Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Γόρδιος δεσμός» η υπόθεση κάμπινγκ Μυρωδάτου

«Γόρδιος δεσμός» η υπόθεση κάμπινγκ Μυρωδάτου

0
campig myrodatou

Έληξε στις 20 Ιουνίου η προθεσμία για την υπογραφή των συμβολαίων. Ο επενδυτής ζήτησε παράταση και αλλαγές στα συμβόλαια

Κ. Αντωνιάδης: «Δεν είναι αυτοτελές το οικόπεδο του κάμπινγκ Μυρωδάτου, δεν μπορεί να κτίσει ούτε τούβλο …» – Τσιτιρίδης: «Ο διαγωνισμός δεν είναι άγονος…».Τσολακίδης: «Του είχα πει να μην βιαστεί να το δημοπρατήσει…

Έναν «γόρδιο δεσμό» που ακούει στο όνομα «κάμπινγκ Μυρωδάτου» καλείται να λύσει η δημοτική αρχή του δήμου Αβδήρων καθώς και ο δεύτερος κατά σειρά διαγωνισμός στην θητεία του δημάρχου κ. Γιώργου Τσιτιρίδη κινδυνεύει να κηρυχθεί άγονος. Στις 20 Ιουνίου έληξε η προθεσμία που είχε θέσει ο δήμος για την υπογραφή των συμβολαίων με τη ανάδοχη εταιρεία που πλειοψήφησε στον διαγωνισμό όμως αυτό δεν έγινε.

Ισμέτ: « Ζητάμε ο δήμος να κάνει κάποιες αλλαγές στα συμβόλαια για να μπορέσουμε να αδειοδοτηθούμε…»

Μια φράση του εκπροσώπου του Βούλγαρου επιχειρηματία κ. Μεχμέτ Εφέντη Ισμέτ που κλήθηκε από το «Ε» για να δώσει απαντήσεις αναφορικά με το θέμα, θίγει την ουσία του προβλήματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου: « Ζητάμε ο δήμος να κάνει κάποιες αλλαγές στα συμβόλαια για να μπορέσουμε να πάρουμε αδειοδοτήσεις. Γι αυτό ζητάμε προθεσμία 1 μηνός. Έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε με την προϋπόθεση ο δήμος να κάνει αυτές τις ενέργειες».

Τι συμβαίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάμπινγκ Μυρωδάτου

Ξετυλίγοντας τον «μίτο» της υπόθεσης που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης έκτασης των 29,392 στρεμμάτων που προκηρύχτηκε στις 17 /8/2016 (ΑΔΑ: Ω4Μ0Ω6Γ-Ξ2Λ) ως «άτυπα τεμαχισμένο ακίνητο» και φτάνουμε στο 1967 και στο ΦΕΚ 447/10/7/1967 στο οποίο με απόφαση υπ. 12753/16/6/67 ο τότε Νομάρχης Ξάνθης Δ. Καραπιπέρης μεταβιβάζει κατά κυριότητα στην τότε κοινότητα Μυρωδάτου αγροτεμάχια του αγροκτήματος Μυρωδάτου συνολικής έκτασης 8.395,248 στρεμμάτων. Το 2005 με απόφαση του τότε Νομάρχης Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη μεταβιβάστηκαν στον δήμο Αβδήρων 4.698 στρέμματα. Μέσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα 30 περίπου στρέμματα του κάμπινγκ μεταξύ άλλων κοινοχρήστων όπως δείχνουν οι χάρτες της περιοχής, τις οποίες και κλήθηκε να μελετήσει ως Μηχανικός μετά από αίτημα της εταιρείας, ο κ. Κώστας Αντωνιάδης που τυγχάνει και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αβδήρων επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρίτεια Κίνηση».

Κ. Αντωνιάδης : «Δεν είναι αυτοτελές το οικόπεδο του κάμπινγκ Μυρωδάτου, δεν μπορεί να κτίσει ούτε τούβλο …»

Όπως εξήγησε στο «Ε» αυτό το ακίνητο που έβγαλε σε διεθνή διαγωνισμό ο δήμος δεν είναι αυτοτελές αλλά μέρος της συνολικής έκτασης των 4.698 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του δήμου Αβδήρων και ότι αυτό σημαίνει πως ο επενδυτής δεν μπορεί να πάρει άδεια για να κτίσει ούτε… τούβλο. Επιρρίπτει ευθύνες δε στον δήμαρχο και τις υπηρεσίες του δήμου (νομική υπηρεσία, Μηχανικοί του δήμου) που δεν φρόντισαν να προφυλάξουν τον δήμο από ένα ατόπημα που τον εκθέτει διεθνώς «Έπρεπε ο ίδιος ο δήμος να κάνει κατάτμηση και μετά να προκηρύξει διαγωνισμό μέσω δημοτικής επιχείρησης. Έτσι όπως είναι δεν μπορεί ο επενδυτής να κτίσει τίποτε. Έχουν τεράστιες ευθύνες πολιτικές αλλά και ποινικές. Είτε από άγνοια είτε από προχειρότητα εκτίθεται ο δήμος μας. Για τρίτη φορά γίνεται ρεζίλι διεθνώς και αυτό είναι απαράδεκτο και βαρύνει διαχρονικά όλους τους δημάρχους που δεν μπόρεσαν να χειριστούν το θέμα του κάμπινγκ! Επιπρόσθετα μπορεί να ζημιωθεί και οικονομικά από αποζημιώσεις που μπορεί να διεκδικήσει ο επενδυτής», επισημαίνει ο κ. Αντωνιάδης. Στο ερώτημα, αν και η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, που ενέκρινε τον διαγωνισμό στο δημοτικό συμβούλιο έχει πολιτική ευθύνη ο κ Αντωνιάδης απάντησε πως σ’ ότι τον αφορά δεν είχε πλήρη ενημέρωση όταν έδωσε την συγκατάθεση του και βασίστηκε στις γνωματεύσεις της νομικής υπηρεσίας του δήμου.

Γ. Τσιτιρίδης, δήμαρχος Αβδήρων: «Ο διαγωνισμός δεν είναι άγονος…»

Ψύχραιμος και καθησυχαστικός για την πορεία του διαγωνισμού εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδηςγαι άλλη μια φορά,  ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το οικόπεδο και ότι στην Διακήρυξη για την εκμίσθωση αναφέρεται ότι ο δήμος βγάζει σε δημοπρασία ένα δημοτικό ακίνητο για εμπορική και τουριστική χρήση και όχι για κάμπινγκ ή οτιδήποτε άλλο: «Ο διαγωνισμός δεν είναι άγονος. Αν δεν υπογράψει ο πλειοψηφών θα κληθεί ο επιλαχών», ανέφερε ο δήμαρχος Αβδήρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν υπογράφει ο επενδυτής τα συμβόλαια.

Β. Τσολακίδης: «Του είχα πει να μην βιαστεί να το δημοπρατήσει… Εμείς νομιμοποιήσαμε τα κτίσματα»

Την άποψη ότι το οικόπεδο έχει πρόβλημα συμμερίζεται και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης. Όπως είπε μάλιστα στο «Ε»: «Είχα προτείνει στον δήμαρχο κ. Τσιτιρίδη να μην βιαστεί να το βγάλει στην δημοπρασία αλλά να προβεί σ’ όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να μην προκύψουν ανάλογα προβλήματα. Αυτό είχαμε κάνει εμείς νομιμοποιώντας τα κτίσματα που υπήρχαν». Ο ίδιος παρέλαβε το ακίνητο νοικιασμένο σε κοινοπραξία μετά από διαγωνισμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής, της κας Εύας Τσακίρη. Στράφηκε δε νομικά εναντίον του επιχειρηματία γιατί δεν αποδίδονταν στον δήμο τα μισθώματα των 40.000 ευρώ. Το δικαστήριο και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό δικαίωσε τον επιχειρηματία ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα αδειοδότησης και τελικά εγκατέλειψε την προσπάθεια και αποχώρησε. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσολακίδης δεν διενέργησε διαγωνισμό.

Διαχρονική ευθύνη

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με το τι θα γίνει τελικά με το κάμπινγκ Μυρωδάτου αναδεικνύεται μια διαχρονική αδυναμία των δημάρχων Αβδήρων να διαχειριστούν ένα ακίνητο που θεωρείται φιλέτο για τουριστική χρήση και διαχρονική πολιτική ευθύνη επίσης που ο δήμος χάνει έσοδα από μια αξιοποίηση του ακινήτου. Και είναι απορίας άξιον γιατί τόσα χρόνια δεν έγιναν όλα όσα απαιτούνται για να μην εμφανίζονται τέτοιου είδους προβλήματα που εκθέτουν το δήμο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…