Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ζωηρές» προθέσεις για την ενεργοποίηση του Δημοκρίτειου Ιδρύματος

«Ζωηρές» προθέσεις για την ενεργοποίηση του Δημοκρίτειου Ιδρύματος

0
xamdi mpei 2

Νέα σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής οριστικοποίησε τους νέους σκοπούς για να γίνει τροποποίηση του ιδρυτικού καταστατικού του 1975

Μητροπολίτης Ξάνθης: «Πρέπει να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την εποχή που ζούμε».Καθιέρωση βραβεύσεων και υποτροφιών, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, οι νέοι στόχοι

«Ζωντανή» παραμένει η διάθεση και η πρόθεση της Διοικούσας Επιτροπής του «Διεθνούς Δημοκριτείου Ιδρύματος» να ενεργοποιηθεί και αφού επαναπροσδιορίσει τους στόχους του μέσω αλλαγής καταστατικού, να λειτουργήσει ως πυρήνας της προβολής και της διάδοσης και την διεθνοποίηση της Δημοκρίτειας φιλοσοφίας και επιστημονικής σκέψης . Αυτή ήταν η απόφαση στην σύσκεψη της Πέμπτης 23 Μαρτίου υπό τον μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα που είχε διερευνητικό χαρακτήρα και η οποία οριστικοποιήθηκε στην σύσκεψη της 4η Μαΐου.

Μητροπολίτης Ξάνθης: «Πρέπει να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την εποχή που ζούμε»

Να σημειώσουμε πως στην τελευταία σύσκεψη ορίστηκε προσωρινή Διαχειριστική επιτροπή με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Ξάνθης και στην οποία συμμετέχουν, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, οι δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων, ο πρύτανης του ΔΠΘ, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, και η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης. Μιλώντας στο «Ε» ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων επαναβεβαίωσε την πρόθεση του ιδίου που είχε και την πρωτοβουλία της σύσκεψης καθώς και της Επιτροπής, να γίνει μια προσπάθεια λειτουργίας του Ιδρύματος, παρότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι καιροί για μεγαλεπήβολα σχέδια είναι χαλεποί: «Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι η αλλαγή του καταστατικού καθώς στο Ιδρυτικό Διάταγμα του 1975 αναφέρεται ως σκοπός του Ιδρύματος η προώθηση της ατομικής θεωρίας κι αυτό εμείς δεν έχουμε ούτε την γνώση ούτε τις δυνατότητες να το κάνουμε. Πρέπει να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την εποχή που ζούμε. Συμφωνήσαμε λοιπόν να απλοποιήσουμε τους σκοπούς ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία του», σημείωσε ο μητροπολίτης Ξάνθης.

Καθιέρωση βραβεύσεων και υποτροφιών, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, οι νέοι στόχοι

Να σημειώσουμε πως με ομόφωνη απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής πρόκειται να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες με αίτημα προς την Υπηρεσία Κληροδοτημάτων, που είναι η εποπτεύουσα αρχή του Ιδρύματος προκείμενου να γίνει η τροποποίηση του καταστατικού όπως αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα. Η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Πυρνάρη που συμμετείχε στην σύσκεψη μετά τον ορισμό της ως εκπροσώπου του δήμου Ξάνθης μας εξήγησε τη διαδικασία που απαιτείται αλλά και την προθυμία όλων ιδιαιτέρως δε του δημάρχου Αβδήρων και του πρύτανη του ΔΠΘ να λειτουργήσει το Ίδρυμα: «Κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις μεταξύ άλλων, η καθιέρωση βραβεύσεων και υποτροφιών, η διοργάνωση συνεδρίων με διεθνή επιστημονική εμβέλεια, η έκδοση επιστημονικού περιοδικού, η δημιουργία επιστημονικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα προάγει την γνώση γύρω από τον Δημόκριτου», επεσήμανε η κα Πυρνάρη.

Αξιοποίηση των δύο ακινήτων του

Να σημειώσουμε πως τα δύο ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του το Ίδρυμα και που αποκτήθηκαν από δωρεές είναι το κτήριο δυτικά του Α’ δημοτικού στην πλατεία Μητροπόλεως και το άλλο είναι το κτήριο του Χαμδή Μπέη στην οδό 4ης Οκτωβρίου. Αυτά σκοπεύει να αξιοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τους σκοπούς του. Αναφορικά με την έδρα του Ιδρύματος στο καταστατικό αναφέρεται ως έδρα τα Άβδηρα χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται κάποιος χώρος. Η πρόταση του δημάρχου Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη για παραχώρηση του ανακαινισμένου κτηρίου «Αντιλογίας Δόμος» στο κέντρο του οικισμού για διοργάνωση εκδηλώσεων πρόκειται να εξεταστεί, ωστόσο το καταστατικό δεν είναι δεσμευτικό από άποψη συγκεκριμένου κτηρίου.

 

Το 1990 το Δημοκρίτειο Ίδρυμα με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο διοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο

Και μπορεί το Δημοκρίτειο Ίδρυμα να παραμένει ανενεργό χρόνια τώρα ωστόσο γνώρισε κάποιες μέρες δόξης, τις οποίες μας υπενθυμίζει ο Καθηγητής του ΔΠΘ Θωμάς Βουγιουκλής. Ο κ. Βουγιουγκλής διατέλεσε ειδικός γραμματέας του Ιδρύματος την περίοδο του 1990 με πρόεδρο τον μακαριστό Μητροπολίτη Ξάνθης Αντώνιο και όπως μας πληροφορεί τότε σε συνεργασία με το ΔΠΘ διοργανώθηκε ένα Διεθνές Συνέδριο στην Ξάνθη με προσκεκλημένους διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητές της μαθηματικής επιστήμης. Μάλιστα ο κ. Βουγιουκλής θυμάται πως για τη διοργάνωση του Συνεδρίου που έκανε έλαβε πολύ θετικές κριτικές και άφησε αποτύπωμα σε επιστημονικά περιοδικά, βοήθησε όλη η τοπική κοινωνία με δωρεές και χορηγίες.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή την φορά θα πετύχει

Ευελπιστούμε, η νέα προσπάθεια επανίδρυσης ενός Ιδρύματος για τον Δημόκριτο να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος φορέας που θα προωθήσει αυτόν τον επιστημονικό πλούτο που έχουμε και χρόνια τώρα αφήνουμε αναξιοποίητο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…