Οι κυβερνητικοί βουλευτές τους καλούν να μη δημιουργούν «επίπλαστα επεισόδια» αλλά να στρέψουν το βλέμμα στα ουσιαστικά θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης
Χαρακτηρίζουν λάθος την μήνυση του Ιδιωτικού Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου προς τον Γ.Γ. Παιδείας και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κάνουν λόγο για «παιχνίδια μικροπολιτικής»
Με παρέμβασή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και Ροδόπης, κάνουν αναφορά σε επίκαιρα θέματα που έχουν προκύψει στη μειονοτική εκπαίδευση και σχετίζονται με τη στάση των ίδιων των μειονοτικών, τους οποίους καλούν να μην δημιουργούν «επίπλαστα επεισόδια», αλλά να δώσουν βαρύτητα στα ουσιαστικά θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας βέβαια και όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε μία από τις σπάνιες φορές που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν ουσιαστικά την κριτική τους στην πλευρά των μειονοτικών, δίνουν το στίγμα ότι αντιλαμβάνονται το μήνυμα των… εξελίξεων και ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να μείνουν αμέτοχοι, αφήνοντας τα «παιχνίδια μικροπολιτικής» να μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην μειονοτική εκπαίδευση.
Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο και σύλλογοι αποφοίτων ΕΠΑΘ συγκεντρώνουν την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως αναφέρουν εισαγωγικά, ο Στάθης Γιαννακίδης, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο Αϊχάν Καραγιουσούφ και ο Μουσταφά Μουσταφά: «μετά τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, παρακολουθούμε ότι αναζωπυρώθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την λειτουργία των μειονοτικών σχολείων. Για ακόμα μία φορά, θεωρούμε ότι η συζήτηση ξεφεύγει από τα πραγματικά προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης και αναλώνεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, που ως αποτέλεσμα έχουν μόνο να την βλάψουν» και εξηγούν: «μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης και την δέσμευσή του για την κατασκευή επιπλέον τάξεων, η οποία προχωρά κανονικά, η διοίκηση του σχολείου, αρνούμενη να συμμορφωθεί με την νομοθεσία, προχώρησε στην κατάθεση μηνύσεων κατά του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό θεωρούμε ότι είναι λάθος, το οποίο δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική βελτίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στον ουσιαστικό διάλογο για την αναβάθμιση της, τον οποίο έχει ανοίξει η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ανάλογη περίπτωση αποτελεί και η επιστολή των Συλλόγων Δασκάλων Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ξάνθης και Ροδόπης, οι οποίοι για να προλάβουν ενδεχόμενες καταστάσεις, κινδυνολογούν για το κλείσιμο μειονοτικών σχολείων χωρίς να τους έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Πρώτιστο καθήκον των εκπαιδευτικών θεωρούμε πως είναι τόσο η εκπαίδευση των μαθητών, όσο και η κατάθεση προτάσεων για την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι η στείρα αντιπαράθεση με μόνο στόχο την ικανοποίηση των συντεχνιακών τους αιτημάτων».
Η θέση των βουλευτών
Οι ίδιοι επισημαίνουν: «θέση μας είναι ότι δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε και να δημιουργούμε επίπλαστα επεισόδια, καθώς αυτά δεν βοηθούν κανέναν. Κύριος στόχος μας θα πρέπει να είναι η στήριξη της εκπαίδευσης γενικά και της μειονοτικής εκπαίδευσης ειδικά. Θα πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας προς τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και να βοηθήσουμε στην προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, που είναι και η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης. Μετά την δημιουργία του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, το άνοιγμα των μετεγγραφών για τους μαθητές της μειονότητας, την είσοδο τους στις πυροσβεστικές σχολές και την πρόταση για την προσχολική εκπαίδευση, γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Επομένως, κάθε άλλη κίνηση μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη, αλλά και να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα της και την προσπάθεια βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για τους μαθητές».