-4 κ.σ. βούτυρο
-ελαιόλαδο
-1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
-αλάτι, πιπέρι
-2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ + 1 κ.γ. ζάχαρη
-400 γρ. ζυμαρικό κοχυλάκι
-1/2 φλ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
-1 κονσέρβα (των 170-180 γρ.) τόνο σε λάδι
-1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
-1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο και 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Ρίχνετε τα 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, 1/2 φλ. τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 λ περίπου. Εν τω μεταξύ, βράζετε τα κοχυλάκια, σε μπόλικο, αλατισμένο, νερό, σύμφωνα, αλ τέντε. Τα στραγγίζετε, τα βάζετε σε ένα μπολ και τα λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο.
Ένα λεπτό πριν βράσει η σάλτσα, στραγγίζετε το λάδι από τη κονσέρβα τόνου και βάζετε τον τόνο, κομμένο σε κομματάκια με τα χέρια σας, μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτετε το ανθότυρο, ανακατεύετε για 1 λ περίπου και σβήνετε τη φωτιά.
Ρίχνετε το μείγμα σάλτσας-τόνου και το ψιλοκομμένο βασιλικό, μέσα στο μπολ με το βρασμένο κοχυλάκι και ανακατεύετε καλά να καλυφθεί το ζυμαρικό με τη σάλτσα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο, πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζετε από πάνω τη τριμμένη παρμεζάνα και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 4-6 λ ή μέχρι να λιώσει και ροδίσει ελαφρώς η παρμεζάνα. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας.