Αρχική ΓΝΩΜΕΣ «Οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς για τη φύση»

«Οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς για τη φύση»

0

Ο Θανάσης Μουσόπουλος κάνει μια αναδρομή σε παρεμβάσεις του για την φύση μέσα από αρχαιοελληνικά κείμενα

«Οι παλιότεροι έχουν πει και έχουν γράψει πολλά και σημαντικά, χρήσιμα για την ανάδυση, εκτόνωση και καθοδήγησή μας. Δεν είναι δυνατό όλα να τα ζούμε στην πραγματική ζωή. Μερικά τα ζούμε μέσα από τα διαβάσματά μας.

Όντας κοντά δύο δεκαετίες στη Συμπαράσταση για Αναθεώρηση, αυτό πέρα από όλα τα άλλα επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο που ασκώ το ρόλο του δασκάλου σε εφήβους και ενήλικες που επιθυμούν να προσεγγίσουν τα αρχαιοελληνικά κείμενα.

Πολύ συχνά με ομιλίες, άρθρα, ποιήματα, ραδιοφωνικές εκπομπές –έχοντας την καθοδήγηση της θεωρίας της ΣγΑ– προσπαθώ να βοηθήσω στην κατεύθυνση αλλαγής του κόσμου.

Πρόσφατα οργάνωσα μια εκδήλωση για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, όπου σπουδαστές μου μίλησαν για τη ζωή και του έργο του. Προσωπικά αναφέρθηκα, ανάμεσα στα άλλα, στο έργο του Αριστοτέλη ‘’Μετεωρολογικά’’ που στηρίζεται στην Παρατήρηση και στη Λογική. Ένα απόσπασμα το αφιέρωσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή. Θα τον ωφελήσει αν διαβάσει αυτό που γράφει ο Αριστοτέλης: «δεν είναι πάντοτε οι ίδιοι τόποι της γης ούτε υγροί ούτε ξεροί, αλλά μεταβάλλονται σύμφωνα με τη δημιουργία και τον αφανισμό των ποταμών(…) μεγαλύτερες λοιπόν φθορές και γρηγορότερες γίνονται στους πολέμους, άλλες σε αρρώστιες, άλλες σε άγονες περιόδους, άλλες μεγάλες και άλλες μικρές».

Επίσης έλαβα μέρος με εισήγηση σε μουσική εκδήλωση με αρχαία ορφική μελοποιημένη ποίηση στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων. Αναφέρθηκα στον Ορφέα και στον Ορφισμό. Κλείνοντας την ομιλία μου αναφέρθηκα στη φύση που με τη συμπεριφορά του ο άνθρωπος καταστρέφει. Δύο αποσπάσματα: Το πρώτο αναφέρεται στον Ήλιο ‘’Καθαρός, που λάμπεις σε όλους, είσαι το μάτι του κόσμου που γυρνά κυκλικά, πού σβήνει και λάμπει με ωραίες φωτεινές ακτίνες, δείχνεις τη δικαιοσύνη, αγαπάς το νερό, είσαι ο κύριος του κόσμου, ο φύλακας της αληθείας, το φως της ζωής’’. Το δεύτερο αναφέρεται στη Φύση: ‘’Ώ θεά Φύσι, μητέρα των πάντων, πολυμήχανη μητέρα, επουράνια, σεβαστή θεά που κτίζεις τα πάντα, βασίλισσα εσύ δαμάζεις τα πάντα, είσαι ακατανίκητη, εσύ κυβερνάς, λάμπεις πολύ. Είσαι η κυρία των πάντων’’.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Θανάσης Μουσόπουλος
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …