Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη πρωτοστατεί στην Ρομποτική και εκπροσωπεί την ΑΜ-Θ

Η Ξάνθη πρωτοστατεί στην Ρομποτική και εκπροσωπεί την ΑΜ-Θ

0
robotiki per17

Με τρία σίγουρα ‘’εισιτήρια’’ για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, τα οποία μπορούν να φτάσουν τα πέντε

Μια γιορτή της επιστήμης και της εκπαίδευσης το απόγευμα της Δευτέρας στο 3ο Λύκειο με μικρούς και μεγάλους να ψυχαγωγούνται μέσω της γνώσης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 4ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Ρομποτικής WRO στην Ξάνθη. Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουνίου το αμφιθέατρο του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης γέμισε μικρούς ρομποτιστές, χιλιάδες κομμάτια Lego, γονείς και συγγενείς των μαθητών, ελπίδες αλλά και αγωνία. Τα ειδικά κουτιά-εργαλειοθήκες με τα κομμάτια έμοιαζαν χαοτικά, αλλά στα χέρια των μαθητών άρχισαν σταδιακά να παίρνουν μορφή και να μεταμορφώνονται στα ρομπότ που θα προγραμμάτιζαν για τον αγώνα τους. Θέμα και μότο του φετινού διαγωνισμού είναι: «Sustainabots: Ρομπότ για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Οι μαθητές του Δημοτικού, παρά την ηλικία τους, απέδειξαν ότι έχουν φαντασία αλλά και γνώσεις, αφού κατάφεραν να προσαρμοστούν με εκπληκτική ευκολία στις αναποδιές που προέκυπταν. Στην κριτική επιτροπή ήταν οι Ξανθιώτες αργυροί ολυμπιονίκες Βασίλης Κόκκινος και Αλέξανδρος Πανταζίδης, οι εκπαιδευτές Νίκος Σαζακλίδης και Πάνος Γιάννης. Δίκαιοι αλλά και αυστηροί όπου χρειαζόταν οι κριτές, καθώς γνωρίζουν το υψηλό επίπεδο δυσκολίας και ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσουν όσες ομάδες βρεθούν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα και, γιατί όχι, τον Νοέμβριο στην Ολυμπιάδα στην Κόστα Ρίκα.

Πρωτότυπες παράλληλες δραστηριότητες που κέρδισαν το ενδιαφέρον

robotiki per17 stathmosΠαρά την χρονοβόρα διαδικασία συναρμολόγησης και παρουσίασης των ρομπότ τους, οι μαθητές δεν πτοήθηκαν και επιδόθηκαν για ώρες με μεγάλο ζήλο, άγχος αλλά και άμιλλα στην κατασκευή και τον προγραμματισμό των ρομπότ τους, ανακαλώντας όσα έμαθαν τους προηγούμενους μήνες από τους προπονητές τους. Φέτος, παράλληλα με το διαγωνιστικό μέρος, διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Ρομποτικής «Παιχνίδια και Κατασκευές για τους μικρούς μας φίλους» από την φυσικό Χριστίνα Παρωτίδου και «Έκθεση Κατασκευών Ρομποτικής, Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών». Το ενδιαφέρον γονιών και παιδιών για τις δράσεις ήταν μεγάλο, ιδίως κατά την διάρκεια των παιχνιδιών και πειραμάτων που έγιναν. Σε έναν πρωτότυπο κουίζ γνώσεων μέσω κινητών τηλεφώνων αναδείχθηκε νικητής ένας μαθητής Γυμνασίου, λαμβάνοντας ως βραβείο μια τρίμηνη υποτροφία στον Σύλλογο Ρομποτικής. Η ομάδα των Robospecialists που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ παρουσίασε το δικό της ρομπότ.

Τρεις ομάδες από την Ξάνθη, που ίσως γίνουν πέντε, εκπροσωπούν την ΑΜ-Θ στην Αθήνα

robotiki per17 agonesΚάποιες αλλαγές στο διαγωνιστικό μέρος φέτος ανέδειξαν τρεις νικήτριες ομάδες στις κατηγορίες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, και οι τρεις από την πόλη μας και τον σύλλογο Ρομποτικής Robospecialists, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα. Από τις δύο πρώτες κατηγορίες, Δημοτικού και Γυμνασίου, θα γίνει γνωστό την επόμενη εβδομάδα βάσει περιφερειακής κατάταξης αν θα μας εκπροσωπήσουν και οι δύο ομάδες που κατέλαβαν την δεύτερη θέση. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες από την Δράμα, ενώ κάποιες άλλες ομάδες παρουσίασαν κατασκευές φυσικής και τεχνολογίας χωρίς να διαγωνιστούν. Στην κατηγορία του Δημοτικού την 1η θέση με 155/160 βαθμούς κατέλαβε η ομάδα: Λευτέρης Παπακωνσταντίνου, Αναστάσιος Ντουμπάκης, Ελίφ Κουράκ. Την δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα: Ευάγγελος Κονδυλίδης, Αναστάσιος Μάνος, Δημήτρης Περλεπές. Στην κατηγορία Γυμνασίου στις δύο πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι ομάδες: Δημήτρης Σεκερτζής, Μάρκος Ρικάρντι, Γιώργος Παρασκευόπουλος και Ιωάννης Καραγεωργίου, Αντώνης Κούδας, Χρήστος Παπαδόπουλος. Η ομάδα του Λυκείου στην κατηγορία ποδοσφαίρου, κατηγορία η οποία έχει προσφέρει διακρίσεις στην πόλη και την χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος Πανταζίδης, Χάρης Παπαδάκης, Σάββας Χριστοφορίδης με προπονητή τον Νίκο Σαζακλίδη.

Κριτές και εκπαιδευτές έκαναν λόγο για μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση, με τους μαθητές να αποδεικνύονται κάθε χρόνο καλύτεροι. Δεν έλειψαν βέβαια τα δάκρυα για την αποτυχία, αλλά είναι και αυτά μέσα στα μαθήματα που παίρνουν τα παιδιά ευρισκόμενα σε έναν διαγωνισμό δημιουργικής εκπαιδευτικής άμιλλας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…