Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι μαθητές του Γυμνασίου Σταυρούπολης… δημοσιογραφούν

Οι μαθητές του Γυμνασίου Σταυρούπολης… δημοσιογραφούν

0
gymstaur theatriko

Την περιοχή, το σχολείο και τις δραστηριότητές τους μας παρουσιάζουν οι μαθητές της Σταυρούπολης μέσα από τη νέα τους ιστοσελίδα

Μια ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα που ξεκίνησε επίσημα λίγο μετά την επίσκεψη των μαθητών στο «Ε»

Στις 10 Μαΐου είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στα γραφεία του «Ε» τους μαθητές του Γυμνασίου Σταυρούπολης, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια του σχολείου Νούλα Καρατζόγλου και την καθηγήτρια Βούλα Ευθυμίου ενημερώθηκαν από την εκδότρια και τους δημοσιογράφους για τα στάδια της έκδοσης, για την καταγραφή της επικαιρότητας, την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του μέσου ενημέρωσης, την έκφραση γνώμης και την ελευθερία του λόγου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος που εκπονήθηκε κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς «Πολιτιστικές δράσεις: Δημιουργία θεατρικού εργαστηρίου και ηλεκτρονικής εφημερίδας». Λίγες μέρες μετά, στις 29 Μαΐου, τα παιδιά παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράμματος στο σχολείο και πλέον η ηλεκτρονική τους εφημερίδα λειτουργεί και επίσημα.

Μια εφημερίδα για το σχολείο και όχι μόνο

gymstaur syggrafiΕκτός από τα αμιγώς σχολικά θέματα, το σχολικό πρόγραμμα, τις δραστηριότητες των μαθητών, στην ιστοσελίδα (http://gymnasiogel-stavroupoli.weebly.com/) μπορεί να βρει κανείς ιστορικά στοιχεία για τη Σταυρούπολη και το σχολείο, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Τα κείμενα υπογράφουν οι μαθητές του σχολείου που ασχολήθηκαν με το κάθε θέμα. Η διευθύντρια κα Καρατζόγλου, που ήταν και η υπεύθυνη του προγράμματος, ασχολήθηκε μαζί με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου στη δημιουργία της ιστοσελίδας του σχολείου. Οι μαθητές κατέγραφαν τις διάφορες δραστηριότητες του σχολείου, έβγαζαν φωτογραφίες και περνούσαν τα δεδομένα στον υπολογιστή. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό και υποσχόμενο. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα θεατρικό εργαστήρι για τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, που εφάρμοσε τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού, παρακολούθησε τη συγγραφή ενός έργου και ξεκίνησε τη σκηνοθεσία του για την παράσταση, η οποία θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά. Στην εκδήλωση του Μαΐου παρουσιάστηκαν οι ρόλοι και ένα μέρος της παράστασης, όπως γινόταν στον προάγωνα της αρχαίας τραγωδίας. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα, τα άρθρα των μαθητών και οι φωτογραφίες που τα συνοδεύουν. Το δεύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τον κ. Απόστολο Δομτζίδη με τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου με θέμα «Γράφοντας λαϊκά παραμύθια». Τα παιδιά ασχολήθηκαν με τους κανόνες του παραμυθιού και τη διαδικασία της αφήγησης, ενώ ο κάθε μαθητής έγραψε το δικό του παραμύθι. ​​

Παρουσιάζοντας την περιοχή και την ιστορία του σχολείου τους

gymstaur kontogiannidisΟ μαθητής Σάββας Συμεωνίδης συνέγραψε ένα κείμενο για την Σταυρούπολη, παρέχοντας στοιχεία για όποιον δεν γνωρίζει την περιοχή, ώστε να έχει μια εικόνα του χώρου όπου δραστηριοποιείται το σχολείο. Όπως αναφέρει: «Είναι ένα ήσυχο χωριό με λίγους κατοίκους, γύρω στους 300, που δυστυχώς μειώνονται όσο περνά ο καιρός. Κάποτε ήταν κωμόπολη που συνιστούσε το κέντρο της περιοχής και είχε όλες τις υπηρεσίες, ενώ οι κάτοικοι ήταν τουλάχιστον 3.000. Τώρα υπάρχει το Δημαρχείο, ένα επιπλέον κτίριο για δραστηριότητες, τράπεζα και ταχυδρομείο. Η περιοχή είναι πολύ όμορφη και προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Δίπλα στον ποταμό Νέστο δίνεται η ευκαιρία για πολλές δραστηριότητες όπως: ιππασία, κανό καγιάκ, τοξοβολία, ορειβασία. Υπάρχουν δύο ξενοδοχεία μέσα στη Σταυρούπολη για να υποδεχτούν τους επισκέπτες και καφετερίες και παντοπωλεία στην πλατεία του χωριού. Κάτοικος του χωριού με τα αντικείμενα που είχε συλλέξει δημιούργησε επίσης ένα Λαογραφικό μουσείο με σημαντικά εκθέματα. Στη Σταυρούπολη επίσης δραστηριοποιείται ο πολιτιστικός σύλλογος «Ορφέας» που διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις. Υπάρχει ακόμη μια ποδοσφαιρική ομάδα και λαμβάνουν χώρα συχνά και ποδηλατικοί αγώνες».

Ένα σχολείο στο οποίο κάποτε φοιτούσαν μέχρι και 260 μαθητές

gymstaur doreapetrelaiouΗ σταδιακή ερήμωση των χωριών και ιδίως της ορεινής Ξάνθης συνεπάγεται και την μείωση των μαθητών που φοιτούν στα εκεί σχολεία. Το Γυμνάσιο Σταυρούπολης αριθμεί σήμερα μερικούς δεκάδες μαθητές, αλλά τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στο παρελθόν. Όπως σημειώνουν οι μαθητές Κωνσταντίνος Ιωαννίδης και Θεόδωρος ​Χωραφάς: «Το σημερινό συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου Σταυρούπολης είναι ένα σχετικά σύγχρονο κτίριο, αφού κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών μαθητών και κατοίκων της περιοχής, το εξατάξιο γυμνάσιο προϋπήρχε και μεταφέρθηκε από την τοποθεσία του σημερινού δημοτικού σχολείου της Σταυρούπολης στην τωρινή του θέση. Κάποιοι παλιοί μαθητές αναφέρουν πως το 1984 οι ίδιοι μαζί με συγχωριανούς τους μετέφεραν τα θρανία τους από το παλιό στο καινούριο τους σχολείο. Μιλώντας για το παρελθόν, πρέπει να αναφέρουμε πως ψάχνοντας τα αρχεία και τη βιβλιογραφία βρήκαμε τα ονόματα των αποφοίτων από το έτος 1961-2. Τότε φοιτούσαν 230 μαθητές, ενώ την επόμενη χρονιά ο αριθμός των μαθητών ξεπέρασε τους 260. ​Σήμερα η σχολική μας μονάδα στεγάζει το Γυμνάσιο και Λύκειο Σταυρούπολης. Το διώροφο κτίριο εκτός από τις αίθουσες για όλες τις τάξεις και τα τέσσερα γραφεία διευθυντών και καθηγητών περιλαμβάνει και αίθουσα φιλολογικών μαθημάτων, αίθουσα αγγλικών, αίθουσα πληροφορικής, χημείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκη. Βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη περιοχή με μεγάλη φυσική ομορφιά δίπλα στον ποταμό Νέστο. Στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές από τα χωριά: Σταυρούπολη, Κομνηνά, Νεοχώρι, Δαφνώνα, Καρυόφυτο, Ιονικό, Δρυμιά, Πασχαλιά, αλλά και από Λεκάνη και Κεχρόκαμπο του νομού Καβάλας.

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου γράφουν ακόμη οι μαθητές: Σοφία Ελευθεριάδου, Μαρία Ελευθεριάδου, Τάνια Αδαμίδου και Αναστάσιος-Ιωάννης Κέλογλου. Αξίζει να περιηγηθεί κανείς στα κείμενα των μαθητών και να πληροφορηθεί για πολλές δράσεις και γεγονότα που δεν φτάνουν εύκολα σε γνώση των κατοίκων της πόλης. Μια αξιέπαινη προσπάθεια που ευχόμαστε να έχει συνέχεια.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …