Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Με καμίνι και χωρίς σταγόνα νερό ένα 48ωρο ο παραλιακός δήμος Αβδήρων

Με καμίνι και χωρίς σταγόνα νερό ένα 48ωρο ο παραλιακός δήμος Αβδήρων

0
deya avdiron

Πλημμύρισε το κεντρικό αντλιοστάσιο στη ΔΕΥΑ Αβδήρων – 4 ώρες χρειάστηκε η Πυροσβεστική για άντληση

Με απαρχαιωμένο το δίκτυο ύδρευσης ο δήμος Αβδήρων. Ο τουρισμός θέλει και βασικές υποδομές. Επιβάλλεται βελτίωση του δικτύου ύδρευσης στο δήμο Αβδήρων

Στέρεψαν οι βρύσες, το Σαββατοκύριακο σ’ όλο το νότιο τμήμα του δήμου Αβδήρων. Μόνιμοι κάτοικοι, παραθεριστές, τουρίστες έμειναν ένα ολόκληρο 48ωρο χωρίς σταγόνα νερό, σε συνθήκες καύσωνα καθώς ο υδράργυρος «χτύπησε κόκκινο» ξεπερνώντας τους 36 βαθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θερμοκρασία το Σάββατο 8 Ιουλίου δεν έπεσε και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τους 29 βαθμούς Κελσίου! Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί η κατανάλωση σε εμφιαλωμένο νερό εκτοξεύοντας τις πωλήσεις προς ικανοποίηση των καταστημάτων και σημείων πώλησης νερού και να αυξηθούν επίσης οι γκρίνιες προς τον δήμο Αβδήρων και την ΔΕΥΑ.

Πλημμύρισε το κεντρικό αντλιοστάσιο στη ΔΕΥΑ Αβδήρων

«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε την βλάβη στο κεντρικό αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΑ, ο πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης Νίκος Χατζόπουλος. Μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως η βλάβη ήταν τόσο μεγάλη που πλημμύρισε όλος ο χώρος του αντλιοστασίου που τροφοδοτεί με νερό την δεξαμενή στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ύδρευση στις προαναφερθείσες περιοχές από το πρωί του Σαββάτου έως αργά το απόγευμα της Κυριακής και σε μερικές περιοχές όπως στην παραλία Αβδήρων και Μυρωδάτου έως το πρωί της Δευτέρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική που κλήθηκε αμέσως χρειάστηκε 4 ώρες για να κάνει άντληση του νερού προκειμένου να μπει και να δουλέψει το συνεργείο της ΔΕΥΑ και να εντοπίσει και να αποκαταστήσει τη βλάβη.

Με απαρχαιωμένο το δίκτυο ύδρευσης ο δήμος Αβδήρων

Εμφανώς καταβεβλημένος εμφανίστηκε ο κ. Χατζόπουλος που ήταν παρών καθ’ όλη την διάρκεια της προσπάθειας των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ για αποκατάσταση της βλάβης στην αντλία, αντικατάστασή της και κανονικής τροφοδότησης με νερό της δεξαμενής στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ώστε να ξεκινήσει η διοχέτευση νερού στην παραλιακή ζώνη των Αβδήρων. Αναφερόμενος στα αίτια της βλάβης υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα δίκτυο 40 ετών, γεγονός που δικαιολογεί την έκταση αλλά και την συχνότητα βλαβών και όπως είναι φυσικό ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα είναι η επομένη φορά. Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΑ κάνουν ότι είναι δυνατόν για την συντήρηση του δικτύου ωστόσο δεν μπορούν ούτε να προβλέψουν και να αποτρέψουν ενδεχόμενες βλάβες.

Διαχρονική η λειψυδρία στα Άβδηρα λόγω υπερκατανάλωσης της παραλίας

Να σημειώσουμε πως γενικά ο οικισμός των Αβδήρων παλαιόθεν υπέφερε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είτε από λειψυδρία είτε από μειωμένη πίεση με αποτέλεσμα στα πιο υψηλά σημεία του οικισμού να μην έχει καθόλου νερό ολόκληρες μέρες. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υπερκατανάλωσης που παρατηρείται στον παραλιακό οικισμό από τους παραθεριστές και αποτελούσαν πάντα ένα σημείο τριβής μεταξύ των μόνιμων κατοίκων και των παραθεριστών.

Ο τουρισμός θέλει και βασικές υποδομές – Επιβάλλεται βελτίωση του δικτύου ύδρευσης στο δήμο Αβδήρων

Και μπορεί μεν η βλάβη να ήταν ένα μεμονωμένο συμβάν ωστόσο αυτό που πρέπει να αποτελέσει «καμπανάκι» για την δημοτική αρχή για να ενεργήσει πιο δυναμικά στο τομέα των υποδομών με έμφαση σε έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης. Η παραλιακή ζώνη των Αβδήρων και του Μυρωδάτου είναι τουριστικές περιοχές κα το καλοκαίρι έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και επιβάλλεται ο δήμος Αβδήρων να μεριμνήσει για τη βελτίωση των υποδομών του. Τουριστική ανάπτυξη δεν γίνεται αν δεν εξασφαλίσουμε βασικές υποδομές, όπως η ύδρευση!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…