Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Με το… δάχτυλο στην σκανδάλη οι κυνηγοί ενόψει της νέας κυνηγετικής περιόδου

Με το… δάχτυλο στην σκανδάλη οι κυνηγοί ενόψει της νέας κυνηγετικής περιόδου

0
kynigoi17

Θετικά τα νέα για τους κυνηγούς αγριόχοιρου, αφού αυξήθηκε ο αριθμός ζώων που μπορούν να κυνηγηθούν ανά παρέα, λόγω αύξησης του πληθυσμού

Λ. Σερραίος: «Και οι κυνηγοί πρέπει να καταλάβουν ότι οι Σύλλογοι αγωνίζονται για την διατήρηση του παραδοσιακού κυνηγιού»

Χωρίς καθυστερήσεις φαίνεται ότι ξεκινά το φετινό κυνηγετικό έτος, αφού πέρυσι είχε καθυστερήσει αρκετά η απαραίτητη υπουργική απόφαση. Φέτος υπογράφηκαν εγκαίρως από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, οι Υπουργικές Αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου. Σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα, το κυνηγετικό έτος ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου (άρθρο 261 ν 86/1969), όταν και οι κυνηγοί δύνανται να εκδώσουν τις άδειες θήρας, ενώ η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου. Οπότε, χωρίς καθυστέρηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν φέτος συνεπές προς τους κυνηγούς.

Συνεργασία Υπουργείου, Δασαρχείου και κυνηγών για την αειφορία

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την ευθύνη ελέγχου και διαχείρισης της κυνηγετικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ενιαίας περιβαλλοντικής διαχείρισης. Για το λόγο αυτό λαμβάνει ειδική πρόνοια και μέτρα για τον ορθό έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς (Αστυνομία, Δασοφύλακες της Δασικής Υπηρεσίας και Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων) έτσι ώστε να τηρούνται οι όροι αειφορίας και δικαίου, και η κυνηγετική δραστηριότητα να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη. Βασικός κρίκος σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι Έλληνες κυνηγοί, οι οποίοι παράλληλα με τις κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις, που οφείλουν να έχουν ώστε να συμβάλλουν στην αειφορική κάρπωση των θηραμάτων, οφείλουν και καλούνται να ενεργούν και να προσφέρουν εθελοντικά στις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών.

Αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων έφερε αύξηση της δυνατότητας κυνηγιού

Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό, το Υπουργείο προσάρμοσε φέτος την δυνατότητα κυνηγιού αγριόχοιρου λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Όπως αναφέρεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες: «Το Υπουργείο αντιλαμβανόμενο τις συνέπειες της αύξησης του πληθυσμού του αγριόχοιρου σε κάποιες περιοχές της χώρας, η οποία έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο των αγροτών, αλλά και σοβαρά ατυχήματα με διερχόμενα από επαρχιακούς δρόμους οχήματα, αποφάσισε την άσκηση μιας πολιτικής για την κάρπωση του είδους, που καθορίζεται ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα: διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση, αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10, δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού».

Λ. Σερραίος: «Θα πρέπει οι υπηρεσίες να λαμβάνουν υπόψη τους άμεσα εμπλεκόμενους»

loizos serraiosΘετικά υποδέχτηκαν οι κυνηγοί τα νέα για την αύξηση της δυνατότητας κάρπωσης αγριόχοιρου. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, Λοΐζος Σερραίος, είναι θετικό το ότι αυξήθηκε ο μέγιστος αριθμός ανά παρέα από τα πέντε αγριογούρουνα στα έξι. «Γνωρίζετε ότι το πρόβλημα με την αύξηση των αγριόχοιρων και στην περιοχή μας, κυρίως στο Κοτζά Ορμάν, έφτασε μέχρι την Βουλή. Είναι θετικό ότι δίνεται η δυνατότητα στο Δασαρχείο να εισηγηθεί την αύξηση των ζώων που μπορούν να θηρευτούν κατά περιοχή, γιατί ακριβώς ο πληθυσμός ποικίλλει» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία των υπηρεσιακών φορέων με τους άμεσα εμπλεκόμενους και γνώστες, όπως είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση οι κυνηγοί. Φυσικά, αναγνωρίζεται από όλους το γεγονός ότι η αύξηση της κάρπωσης δεν αποτελεί από μόνη της ικανή διαχειριστική πρακτική για τη μείωση των παραπάνω προβλημάτων, γι’ αυτό μελλοντικά το Υπουργείο προσανατολίζεται να προτείνει και άλλα διαχειριστικά μέτρα, όπως τη δημιουργία συνεργείων κάρπωσης ή και τον περιορισμό των χωρικών απαγορεύσεων της θήρας του είδους. Επίσης, για την προστασία των κατασκηνωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, καθορίζεται για πρώτη φορά φέτος απαγόρευση θήρας έως τα 250 μέτρα από την εξωτερική περίφραξη των κατασκηνώσεων, εφόσον αυτές είναι σε λειτουργία. Η διάρκεια της θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.

Εν αναμονή του Υπουργείου Οικονομικών για την έναρξη έκδοσης αδειών

Μπορεί η ρυθμιστική να υπογράφηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, όμως για να ξεκινήσουν να εκδίδονται άδειας θήρας στους κυνηγούς, θα πρέπει να δοθεί το ‘’πράσινο φως’’ και από το υπουργείο Οικονομικών. «Είναι και το υπουργείο Οικονομικών που εμπλέκεται με την έκδοση παραβόλων, το οποίο αναμένουμε να εκδώσει το αντίστοιχο ΦΕΚ προκειμένου να ξεκινήσουν οι άδειες», ανέφερε ο κ. Σερραίος, σημειώνοντας ότι το κόστος δεν έχει αλλάξει από την περσινή χρονιά: 10 € για την τοπική άδεια (χωρικά όρια Νομού), 30 € για την περιφερειακή άδεια (χωρικά όρια Κυνηγετικής Ομοσπονδίας) και 60 € για τη γενική άδεια θήρας (για όλη την χώρα). Ίδιες παραμένουν και οι εισφορές των κυνηγών προς τις αναγνωρισμένες και συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Κυνηγετικές Οργανώσεις, όπως ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης, οι οποίες καθορίζονται στα 60 € ανά κυνηγό. Ο Σύλλογος Ξάνθης αριθμεί αυτή την στιγμή 1.700 μέλη, σύμφωνα με τον κ. Σερραίο, αριθμός μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως για οικονομικούς λόγους. «Υπάρχουν και αυτοί που εκδίδουν μόνοι τους άδεια από το Δασαρχείο, περίπου 100, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι Σύλλογοι πρωτοστατούν στην διατήρηση του παραδοσιακού, ελεύθερου κυνηγιού, πάντα με όρους και προϋποθέσεις. Αν δεν ήταν οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, το κυνήγι στην χώρα μας θα ήταν όπως της Γερμανίας και την Βουλγαρίας, σε απολύτως ελεγχόμενες περιοχές (ρεζέρβα)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…