Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Απήχηση δημοσιεύσεων Ελλήνων Ερευνητών: “Έξω πάμε καλά” !

Απήχηση δημοσιεύσεων Ελλήνων Ερευνητών: “Έξω πάμε καλά” !

0
reuterslist ellines

Α. Το έλεγε και το πίστευε ο πλέον αποτελεσματικός Πολιτικός της μεταπολεμικής Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Γεωργ. Καραμανλής, την περίοδο 19751979 για την πορεία της Χώρας μετά την απίστευτη προδοσία στην Κύπρο και την διεθνή απομόνωσή της τότε: “Εξω πάμε καλά, για αυτό πρέπει και μέσα να πηγαίνουμε καλά”.

Τι να έλεγε άραγε σήμερα ο γεννημένος το 1907 στην Πρώτη Σερρών ταγός στην είδηση, ότι η διεθνής απήχηση των Ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων την 15ετία 2000-2014 βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και εδραία, όπως προκύπτει από Μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), που βασίζεται σε έγκυρα δεδομένα βιβλιομετρικών αναλύσεων της διαχρονικής αποτύπωσης της Ελληνικής επιστημονικής συγγραφικής δραστηριότητας σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως έχουν καταγραφεί στις παγκόσμιες Βάσεις Δεδομένων “WEB OF SCIENCE” και “SCOPUS”; Την Μελέτη του ΕΚΤ μπορεί κανείς να αναζητήσει στην διεύθυνση http://report06.metrics.ekt.gr. Τελικά κάπου …”πάμε καλά” !

Β. 1. Κατά την Μελέτη σε όρους απήχησης, πρωτοτυπίας, ποιότητας και αναγνωσιμότητας οι Ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις διατηρούν τον δυναμισμό τους, οι δε ετεροαναφορές σε αυτές την αυξητική τάση του προηγούμενου διαστήματος ιδίως την περίοδο 2010-2014, όταν και ο μέσος όρος αναφορών ΞΕΠΕΡΝΑ τον μέσο όρο των Κρατών Μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ! Ο αριθμός των παραγόμενων επιστημονικών δημοσιεύσεων τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερά υψηλός, ενώ, αν ληφθεί υπ’όψιν ο αριθμός των δημοσιεύσεων σε σχέση με την Εθνική Δαπάνη για την Ερευνα και Ανάπτυξη η Ελλάδα βρίσκεται στις …ΠΡΩΤΕΣ θέσεις σε σχέση με τα Κράτη Μέλη της ΕΕ!

2. Κατά τα ειδικότερα στοιχεία της Μελέτης το 2012 είναι το έτος με τον μεγαλύτερο αριθμός δημοσιεύσεων (11.178), αν και το 2014 σημειώθηκε μικρή κάμψη (10.793). Σε όρους “παραγωγικότητας” με βάση τον αριθμό δημοσιεύσεων ανά εκατομμύριο ευρώ, που δαπανάται για Ερευνα στην ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην ΤΡΙΤΗ θέση, ενώ με βάση τον αριθμό δημοσιεύσεων ανά ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης ερευνητών σε κάθε χώρα η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση στην ΕΕ των 27 Κρατών Μελών. Την πενταετία 2010-2014 οι Ελληνικές δημοσιεύσεις λαμβάνουν διεθνώς κατά μέσο όρο 6,13 αναφορές/δημοσίευση κατά την στιγμή, που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 6,05 και στον ΟΟΣΑ 6,01, ενώ και κατά τους ειδικούς βιβλιομετρικούς δείκτες περί υψηλής απήχησης οι Ελληνικές δημοσιεύσεις ξεπερνούν τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ μέσο όρο σε όλες τις κατηγορίες, αλλά και η ηγετική συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων σε δημοσιεύσεις με πρώτο συγγραφέα Ελληνα Επιστήμονα προέρχεται από Ελληνικό Φορέα! Οι περισσότερες δημοσιεύσεις αφορούν τα κύρια επιστημονικά πεδία “αιχμής” ανά Κλάδο και κινούνται στο πεδίο των Φυσικών Επιστημών και ακολουθούν η Ιατρική και οι Επιστήμες Υγείας, η Μηχανική και Τεχνολογία, οι Κοινωνικές Επιστήμες, οι Γεωργικές και οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Την ίδια περίοδο (2000-2014) σημειώνεται μεγάλη άνοδος του ποσοστού δημοσιεύσεων, που πραγματοποιήθηκαν είτε σε συνεργασία Ελληνικών Φορέων μεταξύ τους είτε με ξένους Φορείς, ιδίως κατά την στιγμή, που το κριτήριο της συνεργασίας και μάλιστα της διεθνούς, συμβάλλει τα πλείστα στην διεθνή απήχηση. Περαιτέρω οι Ερευνητικοί Φορείς στην Χώρα μας, που απολαμβάνουν της διεθνούς απήχησης την πρόσφατη πενταετία (2010-2014) με υψηλότερη απήχηση από τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ μέσο όρο είναι κατά σειρά τα Πανεπιστήμια (83,50%), τα Ερευνητικά Κέντρα υπό την εποπτεία της Γενικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) (13,80%), τα Δημόσια Νοσοκομεία (11,20%), τα ΤΕΙ (5,50%), ενώ ακολουθούν οι εγχώριοι Ιδιωτικοί Φορείς Υγείας, οι λοιποί Δημόσιοι Ερευνητικοί Φορείς και τα Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά Ιδρύματα.

Γ. Ποτέ δεν πίστεψα ότι η “Κρίση της Ελλάδας” είναι και “Κρίση των Ελλήνων”. Οφείλουμε ως κοινωνία ένα μεγάλο “μπράβο” και ένα τεράστιο “ευχαριστώ” σε αυτούς, που κρατούν γνωστό και τιμημένο το όνομα της Πατρίδας στα πέρατα της Γης παρά τις αναρίθμητες αντιξοότητες. Εμείς οι Έλληνες, τόσο στην Πατρίδα, όσο και στον Υπερόριο, στον Απόδημο και στον Οικουμενικό Ελληνισμό, έχουμε την δύναμη, έχουμε την πίστη και την γνώση, μα και την καρτερικότητα, να προσφέρουμε το “αντιπελάργωμα” στην Μάνα Γη και να θεραπεύσουμε και να ξεπεράσουμε την Κρίση στην Χώρα μας.

Τώρα πιά έχουμε τους ακάματους Ανθρώπους μας, την ηγετική ομάδα, που έλειπε από το στέρφο πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, τους Επιστήμονές μας μέσα και έξω, τώρα πιά έχουμε τα μέσα, έχουμε τα εργαλεία, έχουμε την βούληση για αυτό : ξεκινάμε!

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΣΑ Νομική Υπηρεσία ΟΑΕΔ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…