Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ελαφρύτερο το …κρασί από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου

Ελαφρύτερο το …κρασί από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου

0
krasi

Δέσμευση Αποστόλου στην ημερίδα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας ότι εντός του έτους θα καταργηθεί ο ΕΦΚ – Ανακοίνωσε πρόγραμμα ενίσχυσης των οινοπαραγωγών

Έφερε προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατία και αύξηση του λαθρεμπορίου . Μιλούν δύο οινοπαραγωγοί του νομού μας

«Κέρασμα» στους οινοπαραγωγούς επεφύλασσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Μιλώντας προχθές σε ημερίδα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας διαβεβαίωσε ότι εντός του έτους θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, μέτρο φοροεισπρακτικό που εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο του 2016 και έχει δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στον κλάδο των οινοπαραγωγών και όχι μόνο οικονομικής φύσης.

Δέσμευση Αποστόλου για κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο κρασί

«Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το στηρίξουμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλανε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Αποστόλου.

Προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατία και αύξηση του λαθρεμπορίου έφερε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωση στο κρασί

«Περιμένουμε να το δούμε πρώτα…», απαντά ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, οινοπαραγωγός – οινοποιός των Οίνων «Κτήμα Βουρβουκέλη», εκφράζοντας τη δυσπιστία του δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται από την κυβέρνηση αυτό. Όπως ανέφερε αυτός ο Φόρος πέρα από την οικονομική επιβάρυνση στον κλάδο, έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη ρευστότητας, τον έχει επιβαρύνει με απίστευτη γραφειοκρατία κατά την είσπραξή του, ενώ έχει δημιουργήσει συνθήκες αύξησης του λαθρεμπορίου στο κρασί: «Κάθε μήνα πληρώνουμε ΦΠΑ πωλήσεων συν το φόρο εφάπαξ. Επιπλέον υποχρεωθήκαμε να ενταχθούμε στο σύστημα της φορολογικής αποθήκης και κάθε μήνα απασχολούμε το προσωπικό μας για να μετράμε τα αποθεματικά μας και τις πωλήσεις μας ώστε να κάνουμε τη δήλωση και αν γίνει το παραμικρό λάθος, μας επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα. Ο Ειδικός φόρος και το σύστημα αυτό μας έχει βάλει σε μεγάλους μπελάδες, ο κλάδος μας στενάζει και πολλοί νέοι που ήθελαν να ασχοληθούν με την οινοπαραγωγή αποθαρρύνονται. Παράλληλα ο φόρος που μας επιβλήθηκε και ανέρχεται σε 20 λεπτά ανά λίτρο συν το ΦΠΑ και ο οποίος μετακυλίεται τελικά στον πελάτη προκάλεσε και αύξηση του λαθρεμπορίου. Να πωλείται δηλαδή χύμα κρασί και τσίπουρο», επισημαίνει οκ. Βουρβουκέλης.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οινοπαραγωγός Ναπολέων Σγουρίδης των «Οίνων Σγουρίδη»: «Είναι αυτονόητο ότι χαιρετίζουμε την κατάργηση του ΕΦΚ που μας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και έχει δυσκολέψει πολύ τη δουλειά των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Ιδιαιτέρως αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα οι οινοπαραγωγοί που είναι εκτός του καθεστώτος φορολογικής αποθήκης», συμπληρώνει ο κ. Σγουρίδης.

Πρόγραμμα ενίσχυσης των οινοπαραγωγών

Εκτός από την κατάργηση του ΕΦΚ ο υπουργός κ. Αποστόλου εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης της αμπελοκαλλιέργειας επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω:

α) της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού

β) της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και

γ) της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

Η οικονομική ενίσχυση για κάποιον που κάνει όλες τις δράσεις (εκρίζωση- επαναφύτευση – βελτίωση τεχνικών διαχείρισης) ξεκινάει από 1.262 € /στρ και φτάνει έως 1.846 € /στρ.

Πέραν των παραπάνω, ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα ή ειδικά προγράμματα προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες έρχονται να συμβάλλουν τα μέγιστα ως μοχλός ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις προάγεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός των ελληνικών οίνων, δημιουργούνται νέες διέξοδοι σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τοπική παραγωγή και η εθνική οικονομία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…