Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι Ξανθιώτες της Γερμανίας δεν ξεχνούν τις ρίζες τους

Οι Ξανθιώτες της Γερμανίας δεν ξεχνούν τις ρίζες τους

0
nipiagogeio zalaxa

Νέα πρωτοβουλία από την ελληνική κοινότητα του Esslingen για το Νηπιαγωγείο ‘’Ζαλάχα’’

Ο Ξανθιώτης πρόεδρος της κοινότητας, Αντώνης Βασιλειάδης, υπενθυμίζει την προσφορά ευεργετών, όπως ο Θεόδωρος Ζαλάχας, για την προαγωγή της παιδείας

Το μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, θυμίζοντας λίγο την δεκαετία του ’60, κάτω από άλλες συνθήκες και δεδομένα, ασφαλώς. Μέσα στους χιλιάδες Έλληνες που επέλεξαν να ζήσουν στο εξωτερικό, βρίσκονται και πολλοί Ξανθιώτες. Άνθρωποι που κατά κύριο λόγο είναι ευχαριστημένοι με τη νέα τους ζωή, αλλά δεν ξεχνούν την πατρίδα τους. Όχι μόνο την Ελλάδα γενικά αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Ξάνθη. Ένας από αυτούς είναι ο Αντώνης Βασιλειάδης, πρόεδρος της νέας ελληνικής κοινότητας Έσλινγκεν κοντά στην Στουτγκάρδη. Γεννημένος το 1964, με γονείς που εργάζονταν επί έτη στο Βέλγιο, μεγάλωσε στην Ξάνθη, την οποία επισκέφθηκε ξανά πριν από λίγες μέρες. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Νοέμβριο ο κ. Βασιλειάδης είχε μεσολαβήσει για μια δωρεά στο 7ο Νηπιαγωγείο ή αλλιώς γνωστό ως Νηπιαγωγείο ‘’Ζαλάχα’’.

Παλιός μαθητής του Νηπιαγωγείου ο νέος ‘’ευεργέτης’’ του

vasiliadis antonisΤο Νηπιαγωγείο ‘’Ζαλάχα’’ είχε αρκετά κτηριακά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, καθώς μετρά περισσότερο από έναν αιώνα από το 1881 που ανηγέρθη. Πριν λίγα χρόνια ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης επιχορήγησε την επισκευή της στέγης του νηπιαγωγείου, ενώ όπως μας είχε ενημερώσει η διευθύντρια του νηπιαγωγείου Κατερίνα Κουγιουμτζόγλου, πέρυσι ήταν μία από τις λίγες χρονιές που δεν υπήρχαν προβλήματα υγρασίας και διαρροών από την στέγη μετά την βοήθεια της σχολικής επιτροπής του δήμου Ξάνθης. Όπως πολλά σχολεία, όμως, στις μέρες μας και το 7ο Νηπιαγωγείο έχει πολλές ελλείψεις σε εξοπλισμό, παιχνίδια, γραφικές ύλες κ.ά. Αυτή η εικόνα έκανε ένα παλιό μαθητή του σχολείου, τον Αντώνη Βασιλειάδη, να κινητοποιηθεί. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη επισκέφθηκε και τα γραφεία του «Ε», όπου μας γνωστοποίησε την πρόθεσή του: «Ο Ζαλάχας δώρισε το κτήριο πριν από 100 και πλέον χρόνια. Εμείς οφείλουμε σήμερα να του πούμε ευχαριστώ για τα τόσα παιδιά που βοήθησε. Σ’ αυτό κυρίως στόχευε η κίνησή μας πέρυσι και στην ευαισθητοποίηση όσων μπορούν γενικά να βοηθούν σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο. Το ποσό ήταν συμβολικό». Από προσωπική του γνωριμία σε μεγάλη γερμανική εταιρεία, ο κ. Βασιλειάδης επιδιώκει μια νέα δωρεά για την κτηριακή αποκατάσταση του Νηπιαγωγείου. Όπως μας μετέφερε, η φιλική του γνωριμία δήλωσε έκπληκτη με την παλαιότητα του κτηρίου και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, εκφράζοντας την πρόθεση να συνδράμει.

Μια ‘’ζωντανή’’ ελληνική κοινότητα με πολλές δράσεις

esslingen koinotitaΟ κ. Βασιλειάδης είχε ασχοληθεί στα νεανικά του χρόνια με τον αθλητισμό, γι’ αυτό και κατά την επίσκεψή του βρέθηκε και στο στάδιο της Ασπίδας. Ήταν από τους πρωτεργάτες του χάντμπολ στην Ξάνθη, είχε ασχοληθεί με την κολύμβηση, ενώ στην Γερμανία οργάνωσε ομάδες μπάσκετ και χάντμπολ με αρκετές διακρίσεις σε τοπικό επίπεδο. Στην μεσαιωνική πόλη του Έσλινγκεν ζουν περίπου 8.000 Έλληνες, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες εκτός Ελλάδας. Η εκεί ελληνική κοινότητα, όπως ανέφερε ο ίδιος, ήταν αρκετά κομματοκρατούμενη στο παρελθόν και για τον λόγο αυτό ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί. Σε μια προσπάθεια να ενώσει και πάλι τους ομογενείς της περιοχής προχώρησε στην ίδρυση της Νέας ελληνικής Κοινότητας, η οποία αριθμεί ήδη μερικές εκατοντάδες μέλη, μεταξύ των οποίων και κάποιοι Ξανθιώτες που βρέθηκαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Με αθλητικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις έχουν προσφέρει ήδη εκτός από το Νηπιαγωγείο ‘’Ζαλάχα’’ στα Ελληνικά Χωριά SOS. Στόχος του κ. Βασιλειάδη και των μελών της Κοινότητας είναι να στηρίζουν τους Έλληνες που μεταναστεύουν στην περιοχή, βοηθώντας τους σε πολλά διαδικαστικά θέματα και στην εξεύρεση εργασίας. Αξιοσημείωτο είναι αυτό που ανέφερε ο ίδιος κατά την συζήτησή μας: «Για να έχω πιο προσωπική επαφή με όσους Έλληνες έρχονται για να εγκατασταθούν, έχω καθιερώσει μια ‘’συνέντευξη’’. Ακόμη δεν έχω ακούσει παράπονα από κανένα για τη νέα του ζωή στη Γερμανία».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

zalaxa paidia

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …