Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γιορτή του Προφήτη Ηλία στο Ι.Ν. της Μάνδρας και στο ξωκλήσι των Αβδήρων

Γιορτή του Προφήτη Ηλία στο Ι.Ν. της Μάνδρας και στο ξωκλήσι των Αβδήρων

0
koyrmpani 1

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών – Μοιράστηκε κουρμπάνι και στην Μάνδρα και στα Άβδηρα

Η Γιορτή του προφήτη Ηλία : Γιατί οι εκκλησίες του βρίσκονται σε υψόμετρο. Τι λένε οι παραδόσεις

Γιορτή του Προφήτη Ηλία την Πέμπτη 20 Ιουλίου και ανήμερα της γιορτής οι κάτοικοι της Μάνδρας γιόρτασαν τον Πολιούχο Άγιό τους, συμμετέχοντας στην πανηγυρική λειτουργία στο Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία. Στη συνέχεια καθαγιάστηκε και μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους το κουρμπάνι προς τιμή του Αγίου που γίνεται κάθε χρόνο. Παράλληλα με την Μάνδρα γιόρτασαν και οι κάτοικοι των Αβδήρων με τον ίδιο τρόπο στο μικρό ξωκλήσι του προφήτη Ηλία που βρίσκεται στο υψηλότερο από τους δύο λόφους που πλαισιώνουν τον οικισμό. Να θυμίσουμε στον άλλο λόφο που υψώνονται πάνω από το χωριό Βελόνη υπάρχει το εκκλησάκι του αγίου Αθανασίου. Να σημειώσουμε πως η διαδρομή για το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία είναι αρκετά δύσκολη αφού είναι σε χωματόδρομο με πολλές στροφές, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει κάθε χρόνο τους πιστούς από το να ανάψουν ένα κερί και να συμμετέχουν στο τελετουργικό της γιορτής. Έτσι έγινε και φέτος. Αρκετός κόσμος ανηφόρισε στο ξωκλήσι. Μετά την θεια λειτουργία μοιράστηκε κουρμπάνι που επίσης έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Γιορτή του προφήτη Ηλία: Γιατί όλες οι εκκλησίες του βρίσκονται σε υψόμετρο

20 Ιουλίου, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Προφήτη Ηλία, που έζησε και έδρασε το 90-100 π.Χ. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και δυναμικός αντιπρόσωπος του Θεού και λόγω του τρόπου ζωής του όλες οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων. O Προφήτης Ηλίας, σχετίζεται από τους αγρότες με τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Σχετική η παροιμία «Ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα σύκα». Τα ξωκλήσια του χτίζονται σε υψώματα και βουνοκορφές και πανηγυρίζονται με ιδιαίτερη πολυκοσμία κάθε χρόνο.

Ο Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη, 816 χρόνια πριν από τη γέννησή του. Προικισμένος με θαυματουργή δύναμη, αγωνίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση για την εξύψωση της λατρείας του Θεού, καταπολέμησε με πάθος την ειδωλολατρία και προσπάθησε με τον λόγο του να εξυγιάνει τον ηθικό βίο του λαού του. Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη του, που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, σταμάτησε τη βροχή και ανάστησε νεκρούς.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ 1η

Ο λόγος που οι εκκλησίες του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι. Ετσι, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα. Οταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι». Ο Αϊ-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα»

ΠΑΡΑΔΟΣΗ 2η

Σύμφωνα με τους λαογράφους, η λατρεία του προφήτη Ηλία στις κορυφές των βουνών θεωρείται κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Ο σημαντικός αυτός προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης και άγιος του Χριστιανισμού ταυτίστηκε με τον Ήλιο, με τον οποίο έχει ηχητική ομοιότητα στο όνομα, και ο Ήλιος ταυτιζόταν εν μέρει με τον Δία, ο οποίος ως θεός των μετεωρολογικών φαινομένων, λατρευόταν σε κορυφές βουνών.

Η ΕΟΡΤΗ

Στις 20 Ιουλίου που εορτάζεται η μνήμη του προφήτη, δεν εορτάζουμε την κοίμηση, -γιατί ο προφήτης δεν πέθανε ποτέ- αλλά την ανάληψή του. Συγκεκριμένα ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, εις τον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ζει κάτω εις την γη με το φθαρτό του σώμα, χιλιάδες χρόνια τώρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

koyrmpani 2

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…