Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ναι στη θάλασσα αλλά με μέτρο και προσοχή στον ήλιο

Ναι στη θάλασσα αλλά με μέτρο και προσοχή στον ήλιο

0
iliotherapeia kindynoi

Οι δερματολόγοι προειδοποιούν για τις συνέπειες της άμετρης έκθεσης στον ήλιο και τους κινδύνους μελανωμάτων

Σ. Στεφανίδης: «Ελεγχόμενη έκθεση υπό προστασία για να αποφύγουμε στο μέλλον μορφές καρκίνου του δέρματος»

Το καλοκαίρι μπορεί να άργησε λίγο να μας έρθει, αλλά πλέον ‘’μπήκαμε’’ τυπικά και πρακτικά στην εποχή αυτή του χρόνου που συνδέεται με τις παραλίες, την θάλασσα και τον ήλιο. Μέγιστο αγαθό ο ήλιος για όλο τον πλανήτη, ενώ στην χώρα μας τον απολαμβάνουμε με αφθονία αρκετούς μήνες τον χρόνο. Φωτοσυνθέτουμε και αυτό μας προκαλεί ευεξία και διάθεση να βγούμε από το σπίτι, για να χαρούμε τις ομορφιές της ελληνικής φύσης. Η κατάχρηση και υπερβολική έκθεση, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα με σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός της έλλειψης φυσικών φίλτρων στην ατμόσφαιρα, που συγκρατούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Το «Ε» καταγράφει τις συμβουλές που μας μετέφερε ο ιατρός – δερματολόγος, Συμεών Στεφανίδης, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις που μπορούν μελλοντικά να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος ή μελανώματα.

Να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία

Όπως τόνισε ο κ. Στεφανίδης, θα πρέπει να περιοριστεί η έκθεση στον ήλιο, κυρίως τις ώρες που η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη, δηλαδή από τις 12:00 έως τις 16:00. Η ηλιοθεραπεία (που δεν συνιστά ‘’θεραπεία’’ πλέον) είναι προτιμότερο να αποφεύγεται τελείως. Σε περίπτωση που είναι αναγκαστική όμως η έκθεση στον ήλιο για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δέρματος. Η χρήση αντηλιακών προϊόντων κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ, όχι για λόγους επίτευξης ενός επιθυμητού χρώματος στο δέρμα, αλλά για την προστασία του. Ο κ. Στεφανίδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όταν λέμε ότι βάζουμε αντηλιακό, δεν εννοούμε μία φορά μέσα στην μέρα και θεωρούμε ότι είμαστε καλυμμένοι. Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες τουλάχιστον, ενώ μετά από έντονη εφίδρωση ή βουτιά στην θάλασσα θα πρέπει να ξαναβάζουμε αφού σκουπιστούμε, ώστε να είναι ενεργή η προστασία του». Ερωτώμενος για τους βαθμούς προστασίας που ενδείκνυνται, απάντησε ότι μέχρι τον βαθμό 30 η προστασία είναι ικανοποιητική για παιδιά και μέχρι τον βαθμό 50 για τους ενήλικες. «Πάντα παίζει ρόλο το χρώμα του δέρματος. Οι ανοιχτόχρωμοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί» είπε ο ίδιος, για να προσθέσει: «Όταν λέμε αντηλιακό σε παιδιά, εννοούμε τουλάχιστον άνω του ενός έτους και με όσο το δυνατόν μικρότερη παραμονή στον ήλιο. Τα μικρά παιδιά επηρεάζονται ιδιαίτερα και από την έμμεση ακτινοβολία, που αντανακλάται από την επιφάνεια της θάλασσας ή την αμμουδιά, γι’ αυτό καλό είναι να μην μεταβαίνουν καθόλου στην παραλία».

Τι μπορεί να προκαλέσει ένα κάψιμο από τον ήλιο;

Ο κ. Στεφανίδης επέμεινε ιδιαίτερα στις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η έκθεση στον ήλιο μακροπρόθεσμα. Τα άμεσα προβλήματα από ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι η ερυθρότητα και το τσούξιμο, αλλά αν αυτά τα εγκαύματα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ή και δύο φορές τον χρόνο, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος. Για τον λόγο αυτό, πέρα από την χρήση αντηλιακών γαλακτωμάτων θα πρέπει όσοι εκτίθενται στον ήλιο για αρκετές ώρες, κυρίως κατά την παραμονή τους στην παραλία, να φροντίζουν ώστε να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και εφαρμοστά υφάσματα, να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου. Πιο επιρρεπείς σε εκδήλωση παθήσεων που σχετίζονται με καρκίνο του δέρματος είναι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια. «Έχουμε πολλά περιστατικά στην περιοχή από ανθρώπους της ορεινής ζώνης, πομακικής καταγωγής, οι οποίοι είναι συνήθως ξανθοί και περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στα χωράφια» ανέφερε σαν παράδειγμα ο ίδιος.

Οι ελιές στο σώμα και ο κίνδυνος από τον ήλιο

Ένας άλλος παράγοντας στον οποίο έδωσε βαρύτητα ο κ. Στεφανίδης ήταν οι σπίλοι, κοινώς οι ελιές που έχουν πολλοί στο σώμα τους. Ακόμη και αν οι ελιές αυτές είναι ‘’καλές’’ και δεν μαρτυρούν κάποια κακοήθεια, δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, γιατί δημιουργούνται αρνητικές προϋποθέσεις που οδηγούν σε εκτροπή και μετάλλαξη των σπίλων, καθώς απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία. Οι δερματολόγοι συστήνουν προληπτικό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη των σπίλων στο σώμα. «Το ιδανικότερο είναι να γίνεται ένας έλεγχος την άνοιξη, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου και της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο, και να ακολουθεί ένας δεύτερος έλεγχος γύρω στον Οκτώβριο, ώστε να δούμε σε τι φάση βρίσκονται οι ελιές και αν έχουν επηρεαστεί», τόνισε ο δερματολόγος.

Υψίστης σημασίας η πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) πραγματοποιήθηκε και φέτος μια εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος. Όπως τονίστηκε, σε μια χώρα με 80% ηλιοφάνεια το χρόνο που περιβάλλεται από θάλασσα, το θέμα της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος είναι υψίστης σημασίας για την δημόσια υγεία. Επαγρύπνηση, λοιπόν, γιατί ο καρκίνος και το μελάνωμα μας αφορούν όλους χωρίς ιδιαίτερη διάκριση. Άλλωστε η πρόωρη διάγνωση σώζει ζωές, ενώ η αμέλεια μπορεί να σκοτώσει.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

 

chdiafonidis@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …