Για άλλη μια χρονιά τα μαθηματικά κατεύθυνσης ‘’αδικούν’’ τους μαθητές θετικών και κυρίως τεχνολογικών σχολών έναντι των υπολοίπων λόγω υψηλής δυσκολίας
Σε πολύ υψηλά ποσοστά αναμένεται να κυμανθούν οι βαθμολογίες κάτω από την βάση στα μαθηματικά, συμπαρασύροντας τις βάσεις αρκετών ακαδημαϊκών τμημάτων
Προς την ολοκλήρωσή τους οδεύουν οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα τελευταία ειδικά μαθήματα αυτές τις μέρες και πλέον το ενδιαφέρον των υποψηφίων στρέφεται στη βαθμολογία και τη διαμόρφωση των βάσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις του 2017 δείχνουν πως θα υπάρξουν πτώσεις σε αρκετά τμήματα, καθώς οι κακές επιδόσεις των μαθητών στα μαθηματικά κατεύθυνσης θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω τις βάσεις στις θετικές και κυρίως τις τεχνολογικές σχολές, αλλά και στο 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο. Ο φυσικός και ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου ΕΞΑΝΤΑΣ, Θανάσης Εμμανουήλ, και ο φιλόλογος και ιδιοκτήτης του ομώνυμου φροντιστηρίου, Ηρακλής Ζωγράφος, ανέλυσαν στο «Ε» την δυσκολία των φετινών θεμάτων και πώς φαίνεται ότι θα επηρεάσουν στην διαμόρφωση των βάσεων και την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
‘’Αδικημένοι’’ αισθάνονται οι υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης
Οι φροντιστές δεν αποκλείουν σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξουν θεαματικές «βουτιές» στις βάσεις, ενώ μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου και των Οικονομικών Τμημάτων. Μικρή αλλά ίσως όχι καθοριστική θα είναι και η πτώση των Ιατρικών Σχολών μετά τα δύσκολα θέματα στη Βιολογία Προσανατολισμού, που για πρώτη ίσως χρονιά είχε ερώτηση κρίσεως. Όπως ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ, πολλοί υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης θεώρησαν τους εαυτούς τους αδικημένους από την δυσκολία των θεμάτων. «Μας ρωτούν αν το θεωρούμε αδικία και δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε, γιατί όντως φέτος τα τρία από τα τέσσερα μαθήματά τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, ενώ τα μαθηματικά ήταν δυσκολότερα και μεγαλύτερα σε έκταση», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, θεωρώντας ότι οι υποψήφιοι που θα κινηθούν κάτω από την βάση στα μαθηματικά θα κυμανθούν γύρω στο 70%. Ο κ. Ζωγράφος έκανε λόγο για τα δυσκολότερα θέματα στα μαθηματικά την τελευταία πενταετία και ήταν περισσότερο απαισιόδοξος δηλώνοντας: «Αν πέρυσι φτάσαμε περίπου το 80% των υποψηφίων κάτω από την βάση στα μαθηματικά, φέτος που ήταν ακόμη δυσκολότερα αναμένεται να αυξηθεί και το ποσοστό».
Οι αυξομειώσεις κατά πεδίο
Τα πρώτα συμπεράσματα μετά και την ολοκλήρωση με τα Μαθηματικά και την Ιστορία Γενικής Παιδείας των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων διαμορφώνονται όπως φαίνεται παρακάτω. Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν οι βάσεις των τμημάτων το 1ου επιστημονικού πεδίου σε αντίθεση με το 2ο επιστημονικό πεδίο που τα μαθηματικά κατεύθυνσης θα ‘’ρίξουν’’ τις βάσεις. Όπως κάθε χρόνο, για το 3ο επιστημονικό πεδίο ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, γεγονός που οδήγησε την Ιατρική Αθηνών πέρυσι να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια. Στο 4ο πεδίο οι εκτιμήσεις θα είναι ασφαλέστερες την επόμενη εβδομάδα που ολοκληρώνονται τα ειδικά μαθήματα. Στο 5ο Πεδίο, τα μαθηματικά κατεύθυνσης αναμένεται να παρασύρουν προς τα κάτω τις βάσεις, ενώ την ίδια πορεία πιθανώς να έχουν οι οικονομικές σχολές, καθώς οι ΑΟΘ είχαν φέτος αρκετά απαιτητικά θέματα.
Τι δείχνουν τα πρώτα γραπτά
Όπως προκύπτει από τα εξεταστικά κέντρα που έχουν βαθμολογήσει τα Μαθηματικά, σε 1.500 γραπτά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο 8 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 50% βαθμολογήθηκε με βαθμό κάτω από 5. Εξάλλου, περίπου το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία για Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Οικονομία, οι βαθμολογίες διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με πολλά γραπτά να είναι κάτω από τη βάση. Τα δυσκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι στα Μαθηματικά φαίνεται ότι επηρεάζουν περισσότερο τις φετινές βάσεις. Για τα Μαθηματικά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανέφερε ότι ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή ανάπτυξη των θεμάτων. Όπως εξηγούν οι φροντιστές, η Φυσική θεωρείται μάθημα-βαρόμετρο για την πορεία των βάσεων στις δημοφιλείς πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές και κινήθηκε σε φυσιολογικά πλαίσια. Σχολιάζοντας ο φυσικός κ. Εμμανουήλ, σημείωσε: «Η φυσική πέρυσι και φέτος δεν παρουσίασε ιδιαίτερη δυσκολία και αυτό ήταν κάτι περίεργο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Μένει να δούμε αν ήταν κάτι τυχαίο ή αποτελεί αλλαγή στρατηγικής από πλευράς του υπουργείου». Συγκριτικά, οι υποψήφιοι θεωρητικής κατεύθυνσης είχαν να αντιμετωπίσουν αυξημένες δυσκολίες μόνο στην ιστορία γενικής, ενώ οι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης ήρθαν αντιμέτωποι με υψηλότερο βαθμό δυσκολίας σε περισσότερα από ένα μαθήματα.
Τέλος Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών και η έναρξη υποβολής των μηχανογραφικών
Εκτός από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, οι βάσεις αναμένεται να καθοριστούν από τον αριθμό των υποψηφίων που θα δηλώσουν κάθε σχολή, αλλά και τη σειρά προτίμησης των τμημάτων στα μηχανογραφικά δελτία. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι βαθμολογίες των υποψηφίων φοιτητών θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου, ενώ οι φροντιστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς οι φετινές πανελλαδικές ξεκίνησαν σχεδόν 20 μέρες αργότερα από ότι συνήθως. Εκτιμούν πάντως ότι γύρω στα τέλη Ιουνίου οι μαθητές θα έχουν μια πρώτη εικόνα, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να μελετήσουν τα μηχανογραφικά για την ορθή επιλογή των σχολών προτίμησης.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ