Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ήρθαν μέδουσες στην θάλασσα Μυρωδάτου

Ήρθαν μέδουσες στην θάλασσα Μυρωδάτου

0
medouses

Εθεάθησαν από λουόμενους που ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Λάγος. Εφιστάται προσοχή αλλά όχι ανησυχία

Οδηγίες από το Τμήμα Αλιείας Ξάνθης: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος από μέδουσα

Cιδιαίτερα στα ανοιχτά. Το φαινόμενο δεν είναι ούτε σπάνιο ούτε έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις που να χρήζει λήψη μέτρων – μέχρι τώρα – ωστόσο επειδή πολύ περισσότερες είναι οι αναφορές για εμφάνιση μεδουσών στις παραλίες της γειτονικής μας Καβάλας και δεδομένου ότι οι μέδουσες είναι κατά νομάδες και μεταναστεύουν από τόπο σε τόπο προκειμένου να βρουν τροφή αλλά και για αναπαραγωγή, εφιστάται η προσοχή γενικότερα του κοινού. Να σημειώσουμε πως πολύ μεγάλος αριθμός μεδουσών έχει εμφανιστεί στον Κορινθιακό κόλπο ενώ πριν δύο χρονιά ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο και στα δικά μας νερά του Θρακικού πελάγους.

Εθεάθησαν μέδουσες στην θάλασσα Μυρωδάτου

Περιορισμένες είναι οι αναφορές για μέδουσες από λουόμενους – ωστόσο υπάρχουν –μας λένε από το Λιμεναρχείο Λάγος. Συμπληρώνουν όμως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς αν διαπιστωθεί μεγάλος αριθμός, υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει να τοποθετήσουν οι δήμοι προστατευτικό δίχτυ ώστε να προστατεύονται οι λουόμενοι.

Προσοχή αλλά όχι ανησυχία

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος του Τμήματος Αλιείας κ. Τσιάνης η αύξηση του πληθυσμού τους οφείλεται στην υπεραλίευση που έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των φυσικών της εχθρών. Καθησυχάζει δε το κοινό επισημαίνοντας πως οι μέδουσες αν έρθουν σε επαφή με κάποιο σημείο του ανθρώπινου σώματα εκκρίνουν μια τοξίνη που προκαλεί έντονο τσούξιμο και πόνο, ανάλογο μ’ αυτό από δάγκωμα μέλισσας όμως δεν είναι επικίνδυνο για την ζωή του ανθρώπου εκτός αν κάποιος είναι αλλεργικός και πάθει αλλεργικό σοκ, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με την μέλισσα. Είναι γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή αν δεν ληφθεί το κατάλληλο φάρμακο άμεσα, είναι θανατηφόρο. Επίσης η τυχαία συνάντηση ενός κολυμβητή με μέδουσα μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους για πνιγμό αν έιναι σε μεγάλο βάθος και χάσει την ψυχραιμία του και την αυτοκυριαρχία του.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος από μέδουσα

Σύμφωνα με οδηγίες από το Τμήμα Αλιείας Ξάνθης, σε περίπτωση που νιώσουμε το …τσίμπημα της μέδουσας θα πρέπει

•Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.

•Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

•Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

•Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.

•Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.

•Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…