Αρχική ΓΝΩΜΕΣ «Αριστοτέλης, από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής στη Βιβλιοθήκη του Σύμπαντος»

«Αριστοτέλης, από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής στη Βιβλιοθήκη του Σύμπαντος»

0
aristotelis-rebrand

2400 Χρόνια Αριστοτέλης – Η Ξάνθη συμμετέχει στον παγκόσμιο εορτασμό

Ο Αριστοτέλης είναι η διασημότερη προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την κατάταξη του Tεχνολογικού Iνστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη από το 4.000 π.Χ. έως το 2010.
Οι πιο διάσημοι άνθρωποι των τελευταίων 6.000 ετών

1. Αριστοτέλης

2. Πλάτων

3. Χριστός

4. Σωκράτης

5. Μέγας Αλέξανδρος

6. Λεονάρντο Ντα Βίντσι

7. Κομφούκιος

8. Ιούλιος Καίσαρας

9. Όμηρος

10. Πυθαγόρας

Η UNESCO χάρισε στο 2016 τον τίτλο του «Παγκόσμιου Έτους Αριστοτέλη»

Όλη ανθρωπότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, γιόρτασε τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου και πανεπιστήμονα Σταγειρίτη Αριστοτέλη. Το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», που ιδρύθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το 2013 συνέλαβε την ιδέα για τη διοργάνωση μέσα στο 2016 ενός Παγκόσμιου Συνεδρίου «Αριστοτέλης-2400 χρόνια».

Τον Ιανουάριο 2015 κατατέθηκε ο σχετικός φάκελος και η τελική επιλογή, μεταξύ των 30 ιδεών που προκρίθηκαν, έγινε στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στην 38η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO.

Η ανακήρυξη αυτή έχει διεθνή χαρακτήρα και έτσι όλος ο κόσμος κατά τη διάρκεια του 2016 πανηγύρισε με πλήθος επετειακών εκδηλώσεων και επιστημονικών Συνεδρίων τιμώντας τον Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη και ατενίζοντας ένα καλύτερο αύριο για όλη την ανθρωπότητα.

Αδαμάντιος Κοραής και Αριστοτέλης

Τον Σεπτέμβρη του 1821 ο Αδαμάντιος Κοραής εκδίδει στο Παρίσι τα Πολιτικά του Αριστοτέλη και την επόμενη χρονιά τα Ηθικά Νικομάχεια. Με τον τρόπο αυτό, ο γέρων Κοραής θεωρεί ότι συμμετέχει από μακριά στην Ελληνική Επανάσταση που μόλις είχε ξεσπάσει.

Η κίνηση του Κοραή έχει, ωστόσο, συμβολικό χαρακτήρα. Ο μεγάλος διαφωτιστής δεν αυταπατάται θεωρώντας ότι τα πρωτότυπα κείμενα του Αριστοτέλη θα διαβαστούν από τους εξεγερμένους, ούτε είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι η εξοικείωση με το ένδοξο παρελθόν αρκεί για την παλιγγενεσία των Ελλήνων.

Το μήνυμα του Κοραή είναι πως κανένα σύγχρονο έθνος δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του αν δεν έχει πρόσβαση στις βασικές ιδέες που διαμόρφωσαν την ταυτότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

 Στον Αριστοτέλη αποδίδονταν από 400 έως 1000 έργα, σε εμάς έφτασαν 47 ολόκληρα έργα μικρά και μεγάλα. Άλλα έργα του ήταν εξωτερικοί λόγοι – δημόσια μαθήματα και άλλα εσωτερικοί – κείμενα κλειστών μαθημάτων του. Διαιρούνται :

1.Λογικά, Κατηγορίαι, Αναλυτικά, Σοφιστικοί έλεγχοι

2. Φυσικά, Φυσική, Περί ουρανού, Περί ζώων, Περί ψυχής, Μικρά φυσικά

3. Μεταφυσικά, είναι δεκατρία βιβλία που ονομάστηκαν έτσι γιατί βρίσκονταν μετά τα Φυσικά

4. Ηθικά, Νικομάχεια 10, Ευδήμεια , Μεγάλα Ηθικά 2 βιβλία

5. Πολιτικά, Πολιτικά, Αθηναίων Πολιτεία

6. Τεχνοκρατικά, Ρητορική, Ποιητική.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Όπως παρατηρεί η J. de Romilly «υπάρχει κάποιος εγκυκλοπαιδισμός στο έργο του. Μετά από αυτόν δε θα ξαναβρούμε το συνδυασμό όλων των μαθήσεων (…) Ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε με τα πάντα, από τους πιο αφηρημένους ως τους πιο συγκεκριμένους τομείς».

Για 2400 χρόνια ο Σταγειρίτης σοφός μιλά στον άνθρωπο και στην κοινωνία, έχοντας για κάθε εποχή κάτι καινούριο να πει – κάτι σημαντικό και για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα.

Ο κορυφαίος Γερμανός φιλόσοφος Καντ είπε ότι «η λογική δεν μπόρεσε να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά από τη λογική που ξέρουμε από την εποχή του Αριστοτέλη». Για τον θεμελιωτή της δυτικής Λογικής Αριστοτέλη, ο σκοπός της Λογικής είναι να εξετάσει τους όρους και τα είδη του σωστού συλλογισμού και να καθορίσει τους νόμους και τους κανόνες με τους οποίους πρέπει να συλλογιζόμαστε στην αναζήτηση της Αλήθειας.

Ο Αριστοτέλης συνέβαλε σε κάθε σχεδόν τομέα της ανθρώπινης γνώσης και ήταν ιδρυτής πολλών νέων πεδίων της. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Μπράιαν Μαγκί (Bryan Magee), “είναι αμφίβολο αν κάποιο ανθρώπινο ον γνώριζε τόσα πολλά όσα αυτός”. Ο Αριστοτέλης έθεσε της αρχές της τυπικής λογικής, ήταν πρωτοπόρος στη μελέτη της ζωολογίας, και επηρέασε κάθε μελλοντικό επιστήμονα και φιλόσοφο μέσα από τη συμβολή του στην επιστημονική μέθοδο. Παρά τα επιτεύγματα αυτά, η επίδραση των σφαλμάτων του Αριστοτέλη θεωρείται από κάποιους ότι καθυστέρησε σημαντικά την εξέλιξη της επιστήμης. Ο Μπέρτραντ Ράσελ σημειώνει ότι «σχεδόν κάθε σοβαρή διανοητική εξέλιξη έπρεπε να ξεκινήσει με μια επίθεση σε κάποιο Αριστοτέλειο δόγμα». Αναφορά στο έργο του γίνεται και στις μέρες μας, όχι μόνο από φιλολόγους και φιλοσόφους, αλλά και από κορυφαίους των άλλων επιστημών.

Θανάσης Μουσόπουλος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Θανάσης Μουσόπουλος
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…