαϊκό δίκτυο νέων, το οποίο να επιτρέπει στα μέλη του να διαδρούν σε καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που σχετίζονται με το προσφυγικό κύμα και τα οποία αναδιαμορφώνουν την ευρωπαϊκή κοινωνία στο σύνολό της. Για την βιωσιμότητα του δικτύου αυτού οι δυο φορείς έχουν ήδη ξεκινήσει να απευθύνονται σε φορείς υποστήριξης από τις χώρες της ΕΕ. «Με μεγάλη χαρά στηρίζουμε τους νέους από την ακριτική αλλά πάντα τόσο δημιουργικά ενεργή Ξάνθη μας, ώστε να είναι πρωτοπόροι στην υλοποίηση πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων μαζί με συνομήλικούς τους από την Αθήνα, το Παρίσι, την Χίο και την Τήνο», ανέφερε η ίδια, περιγράφοντας την εμπειρία θετική από κάθε άποψη, όχι μόνο λόγω του ότι ο σκοπός συνεπήρε και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και γιατί τα παιδιά έζησαν την εμπειρία του διαλόγου μεταξύ τους και της γνωριμίας με αυτό που πριν φάνταζε διαφορετικό και ξένο.

Μουσική, τραγούδι και χορός από διάφορες πατρίδες που ένωσαν τους συμμετέχοντες

beaming chios17Οι δύο εβδομάδες του προγράμματος στην Αθήνα, σε σχολείο που παραχωρήθηκε από τον δήμο Αθηναίων, αλλά και σε χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, του φορέα JRS και του Πολιτιστικού Κέντρου Anasa, αφορούσε κυρίως τις πρόβες που έκαναν καθημερινά οι νεαροί συμμετέχοντες με τον Τρύφωνα Κουτσουρέλη από το Λονδίνο ως υπεύθυνο του μουσικού εργαστηρίου, τον Μιχάλη Αφολάνιο καθοδηγητή καλλιτέχνη στα κρουστά, την χορογράφο και καλλιτεχνική διευθύντρια της DK-BEL, Σοφί Μπουλμπουλγιάν, τον Στέφανο Σουβατζόγλου στην γλυπτική και άλλους καλλιτέχνες. Η προετοιμασία αφορούσε κυρίως την ενδυνάμωση της επικοινωίας και συνεργασίας των παιδιών μεταξύ τους και σίγουρα την διπλή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου στον Εθνικό Κήπο και αργότερα στον λόφο Φιλοπάππου. Εκεί συνέπραξαν Αθηναίοι, Ξανθιώτες, Γάλλοι και πρόσφυγες νεαροί μουσικοί από διάφορες χώρες, αλλά και χορευτές μεταξύ των οποίων και ΑμΕΑ, μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο και συμμετοχικό κοινό. Μάλιστα η εκδήλωση στου Φιλοπάππου έγινε δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη και, όπως μας μετέφερε η κα Αυγουλίδου, ο γαμπρός της γαμήλιας τελετής που ήταν σε εξέλιξη ενθουσιάστηκε τόσο με το άκουσμα που ζήτησε να συνοδεύσουν οι Ευρωπαίοι και πρόσφυγες νεαροί μουσικοί το ζευγάρι. Για την ολοκλήρωση της δράσης προβλέπεται να υλοποιηθεί μια εκδήλωση στην Ξάνθη στις αρχές Σεπτεμβρίου, μέσα από την οποία οι πέντε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης που συμμετείχαν στα εργαστήρια του The Beaming Project, θα μοιραστούν την εμπειρία τους σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο με τους συμμαθητές τους, τους καθηγητές τους και την εν γένει τοπική κοινωνία.

Οι ειδήσεις για τους πρόσφυγες έγιναν προσωπικό βίωμα για τους νεαρούς Ξανθιώτες

beaming17 chiosΕκτός από την κα Αυγουλίδου, τους πέντε μαθητές συνόδευσε η διευθύντρια του Β’ Γυμνασίου Ξάνθης, Έλενα Τάτσιου, η οποία από την πρώτη στιγμή επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον στους σκοπούς του The Beaming Project και θετική διάθεση να συνδράμει την υλοποίησή του, όπως και έγινε με τρόπο ουσιαστικό και στοχευμένο, όπως χαρακτηριστικά είπε η πρώτη, ενώ για τον μέχρι πρότινος διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Παναγιώτη Κουτάκη, κατέθεσε πως ήταν αυτός που πρώτος ‘’αγκάλιασε’’ όχι μόνο με τον θεσμικό του ρόλο αλλά και με γνήσιο ανθρώπινο ενδιαφέρον την πρόταση της «Ο2 ΚοινΣΕπ», να συμμετάσχουν μαθητές του σχολείου του στην δράση, αντιλαμβανόμενος τα οφέλη για τα ίδια τα παιδιά. Επιστρέφοντας στην Ξάνθη οι πέντε νεαροί μουσικοί: η Νένα Καρασακαλίδου, ο Γιάννης Πολυχρόνης, η Κατερίνα Λάζαρη, η Χαρούλα Σουμάδη και η Λαμπρινή Σούλα, παραδέχθηκαν ότι η εμπειρία ήταν μοναδική και συγκλονιστική από κάθε άποψη, αφού όσα έβλεπαν και άκουγαν μέχρι πρότινος στις ειδήσεις, έγιναν λόγια και ιστορίες των νέων με τους οποίους συνυπήρχαν καθημερινά για δύο εβδομάδες και με τους οποίους ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας, μέσα από έναν διαρκή καλλιτεχνικό και κοινωνικό διάλογο. Μια εμπειρία ζωής την οποία θα μεταδώσουν με την σειρά τους στην πόλη και την κοινωνία της Ξάνθης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

beaming17 amea xoros

beaming17 xoros

beaming tragoudi17

beaming17 krousta

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…