Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λύση για τα αγριογούρουνα προτείνουν οι κυνηγοί της Ξάνθης

Λύση για τα αγριογούρουνα προτείνουν οι κυνηγοί της Ξάνθης

0
kinigos

«Χρειάζεται διαχείριση του πληθυσμού τους « , τονίζει ο επανεκλεγείς πρόεδρος κ. Σερραίος Λοΐζος – Με ενιαίο ψηφοδέλτιο οι εκλογές του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης

Παρατηρήθηκε από τους κυνηγούς αύξηση του αριθμού των τσακαλιών στον κάμπο και των λύκων στο βουνό. Αύξηση 12% και στις κυνηγετικές άδειες

Σε ενωτικό κλίμα και με ενωτικό ψηφοδέλτιο διεξήχθηκαν οι εκλογές στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης, την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Τα 401 μέλη που προσήλθαν στις κάλπες από τα 1600 εγγεγραμμένα και ενεργά επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου κ. Σερραίου Λοΐζου ο οποίος και πλειοψήφησε με 298 ψήφους έναντι 246 του δεύτερου Τσιλιγγίρη Γιώργου. Να σημειώσουμε πως στην τρίτη και τέταρτη θέση με σειρά ψήφων εκλέχθηκαν στο νέο Δ.Σ. οι κύριοι Χόχολης Χαράλαμπος, 210 ψήφοι και Βλαχόπουλος Σταύρος 201 ψήφοι, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν κατέβει με αντίπαλο ψηφοδέλτιο, ενώ σ’ αυτές επέλεξαν να ενταχθούν σ’ ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης

Εκλέγονται

Υποψήφιοι

Ψήφοι

Σερραίος Λοϊζος

298

Τσιλιγγίρης Γεώργιος

246

Χόχολης Χαράλαμπος

210

Βλαχόπουλος Σταύρος

201

Κιολεΐδης Απόστολος

196

Σκλαβιάδης Γεώργιος

180

Καρά Οσμά Σινάν

163

Χρυσοστομίδης Μιχαήλ

149

Δεν εκλέγονται

Υποψήφιοι

Ψήφοι

Γκιαουράκης Χρήστος

143

Αλεξούδης Βασιλείου

60

Εξελεγκτική Επιτροπή

Υποψήφιοι

Ψήφοι

Αρβανίτης Σταύρος

206

Χατζή Καρά Αμέτ Χασάν

117

Όπως ανέφερε ο κ. Σερραίος το νέο Δ.Σ. θα συγκροτηθεί σήμερα και εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τους συναδέλφους του που τον τίμησαν ακόμη μια φορά με την ψήφο τους. Σημείωσε δε πως το ψηφοδέλτιο ήταν ενιαίο: «Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτε μεταξύ μας… Αυτό που όλοι επιδιώκουμε είναι να προάγουμε την ιδέα του κυνηγιού και του σκοπούς του συλλόγου μας που δεν περιορίζεται μόνο στο κυνήγι αλλά αναπτύσσει και κοινωνική δράση σε συνεργασία με άλλους συλλόγους». Ο κ. Σερραίος ανέφερε πως για φέτος έχει παρατηρηθεί αύξηση 12% στην έκδοση αδειών στο νομό μας και 7% στις περιφερειακές άδειες, οι τιμές των οποίων είναι 115 ευρώ και 137 αντιστοίχως και ισχύουν για ένα έτος.

Πρόταση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης για Διαχείριση των αγριογούρουνων στον δήμο Τοπείρου

Αναφερόμενος στα ανοιχτά θέματα του συλλόγου ο κ. Σερραίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την καταστροφή που επιφέρουν στις αγροτικές καλλιέργειες τα αγριογούρουνα, λόγω αύξησης του πληθυσμού τους στον δήμο Τοπείρου. Ανέφερε δεν πως είχε μια συνάντηση με τους αγρότες οι οποίοι είναι σε απόγνωση: «Είναι κάποιοι που χρειάστηκε να σπείρουν 2και 3 φορές και δεν θα αποζημιωθούν. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση. Εμείς σαν Κυνηγετικός Σύλλογος προτείνουμε να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί . Έχουμε 4 θηροφύλακες, έχουμε ένα επιστημονικό συνεργάτη από την Ομοσπονδία μας που καθημερινά έρχονται σε επαφή με τα θηράματα. Προτείναμε επίσης να γίνει μια αντιπροσωπεία από τους αγρότες, την ΕΑΣ, το Δασαρχείο τον δήμο, και τον Κυνηγετικό σύλλογο και να απευθυνθούμε στην περιφέρεια ώστε να γίνει ένας συντονισμός και μια διαχείριση του πληθυσμού των αγριογούρουνων». Ο κ. Σερραίος εμμέσως πλην σαφώς είπε πως υπάρχουν περιπτώσεις που κατ’ εξαίρεσιν μπορεί να επιτραπεί το κυνήγι ακόμη κι αν πρόκειται για προστατευμένες περιοχές όπως στην περίπτωση αυτή. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στην Λήμνο όταν παρατηρήθηκε υπερπληθυσμός στα αγριοκούνελα και επιτράπηκε το κυνήγι για να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους και να αποκατασταθεί η ισορροπία στην άγρια πανίδα.

Τσακάλια στον κάμπο και Λύκοι στα βουνά

Οι κυνηγοί έχουν παρατηρήσει ότι εκτός από τα αγριογούρουνα, έχει αυξηθεί πολύ και ο αριθμός των τσακαλιών στην περιοχή από τον Νέστο έως την Βιστονίδα. Η περίπτωση αυτή είναι ακόμη δυσκολότερη καθώς τα τσακάλια δεν θηρεύονται ωστόσο επιφέρουν τις ίδιες και μεγαλύτερες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες καθώς είναι παμφάγα ενώ επίσης τρέφονται και με πτώματα ζώων. Τέλος αυξημένος είναι ο πληθυσμός και των Λύκων στην ορεινή περιοχή του νομού μας – σύμφωνα με τον κ. Σερραίο –και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι επιθέσεις σε σκυλιά είτε κυνηγόσκυλα είτε σε μαντρόσκυλα από τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Είναι θέματα που πρέπει να τα εξετάσει το αρμόδιο υπουργείο και να βρει λύσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…