Ένα πληροφορικό σύστημα που θα προκύψει από την ενοποίηση του Εθνικού Δημοτολογίου και του Εθνικού Ληξιαρχείου
Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τους ΟΤΑ. Προβληματισμός στους υπαλλήλους του Δημοτολογίου Ξάνθης
Ένα νέο πληροφορικό σύστημα ξεκινά την λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο στους δήμους. Πρόκειται για το «Μητρώο Πολιτών», που πήρε το «πράσινο φως» καθώς συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Ενοποίηση του Εθνικού Δημοτολογίου και του Εθνικού Ληξιαρχείου στο «Μητρώο Πολιτών»
Το «Μητρώο Πολιτών», όπως προβλέπεται στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, στα άρθρα 115 μέχρι 124 συγκροτείται από το σύνολο των στοιχείων:
1)του Εθνικού Δημοτολογίου,
2)που αφορούν στις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων πολιτών και αλλοδαπών, στους οποίους συμβαίνουν ληξιαρχικά γεγονότα στην Ελλάδα και
3) ληξιαρχικών πράξεων που εισάγονται και τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα του Ειδικού Ληξιαρχείου του ίδιου Υπουργείου.
Να σημειώσουμε πως στο Εθνικό Δημοτολόγιο καταγράφονται η οικογενειακή κατάσταση των δημοτών , ενώ στο Ληξιαρχείο καταγράφονται με ληξιαρχικές πράξεις τα συμβάντα (γεννήσεις, θάνατοι κ.λ.π.). Αυτά τα δύο συστήματα που είναι μηχανογραφημένα ενοποιούνται με απώτερο στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας στην δημόσια διοίκηση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών κατά τις συναλλαγές του τόσο µε τους δήµους (είτε τα Ληξιαρχεία ή τα δημοτολόγια τους), όσο και µε άλλους φορείς του ∆ηµοσίου τοµέα καθώς δίνεται η δυνατότητα αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής έκδοσης αποσπασµάτων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών ∆ηµοτολογίου, καθώς και η διαλειτουργικότητα φορέων της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης µε την κεντρική βάση του Μητρώου Πολιτών.
Πως θα λειτουργεί το «Μητρώο Πολιτών»
Η λειτουργία του έγκειται στην δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδοµένων, που αποτελείται από το σύνολο των ληξιαρχικών πράξεων που έχουν συνταχθεί στα ληξιαρχεία της χώρας (Εθνικό Ληξιαρχείο) και των δηµοτολογικών εγγραφών (Εθνικό ∆ηµοτολόγιο), η οποία βάση τηρείται στο ΥΠΔΑ και όπου µέσω µίας ενιαίας διαδικτυακής εφαρµογής διαχείρισης, διαπιστευµένοι χρήστες των ∆ήµων – αρµόδιοι υπάλληλοι ληξιαρχείου και δηµοτολογίου -, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εισέρχονται στο σύστηµα, προκειµένου να καταχωρούν ληξιαρχικές πράξεις και δηµοτολογικές εγγραφές, να αναζητήσουν και να εκτυπώσουν οποιοδήποτε είδος ληξιαρχικής πράξης, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δηµοτολογίου. ∆ιαπιστευµένοι φορείς της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν αυτοµατοποιηµένα από το Μητρώο Πολιτών στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων και στοιχεία αστικής και δηµοτικής κατάστασης των Ελλήνων πολιτών καθώς και των αλλοδαπών για τους οποίους υφίστανται ληξιαρχικά γεγονότα στην Ελλάδα. Ωστόσο – σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα
Προβληματισμός στους υπαλλήλους του Δημοτολογίου Ξάνθης
Όπως μας εξηγεί υπάλληλος του Δημοτολογίου του Δήμου Ξάνθης έως τώρα οι αλλοδαποί δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Ληξιαρχείο παρά μόνο στην Αστυνομία. Το «Μητρώο Πολιτών» τους συμπεριλαμβάνει. Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν για τον δημότη αλλά και για την υπηρεσία, εξέφρασε προβληματισμό, επισημαίνοντας πως το Εθνικό Δημοτολόγιο μετά τον εκσυγχρονισμό του συστήματος έχει πολύ θετικά αποτελέσματα καθώς έχει μειώσει την γραφειοκρατία και σε ελάχιστο χρόνο εξυπηρετούνται οι πολίτες. Σ’ ότι αφορά την υπηρεσία εκτίμησε πως θα αυξηθεί ο όγκος δουλειάς, κρίνοντας από τα σεμινάρια που έχουν παρακολουθήσει οι υπάλληλοι προκειμένου να ενημερωθούν για το νέο πληροφοριακό σύστημα. Ο προβληματισμός – όπως σημείωσε – έγκειται και στο κατά πόσο θα υπάρξει σωστή προετοιμασία δεδομένου ότι το εγχείρημα θέλει χρόνο όπως και στο κατά πόσο τελικά θα καταφέρει να απλοποιήσει το σύστημα και να μην δημιουργήσει πρόσθετη γραφειοκρατία που είναι και το ζητούμενο.
Τέλος να σημειώσουμε πως από την έναρξη της λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών καταργείται:
1.Η υποχρέωση των Δήμων για την ενημέρωση των χειρόγραφων βιβλίων
2.Η υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικών σε δημόσιους φορείς.
Μαριάννα Ξανθοπούλου