Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Εγκρίθηκε το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης

0
kentro politismou3-7-17

Γλυκερία, Μελίνα Κανά, Ματούλα Ζαμάνη και Γιοκαρίνης, Μηλιώκας, Λάκης Παπαδόπουλος φέτος – Με κόστος 60.000 ευρώ οι Γιορτές από τις 2 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2017

Εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις στο Κέντρο Πολιτισμού και προτάσεις για αλλαγή ‘’πλεύσης’’ του θεσμού από Ανταμπούφη και Βασιλούδη

Μετά από πολύ καιρό η συνεδρίαση του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης δεν πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της πλατείας Ματσίνη, αλλά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην πλατεία Διοικητηρίου, καθώς οι υπηρεσίες έχουν πλέον μεταφερθεί εκεί. Το κύριο θέμα που απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν η έγκριση των αμοιβών των καλλιτεχνών που πρόκειται να συμμετάσχουν φέτος στην κεντρική σκηνή στην πλατεία Μητροπόλεως. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το ΔΣ με μόνο λευκό αυτό του κ. Ανταμπούφη, από τις 2 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου 2017 θα τραγουδήσουν στην κεντρική σκηνή οι εξής καλλιτέχνες (εντός παρενθέσεως το συνολικό κόστος για κάθε καλλιτέχνη και ορχήστρα με διαμονή, διατροφή και ΦΠΑ):

Σάββατο 2/9: Γλυκερία (14.260 ευρώ)

Κυριακή 3/9: Les Au Revoir (7.440 ευρώ)

Δευτέρα 4/9: Χορωδιακή βραδιά, Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσούπολης

Τρίτη 5/9: Βραδιά Λαογραφίας (800 ευρώ)

Τετάρτη 6/9: Μελίνα Κανά (10.416 ευρώ)

Πέμπτη 7/9: Γιώργος Ζερβάκης (8.556 ευρώ)

Παρασκευή 8/9: Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Μηλιώκας (7.936 ευρώ)

Σάββατο 9/9: Ματούλα Ζαμάνη (10.540 ευρώ)

Διαφωνίες στην ταυτότητα του θεσμού και στην ανάγκη αλλαγής

Ο Νίκος Ανταμπούφης δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει καθώς το πρόγραμμα έρχεται προς έγκριση χωρίς την παραμικρή δυνατότητα αλλαγής, αλλά προαποφασισμένο, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα, ένα σύνθημα. Ο πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου, Πασχάλης Λύρατζης, ανέφερε τις δυσκολίες που υπάρχουν για την εξεύρεση καλλιτεχνών, καθώς απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και κατάθεση ποινικού μητρώου, τα οποία λίγες εταιρείες αλλά και καλλιτέχνες πληρούν σήμερα. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να προσεχθεί η μετάφραση του προγράμματος σε αγγλικά, τουρκικά και βουλγαρικά, γιατί είχαν επισημανθεί πολλά λάθη στο περσινό πρόγραμμα. Η κα Παρτσαλίδου εξήγησε ότι το ποσό των 900 ευρώ που διατίθεται για όλες τις μεταφράσεις είναι πολύ μικρό, ενώ ο κ. Λύρατζης παραδέχθηκε ότι τα μεταφραστικά γραφεία χρεώνουν πολλά και ψάχνουν λύσεις με καθηγητές ξένων γλωσσών. Ο κ. Βασιλούδης, που απουσίαζε στην συζήτηση του πρώτου θέματος, έκανε μια γενικότερη τοποθέτηση για τον χαρακτήρα και την ταυτότητα που έχει αποκτήσει ο θεσμός. Χωρίς να απορρίπτει την παρουσία των ψησταριών, που όπως δήλωσε έχουν χαρακτηρίσει τις Γιορτές ως Σουβλακιάδα, παρουσίασε κάποιες προτάσεις για μια πολιτιστική στροφή του θεσμού, που δεν θα περιορίζεται στα ονόματα των καλλιτεχνών της κεντρικής σκηνής. Υπήρχαν και οι αντίθετες απόψεις, βέβαια, με την κα Γιαννώτα να παραδέχεται ότι τους τραγουδιστές αυτούς ο κόσμος μόνο εκεί μπορεί πλέον να τους απολαύσει λόγω οικονομικής στενότητας και την κα Παρτσαλίδου να τονίζει ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο λαϊκός χαρακτήρας των Γιορτών, που εκφράζει την αισθητική μεγάλης μερίδας των δημοτών.

Ο Μουσικός Ιούλιος αρχίζει να μεγαλώνει

Με κόστος 2.000 ευρώ και την συναυλία των αδελφών Βουγιουκλή (Ελένη και Σουζάνα) ο Μουσικός Ιούλιος, που ξεκίνησε πέρυσι από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην πανσέληνο του Ιουλίου, φιλοδοξεί να καταστεί ένας θεσμός των νέων καλλιτεχνών. Όπως εξήγησε ο κ. Λύρατζης, πολλές από τις προτάσεις του κ. Βασιλούδη ανταποκρίνονται σ’ αυτό που ξεκινά δειλά να πραγματώνεται στον Μουσικό Ιούλιο, που θα έχει ένα ‘’χρώμα’’ πιο ερασιτεχνικό και πιο βαλκανικό, φιλοδοξώντας από διήμερος να γίνει πολυήμερος θεσμός τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Βασιλούδης τόνισε μάλιστα την ανάγκη ύπαρξης ενός μάνατζερ που με την γνώση, την εμπειρία αλλά και το όνομά του στον χώρο θα μπορέσει να δώσει ώθηση στην προσπάθεια.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…