Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το «Μαργαρίτιον» τίμησε τους πρώτους κατοίκους του χωριού

Το «Μαργαρίτιον» τίμησε τους πρώτους κατοίκους του χωριού

0
margariti apokalyptiria17

Τιμητική εκδήλωση και αποκαλυπτήρια του μνημείου για τις πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν την δεκαετία του ’20 στο ερημωμένο σήμερα ορεινό χωριό της Ξάνθης

Β. Καρασακαλίδης: «Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε έχουν σκοπό να κρατήσουν ζωντανή την μνήμη του χωριού και να γνωριστούν μεταξύ τους οι διασκορπισμένοι πλέον κάτοικοί του»

Πριν δύο χρόνια παρουσιάσαμε τον τελευταίο μόνιμο κάτοικο του χωριού Μαργαρίτιον ή Μαργαρίτη όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι. Ο κ. Χαράλαμπος Καρασακαλίδης ήταν ένας ορεσίβιος γέροντας με αγάπη για την ζωή και την φύση. Ένιωθε τον εαυτό του ως ένα άτυπο φύλακα του χωριού, φροντίζοντας τα σπίτια με διάφορα μερεμέτια και περιμένοντας τα Σαββατοκύριακα ή το καλοκαίρι τους κατοίκους του χωριού που ζουν πλέον αλλού. Τον Δεκέμβριο του 2016 έφυγε από αυτή τη ζωή στα 83 του χρόνια, κλείνοντας ένα κεφάλαιο στην ιστορία του Μαργαρίτη.

Από την Πάφρα του Πόντου στα υψίπεδα της ορεινής Ξάνθης

charalampos karasakalidis16Στην είσοδο του χωριού μια πινακίδα που γράφει μόνο «Μαργαρίτιον» μάχεται με την σκουριά σε υψόμετρο περίπου 760 μέτρων. Όπως είπε αστειευόμενος ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαργιαριτιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος», Βασίλης Καρασακαλίδης: «Αν γράψεις ο Μαργαρίτης μπορεί να πάει το μυαλό κάποιων στον λαϊκό τραγουδιστή. Επίσημα ονομάζεται Μαργαρίτιον, αλλά όλοι λέμε ‘’θα πάμε στον Μαργαρίτη’’». Ένας ξεχασμένος από τους πολλούς οικισμός ψηλά στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, που παλεύει τα τελευταία χρόνια να επιβιώσει μέσα στη νέα εποχή. Δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζούσαν στο χωριό περίπου 350 άνθρωποι, οι περισσότεροι αγρότες με καπνοχώραφα και κτηνοτρόφοι. Την δεκαετία του ’70 ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε στους 130 κατοίκους, ενώ την δεκαετία του ’80 ο οικισμός σχεδόν ερήμωσε ολοκληρωτικά. Παρότι έχουν κτιστεί νέα σπίτια, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού το επισκέπτονται περιστασιακά τα Σαββατοκύριακα και κυρίως το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα διαμένουν εκεί αρκετοί κυνηγοί. Οι Μαργαριτιώτες έλκουν κατά κύριο λόγο την καταγωγή τους από την Πάφρα του Πόντου.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης, μιλώντας στο «Ε», το 1922 εγκαταστάθηκαν στο χωριό οι πρώτες πέντε οικογένειες από την Προύσα, οι οποίες συγκατοίκησαν με τους μουσουλμάνους που ζούσαν εκεί. Δύο χρόνια αργότερα κατέφτασαν περίπου 50 οικογένειες από την Πάφρα, οι οποίες αρχικά εγκαταστάθηκαν στις Σέρρες. «Η περιοχή στις Σέρρες είχε βάλτους και πολλοί έπαθαν ελονοσία. Τους συμβούλευσαν κάποιοι να βρουν ένα μέρος που να μοιάζει γεωμορφολογικά με την Πάφρα και έτσι μια επιτροπή με τον δάσκαλο, αφού διέσχισαν πολλά μέρη, κατέληξαν στο Μαργαρίτη», διηγείται ο κ. Βασίλης.

Ένας χρέος τιμής στους προγόνους και μια αφορμή συνένωσης των νεώτερων Μαργαριτιωτών

margariti mnimeio17Το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν στο Μαργαρίτη περίπου 200 άνθρωποι, παλιοί κάτοικοι του χωριού, νέοι με καταγωγή από το Μαργαρίτη, αλλά και φίλοι του Συλλόγου από τα γύρω χωριά, καθώς και χορευτικό από την Ν. Πάφρα Σερρών. Αφορμή για την συνάθροιση, τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου για τους πρώτους κατοίκους του οικισμού. «Ήταν ένα χρέος τιμής, που από καιρό σκεφτόμασταν», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, που με χαρά είδε να καταφτάνουν στο χωριό άνθρωποι για να τιμήσουν την μνήμη, τους πρόσφυγες από τις πατρογονικές εστίες και τους πρωτεργάτες του οικισμού, στον οποίο μεγάλωσαν είτε οι ίδιοι, είτε οι γονείς και παππούδες τους. Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, ο οποίος στην συνέχεια πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση για τους κατοίκους που αναγράφονται ονομαστικά στην επιγραφή του μνημείου. Οι άνθρωποι του Συλλόγου δεξιώθηκαν τους επισκέπτες σε παρακείμενο κιόσκι που έχει δημιουργηθεί για τις εκδηλώσεις του χωριού, όπου τους προσέφεραν το πατροπαράδοτο κεσκέκι. Για την ιστορία του χωριού και το χρέος των νεώτερων προς τους πρώτους οικιστές μίλησε τόσο ο Μητροπολίτης, όσο και ο πρόεδρος Βασίλης Καρασακαλίδης, καθώς και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜ-Θ, Νίκος Ευφραιμίδης.

Νέες εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Μαργαριτίου με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων παιδιών

margariti xoreutiko17Ο κ. Βασίλης παραδέχεται ότι έχει πολλές αναμνήσεις από το χωριό. Στην προσπάθειά του να μεταδώσει την αγάπη για το Μαργαρίτη, έχει θεσπίσει μαζί με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου τρεις εκδηλώσεις. Η πρώτη της Αναλήψεως στο ομώνυμο μοναστηράκι στην είσοδο του χωριού μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά. Η δεύτερη του Αγίου Νικολάου, προστάτη του χωριού, στη μνήμη του οποίου τιμάται ο ναός του Μαργαρίτη. Η τρίτη εκδήλωση θεσπίστηκε την Κυριακή, επ’ ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, και θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ημέρα της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου). Ο κ. Βασίλης εκμυστηρεύθηκε την σκέψη του για μια γιορτή νεολαίας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, η οποία είναι ακόμη στον σχεδιασμό.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…