Οι νεαροί Ξανθιώτες θα εκπροσωπήσουν την χώρα στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ρομποτικής στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο με συμμετοχή 160 χωρών
Αλ. Πανταζίδης: «Η παρουσία μας στην Ολυμπιάδα της Ινδίας έφερε αυτή την πρόσκληση σε έναν διαγωνισμό υπερπαραγωγή»
Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν οι νεαροί Ξανθιώτες της ρομποτικής. Μετά την τεράστια επιτυχία τους το 2015 στην Ολυμπιάδα στο Κατάρ και το αργυρό μετάλλιο και την περσινή 4η θέση στην Ολυμπιάδα στην Ινδία ήρθε η ώρα να διακριθούν και στις ΗΠΑ. Τον Ιούλιο η ομάδα Robospecialists του ομώνυμου Συλλόγου Ρομποτικής, Μαθηματικών, Φυσικής και Τεχνολογίας θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον πρώτο παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ με τον τίτλο FIRST Global Robotics Challenge. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό ρομποτικής για νέους από 16 έως 19 ετών που έχει διεξαχθεί ποτέ. Στον διαγωνισμό από 18 έως 20 Ιουλίου θα πάρουν μέρος ομάδες νέων από 160 χώρες. Κάτι πρωτοποριακό όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφού τα ρομπότ που θα χρησιμοποιήσουν οι ομάδες δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στην Ευρώπη.
Τι είναι το FIRST Global Robotics Challenge
Γιατί όμως είναι τόσο ξεχωριστή αυτή η διοργάνωση ρομποτικής; Στο ερώτημα απαντά ο βοηθός προπονητή των Robospecialists, Νίκος Σαζακλίδης. «Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι μπορούν να παρουσιάσουν κάτι ανώτερο από την διοργάνωση της WRO που συμμετείχαμε μέχρι τώρα. Η τεχνογνωσία, η φιλοσοφία, τα υλικά των ρομπότ αλλά και το διαγωνιστικό μέρος είναι εντελώς διαφορετικά, ενώ υπάρχει διαφορά και στον χειρισμό των ρομπότ που θα είναι ημιαυτόματος», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το επίπεδο της διοργάνωσης είναι πάρα πολύ υψηλό και έχει προσεχθεί η παραμικρή λεπτομέρεια. Η διεξαγωγή των αγώνων θα προβάλλεται μέσω ζωντανής σύνδεσης ταυτόχρονα σε 160 χώρες, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν ομάδες υποστήριξης σε κάθε χώρα, οι οποίες θα παρακολουθούν αλλά και θα συνδέονται με την αποστολή στην Ουάσινγκτον. Η θεματική που έχει επιλεγεί είναι ένα οικολογικό θέμα και αφορά την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, κάτι που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Οι ομάδες θα αγωνίζονται σε συμμαχίες τριών χωρών με στόχο να διαχωρίσουν τα καθαρά από τα μολυσμένα μόρια νερού και να διασώσουν το ρομπότ τους ανεβαίνοντας σε ένα βουνό, καθώς υπάρχει σύνδεση στην θεματική του νερού και των βουνών. «Το πλαίσιο της θεματικής και ο τρόπος διαγωνισμού σε συμμαχίες έχει έναν ωραίο παιδαγωγικό χαρακτήρα, αλλά γενικότερα είναι πρωτόγνωρος για εμάς. Παρακολουθώντας τις άλλες χώρες, έχουμε δει ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες να βρίσκονται πίσω από την προετοιμασία και προπόνηση, αλλά το θετικό είναι ότι τα ρομπότ αυτά είναι άγνωστα σε όλους», ανέφερε ο ίδιος.
Αλ. Πανταζίδης: «Μια νέα πρόκληση με κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για μας»
Ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Πανταζίδης, αρχηγός της ομάδας των Robospecialists, μίλησε για το ‘’βουνό’’ που έχει να ανεβεί η ομάδα κυριολεκτικά και μεταφορικά. «Υπάρχει τεράστια διαφορά από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα τόσο στα υλικά όσο και στην γλώσσα προγραμματισμού, αφού είναι ένα ρομπότ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος. Αναφορικά με την επιλογή της ομάδας που θα εκπροσωπήσει την χώρα ανέφερε: «Η πρόσκληση για την συμμετοχή στον διαγωνισμό μας τιμά ιδιαίτερα και προήλθε από την επιτυχή παρουσία μας στην Ολυμπιάδα της Ινδίας. Οι Αμερικανοί είχαν εκεί scouters για να εντοπίσουν ταλέντα και μάλιστα επέμειναν πολύ στο να λάβουμε μέρος εμείς, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην αρχή». Την αποστολή αποτελούν οι: Αλέξανδρος Πανταζίδης, Απόστολος Καπουσούζης, Βαγγέλης Θεοδωρακέας, Αντώνης Γρηγοριάδης και Κωνσταντίνος Ζερενίδης με προπονητές τους: Θανάση Μπαλαφούτη, Νίκο Σαζακλίδη και Παναγιώτη Πανταζίδη. Όπως σημείωσε ο Αλέξανδρος, η ομάδα εργάζεται πυρετωδώς για να τελειοποιήσει το ρομπότ που παρέλαβαν πριν περίπου ένα μήνα και με το οποίο θα ταξιδέψουν, ενώ παρακολουθούν με την σειρά τους τις υπόλοιπες ομάδες για να ξέρουν τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Εμείς να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία σ’ αυτή την νέα πρόκληση και την τιμητική εκπροσώπηση της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ