Τους «χτύπησε το ρεύμα» από ακάλυπτα καλώδια στην πλατεία – Κλήθηκε η αστυνομία και τεχνικός του δήμου.
Βρήκε την ασφάλεια στον πίνακα ελέγχου ανεβασμένη και τα καλώδια χωρίς μονωτικές ταινίες. Ένας δήμος με ασφάλεια… κατεβασμένη για τους δημότες του! Περιμένουμε υπεύθυνες απαντήσεις
Σε κίνδυνο θέτει την σωματική ασφάλεια των δημοτών του ο δήμος Ξάνθης και κυρίως των παιδιών, αμελώντας να τηρήσει βασικούς κανόνες ασφάλειας στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης στην κεντρική πλατεία. Παγίδες πρόκλησης ηλεκτροπληξίας είναι διάσπαρτες σε πολλά σημεία με ηλεκτροφόρα καλώδια να χάσκουν κοντά σε παγκάκια και σημεία όπου παίζουν παιδιά, προχείρως μονωμένα με σιλοτέϊπ αλλά όχι χωρίς ρεύμα!
Τους χτύπησε το ρεύμα από ακάλυπτα καλώδια στην πλατεία
Την Κυριακή το απόγευμα ένα νεαρό ζευγάρι με το μόλις ενός έτους κοριτσάκι τους αναζήτησε λίγη δροσιά και ένα ελεύθερο χώρο για παιχνίδι στην πλατεία. Οι γονείς κάθισαν σε παγκάκι και το κοριτσάκι που μόλις άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα έπαιζε τριγύρω τους. Ξαφνικά και χωρίς εμφανή λόγο το κοριτσάκι άρχισε να κλαίει γοερά. Οι γονείς που έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει και διαπίστωσαν ότι το παιδί είχε βάλει το δάκτυλό του σε κάτι σαν σωληνάκια που προεξείχα από κάτι τσιμεντένια τετράγωνα που έμοιαζαν σαν ποτιστικά. Μάλιστα η μητέρα η οποία είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους στην προσπάθειά της να διαπιστώσει τι έπαθε το παιδί της έπιασε ασυναίσθητα κι αυτή το… σωληνάκι με αποτέλεσμα να τη χτυπήσει το ρεύμα. Τότε κατάλαβαν ότι το ίδιο έπαθε και το παιδί για αυτό έκλαιγε.
Κλήθηκε η αστυνομία και τεχνικός του δήμου
Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από τον κόσμο που ήταν εκεί, προκλήθηκε ανησυχία καθώς τέτοια κουτιά με καλώδια έχει περίπου δέκα στην πλατεία και υπήρχε κίνδυνος να προκληθούν ανάλογα ή σοβαρότερα ατυχήματα. Ο σύζυγος κάλεσε την αστυνομία. Ήρθε ένα περιπολικό με 2 αστυνομικούς και κατέγραψε το περιστατικό. Οι αστυνομικοί κάλεσαν τον τεχνικό του δήμου ο οποίος τοποθετώντας ένα ειδικό εργαλείο πάνω στα καλώδια διαπίστωσε ότι έφεραν ηλεκτρικό ρεύμα. Άμεσα μπήκε στο δημαρχείο για να δει τον πίνακα ελέγχου και διαπίστωσε – όπως είπε στους αστυνομικούς – ότι η ασφάλεια που ο ίδιος είχε κατεβάσει ήταν ανεβασμένη. Το αιτιολόγησε δε ότι κάποιος από λάθος την ανέβασε. Στην συνέχεια διέκοψε την παροχή κατεβάζοντας την ασφάλεια και έκανε και πάλι το τεστ στα καλώδια διαπιστώνοντας ότι πλέον δεν έφεραν ρεύμα. Οι αστυνομικοί του συνέστησαν να κολλήσει ένα χαρτί προειδοποίησης στο σημείο που είναι ο πίνακας ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά. Να σημειώσουμε πως ο τεχνικός διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς πως ο ίδιος είχε καλύψει με μονωτικές ταινίες όλα τα καλώδια, ωστόσο η νεαρή γυναίκα αλλά και οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι υπήρχαν μόνο υπολείμματα μονωτικής ταινίας στο συγκεκριμένο. Να σημειώσουμε επίσης ότι η κοπέλα επειδή είναι έγκυος μετέβη στο νοσοκομείο όπου την κράτησαν για προληπτικούς λόγους επί ένα 24ωρο κάνοντάς την κάποιες εξετάσεις. Ευτυχώς, η μητέρα και τα δύο παιδιά της είναι καλά.
Οι απαντήσεις που γεννούν ερωτήματα
Όμως αυτό δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους υπεύθυνους ! Το «Ε» αναζήτησε μια απάντηση από τον δήμο και το μόνο που κατάφερε να μάθει κι αυτό από υπηρεσιακούς είναι ότι κάποιοι πηγαίνουν και ανεβάζουν την ασφάλεια από τον πίνακα για διάφορους λόγους όπως για ρευματοκλοπή! Μας ενημέρωσαν επίσης πως όλα αυτά τα καλώδια ελέγχονται και ασφαλίζονται με μονωτικές ταινίες αλλά κάποιοι τις βγάζουν και πως γίνονται πολλοί βανδαλισμοί και δεν μπορούν οι 5 ηλεκτρολόγοι όλοι κι όλοι του δήμου να τα προλάβουν όλα! Να σημειώσουμε πως επίσημη απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Θωμά Ηλιάδη δεν πήραμε γιατί απλά δεν σήκωσε το τηλέφωνό του!
Ένας δήμος με ασφάλεια… κατεβασμένη για τους δημότες του!
Και τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και εύλογα: Τι θα γινόταν αν το ατύχημα ήταν πιο σοβαρό; Τι θα γινόταν αν κάποιο παιδί έχανε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία; Είναι δυνατόν να αποτελεί δικαιολογία ότι «κάποιος ανέβασε την ασφάλεια!»; Και τι είναι το δημαρχείο; «Μπάτε σκύλοι αλέστε;» Όποιος να’ ναι έχει πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου; Πώς είναι δυνατόν ο δήμος που πρέπει να προστατεύει τους δημότες του, να τους εκθέτει σε κινδύνους; Κι επιτέλους γιατί δεν αφαιρούνται αυτές οι ηλεκτροφόρες παγίδες αφού δεν χρησιμοποιούνται για φωτιστικά;
Αναμένουμε υπεύθυνες απαντήσεις!
Μαριάννα Ξανθοπούλου