Θετικά εκτιμούν την μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή οι συμβολαιογράφοι, ευελπιστώντας στην κατανόηση του κόσμου αναφορικά με τις διαδικασίες
Χρ. Τερζίδης: «Έχουμε γίνει κατά κάποιο τρόπο οι αγγελιοφόροι κακών ειδήσεων, ενώ ουσιαστικά προσφέρουμε όποια προστασία μπορούμε»
Οι Τετάρτες είχαν μετατραπεί εσχάτως σε εφιάλτη για τους συμβολαιογράφους σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως όμως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Μέλη συλλογικοτήτων κάνουν εφόδους στα Ειρηνοδικεία για να ματαιώσουν πλειστηριασμούς και λίγο με λεκτική βία, λίγο με φυσική τα καταφέρνουν. Ευτυχώς στην περιοχή μας δεν καταγράφηκαν τέτοιες ακρότητες. Όλα αυτά όμως φαίνεται να αλλάζουν. Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή, θα εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του Αυγούστου και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στη νέα διαδικασία θα πρέπει εντός 15 ημερών από την κατάσχεση να δρομολογείται ο πλειστηριασμός και μόλις 5 ημέρες μετά από αυτόν θα πρέπει με κάθε τυπικότητα να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή. Αυτό στην περίπτωση που πρόκειται για κινητό περιουσιακό στοιχείο. Εάν πάλι πρόκειται για ακίνητο, τότε η προθεσμία αυξάνεται στις 12 ημέρες. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται τις μέρες Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή εναλλακτικά από τις 14.00 έως τις 18:00.
Οι συμβολαιογράφοι ως άλλοι αγγελιοφόροι κακών ειδήσεων
Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, Χρήστος Τερζίδης, μιλώντας στο «Ε» σημείωσε ότι μπορεί να μην έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ παρόμοια περιστατικά παρέμβασης στην διαδικασία πλειστηριαμού, λόγω προστασίας των αστυνομικών αρχών κατόπιν συντονισμού της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών, όμως η προστασία αυτή θα πρέπει να διασφαλιστεί και στο μέλλον. «Οι πολίτες πρέπει κατ’ αρχάς να κατανοήσουν ότι οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να διενεργήσουν τους πλειστηριασμούς», ανέφερε ο ίδιος, κατανοώντας ασφαλώς τις οικονομικές δυσκολίες της περιόδου. Υπενθύμισε ακόμη ότι οι συμβολαιογράφοι, εκτός της υποχρέωσης εκ του νόμου, έχουν λάβει απόφαση για την μη έκδοση άδειας όταν το ακίνητο αφορά κατοικία. «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι οι συμβολαιογράφοι όχι μόνον δεν είναι αυτοί που ευθύνονται, αλλά είναι αυτοί που προστατεύουν τους πολίτες σήμερα» τόνισε ο κ. Τερζίδης. Επειδή δεν είναι δυνατόν με τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα να διαχωρίσουν ποια ακίνητα αφορούν πρώτη κατοικία και ποια όχι, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι όλης της χώρας έχουν λάβει πανελλαδικά την απόφαση να μην διενεργούνται καθόλου πλειστηριασμοί κατοικιών από κάποιο ποσό και κάτω.
Θετικά εκτιμούν την μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή οι συμβολαιογράφοι
Με βάση τη σχετική διαδικασία κάθε υποψήφιος πλειοδότης θα πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό, αφού έχει καταβάλει την εγγύηση (ίση προς το ένα τρίτο της τιμής της πρώτης προσφοράς), αλλά και το τέλος χρήσης των συστημάτων. Η κυριότητα των συστημάτων, η διοίκηση και η διαχείριση θα ανήκουν στους κατά τόπους αρμόδιους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα είναι ανοικτού τύπου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Αναφορικά με την διασφάλιση της διαδικασίας που δεν θα γίνεται πλέον στο Ειρηνοδικείο αλλά στα γραφεία των συμβολαιογράφων με κίνδυνο παρεμβάσεων και παρακώλυσης, ο κ. Τερζίδης ανέφερε: «Κίνδυνος σίγουρα υπάρχει όταν θα γίνεται στα γραφεία μας, αλλά επειδή ακριβώς είναι ηλεκτρονική, ευελπιστούμε ότι θα κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι πως δεν είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε την εξέλιξή της, εκτός και αν κάποιος προβεί σε ‘’χακάρισμα’’ της ίδιας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας».
Κατατέθηκε την Πέμπτη η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς
Με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, προσαρμόζονται δε ανάλογα οι επιμέρους ρυθμίσεις του Κώδικα για την πρόοδο της διαδικασίας του πλειστηριασμού μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του υπερθεματιστή.
2. Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού αποδίδει το τέλος χρήσης στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του οποίου αυτός είναι μέλος. Μέρος δε του ανωτέρω ποσού, που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, αποδίδεται από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙΚ.), εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
3. Επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων, αναπροσαρμογής του τέλους χρήσης και του μέρους αυτού που αποδίδεται στο ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ