Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αργά αλλά σταθερά προχωρά η δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου στους Τοξότες

Αργά αλλά σταθερά προχωρά η δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου στους Τοξότες

0
zisiou parousiasi

Στους Τοξότες βρέθηκε ο συλλέκτης Πασχάλης Ζησίου για να γνωριστεί με τους αρμόδιους και να παρουσιάσει μέρος της μεγάλης συλλογής απολιθωμάτων που κατέχει

Ένας πάθος 35 χρόνων που ξεκίνησε από την Ξάνθη με 20 μάρκα στην τσέπη για να καταλήξει και πάλι εδώ με μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές απολιθωμάτων στην Ευρώπη

Ο κ. Πασχάλης Ζησίου, ο γνωστός πλέον Ξανθιώτης ερευνητής παλαιοντολογίας και συλλέκτης απολιθωμάτων που δραστηριοποιείται στην Κολωνία της Γερμανίας, έχει αποφασίσει να δωρίσει στους φίλους του υπό ίδρυση Γεωλογικού Μουσείου και στον δήμο Τοπείρου μέρος της εκπληκτικής συλλογής του, με στόχο να δημιουργηθεί ένα μουσείο απολιθωμάτων στους Τοξότες. ‘’Ψυχή’’ της όλης προσπάθειας και διαμεσολαβητής ώστε να γίνει αυτή η επιθυμία πραγματικότητα είναι η εκπαιδευτικός-γεωλόγος Όλγα Χαιροπούλου. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκε στους Τοξότες ο ίδιος ο κ. Ζησίου, ο οποίος επισκέφθηκε την Ξάνθη όχι μόνο για να συναντήσει αγαπημένα πρόσωπα και να περπατήσει στην γενέτειρά του, αλλά κυρίως για να γνωρίσει από κοντά τον Δήμαρχο Τοπείρου και τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την όλη προσπάθεια και να τους διαβεβαιώσει για την δωρεά του. Στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε συζητήθηκε η πορεία των εργασιών, έγινε ενημέρωση και παρουσίαση της συλλογής από τον κ. Ζησίου, ο οποίος μίλησε για την μεγάλη του αυτή αγάπη και την πορεία του μέχρι σήμερα.

Στην Γερμανία με 20 μάρκα στην τσέπη για να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες απολιθωμάτων στην Ευρώπη

zisiou mixoglouΟ κ. Ζησίου εκτός από την συλλογή παρουσίασε και τον εαυτό του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην παλιά πόλη της Ξάνθης, τελείωσε εδώ το Γυμνάσιο και έφυγε στα 18 του για την Γερμανία, όπως και τόσοι άλλοι, με μόνο 20 μάρκα στην τσέπη. Εκεί σπούδασε γεωλογία – παλαιοντολογία, χωρίς να καταφέρει να εργαστεί στην επιστήμη του. Του έμεινε όμως το πάθος για τους οργανισμούς που έζησαν πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν και άρχισε να συλλέγει. Έπρεπε όμως να μείνει σε ένα είδος, διαφορετικά θα χανόταν στην πληθώρα των οργανισμών που έβρισκε μέσα στα πετρώματα. Διάλεξε τους αμμωνίτες, τους αχινούς και τους μπελεμνίτες. Σε αυτά τα είδη αφιέρωσε σχεδόν όλη τη ζωή του. Για περισσότερα από 35 χρόνια ταξίδεψε σε πολλά μέρη, ευρωπαϊκά και μη, σε τοποθεσίες απόκρημνες, μόνος ή με συντροφιά την γυναίκα του, με άδεια ή χωρίς, για να βρει αυτές τις “πέτρες”, που κάποτε είχαν ζωή. Όμως η αποστολή του δεν τελείωσε εκεί. Αφού έβρισκε τα κατάλληλα απολιθώματα, έπρεπε να τα επεξεργαστεί, να τα καθαρίσει από το μητρικό πέτρωμα, να τα ταξινομήσει, να τα χρονολογήσει, να τα ταυτοποιήσει. Έτσι σήμερα έχει αντιπροσωπευτικά δείγματα για ένα γεωλογικό διάστημα πολλών εκατομμυρίων ετών και η συλλογή του περιλαμβάνει δείγματα Ιουρασικής και Κρητιδικής περιόδου, χωρίς φυσικά να λείπουν παλαιοτέρα και νεώτερα δείγματα. Η πληθώρα της συλλογής του, με πάνω από 50.000 απολιθώματα, είναι μια από τις μεγαλύτερες στα χέρια ιδιώτη. Δεν τα κρατά όμως μόνο για τον εαυτό του. Έχει δωρίσει σε διάφορα μουσεία, στο μουσείο Ρεθύμνου, στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο εξωτερικό, και τώρα ήρθε η σειρά της γενέτειράς του.

Υπόσχεση Μίχογλου για οικονομική ενίσχυση για την δημιουργία του Μουσείου

Η γενέτειρα του κ. Ζησίου το 2011 δεν έδειξε την κατάλληλη προσοχή και επιθυμία να στεγάσει την συλλογή στην Ξάνθη. Ο Δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, ήταν αυτός που δέχτηκε μόλις υπήρξε πρόταση. Παρ’ ότι η οικονομική κατάσταση σήμερα είναι αρκετά δυσκολότερη, ο κ. Μίχογλου είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνει το Μουσείο, αφού όπως είπε αποτελεί πλέον επιθυμία όχι μόνο της δημοτικής αρχής αλλά και των κατοίκων των Τοξοτών. Όπως ανέφερε η κα Χαιροπούλου, ο κ. Ζησίου αποχωρίζεται τα απολιθώματα της συλλογής του με αγάπη και όχι με λύπη, βλέποντας πως οι κόποι, η αγωνία, ο ενθουσιασμός και τα έξοδα που έχει καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια δεν θα πάνε χαμένα, αλλά θα αποτελούν πηγή γνώσης για τις επόμενες γενιές. «Θα βρίσκονται πλέον στο Μουσείο για να μας δείχνουν ένα μέρος της ζωής στον πλανήτη μας, να μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο, σε άλλα περιβάλλοντα και να ξυπνούν το ενδιαφέρον για το τι υπάρχει κρυμμένο μέσα στη γη. Εμείς στο Μουσείο δεσμευόμαστε ότι θα φροντίζουμε να το ανακαλύπτουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Χαιροπούλου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…