Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αγώνας δρόμου για τις δημοπρασίες στις παραλίες

Αγώνας δρόμου για τις δημοπρασίες στις παραλίες

0
paralies 1

Οι δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου μετά την έκδοση της ΚΥΑ «τρέχουν» διαδικασίες για να προλάβουν …το καλοκαίρι. 4 δημοπρασίες θα βγάλει ο δήμος Τοπείρου, 1 ο δήμος Αβδήρων

Δεν υπάρχουν σημαντικές τροποποιήσεις στην ΚΥΑ. Προβληματισμός για μια διάταξη που ίσως βάζει τέρμα στις συναυλίες και τα beach parties

Δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ για τις δημοπρασίες στις παραλίες και οι δήμαρχοι των παραλιακών δήμων πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες δημοπράτησης για να προλάβουν το καλοκαίρι. Ήδη όλο αυτό το διάστημα υπάρχει μια έντονη γκρίνια, ανησυχία και πιέσεις της ΚΕΔΕ προς το ΥΠΕΣ να εκδώσει την ΚΥΑ που έπρεπε να είχε εκδοθεί από τον Φεβρουάριο ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν ως τον Απρίλιο και όχι να φτάσουν στο παραπέντε!

Η ΚΥΑ βάζει τέρμα στις συναυλίες και τα beach parties;

Το υπουργείο επεδίωκε να κάνει κάποιες τροποποιήσεις και υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα προβλέπει μείωση του ποσοστού των δήμων στο 30% (από 70%) έναντι της Κτηματικής Εταιρεία Δημοσίου, κάτι που έβρισκε αντίθετους του δήμους ωστόσο αυτό δεν έγινε και ούτε σημαντικές τροποποιήσεις στην ΚΥΑ. Ωστόσο μια διάταξη προκαλεί ερωτηματικά. Ειδικότερα αφορά την διοργάνωση συναυλιών και beach parties. Αναφέρει σχετικά: « Σκοπός της παραχώρησης είναι η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή η αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ανακλίντρων (ξαπλωστρών) λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου. Η άσκηση άλλης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται από διατάξεις του νόμου (π.χ. διοργάνωση συναυλιών ή beach parties, γήπεδα κτλ ) επιφέρει κυρώσεις. Η απόφαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παράρτημα με τον πίνακα θέσεων-περιοχών απλής χρήσης αιγιαλού μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλη τη χώρα οι οποίες διενεργούνται αποκλειστικά από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

paralia magganon-emprosΣτα χέρια των δήμων οι μισθώσεις αιγιαλών χωρίς αλλαγές στο ποσοστό

Ειδικά για τις παραλίες και τις παρόχθιες ζώνες, το δικαίωμα απλής χρήσης παραχωρείται εφόσον έχει συντελεσθεί απαλλοτρίωση ή έχουν αυτές αποκτήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους με άλλο τρόπο. Δικαιούχοι παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας είναι οι Δήμοι για αιγιαλό και κοινόχρηστη παραλία εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας, με δικαίωμα παραχώρησης α) σε υφιστάμενες δημοτικές ανώνυμες εταιρίες του άρθρου 266 του ν. 3463/2006 εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της για ιδία χρήση και χωρίς δικαίωμα υπομίσθωσης β) ιδιώτες και επιχειρήσεις εφόσον διαθέτουν άδεια λειτουργίας και έναρξη επιτηδεύματος και γ) ναυταθλητικά σωματεία εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και λήγει στις 31.12.2019. Είναι δυνατή η παραχώρηση απλής χρήσης για ένα ή περισσότερα έτη, με λήξη των συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αποκλειστικά τις ημερομηνίες 31.12.2017 ή 31.12.2018 ή 31.12.2019. Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση για μικρότερα χρονικά διαστήματα του δωδεκάμηνου, ανεξάρτητα του ενδεχομένως μικρότερου χρόνου χρήσης των χώρων. Όμως, είναι αυτονόητο ότι οι μονοετείς συμβάσεις παραχώρησης που θα συναφθούν για το έτος 2017 υπολείπονται εκ των πραγμάτων του δωδεκαμήνου.Ειδικά για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης του 2017 θα πρέπει να έχουν συναφθεί οι συμβάσεις παραχώρησης για τις απευθείας παραχωρήσεις από τους Δήμους και να έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις δημοπρασίας μέχρι 23.6.2017. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης ή δεν έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη δημοπρασίας από το Δήμο μέχρι 31η Μαΐου 2017, εντός των επόμενων πέντε ημερών στις αρμόδιες κατά χώρο Περιφερειακές Διευθύνσεις ή Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου 2017 οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις /να έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης.

Αγώνας δρόμου για 1+1 δημοπρασίες στον δήμο Αβδήρων

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος κ. Τσιτιρίδης οι υπηρεσίες του δήμου επιδίδονται σε αγώνα δρόμου να προλάβουν να διενεργήσουν την δημοπρασία μέχρι τις 10 Ιουνίου το αργότερο για ένα τμήμα της παραλιακής ζώνης μεταξύ Αη Γιάννη και Πόρτο Μόλος στα Άβδηρα. Η τιμή εκκίνησης θα ξεκινά όπως και σ’ άλλες δημοπρασίες από το ποσό των 2.000 ευρώ. Επίσης υπάρχει προβληματισμός για το τμήμα παραλίας μπροστά από το κάμπινγκ Μυρωδάτου. Ως γνωστόν εκκρεμεί η υπογραφή των συμβολαίων και όπως ανέφερε ο δήμαρχος αν μεν υπογραφούν τα συμβόλαια το τμήμα αυτό είναι μέσα στην μίσθωση του εκμισθωτή του κάμπινγκ, διαφορετικά θα βγει κι αυτό σε δημοπρασία. Στην παραλία Μυρωδάτου υπάρχουν άλλοι 4 μισθωτές με τροχήλατες καντίνες και ξαπλώστρες .

Ήρθε η δωρεά του ΤΑP: Μια ράμπα ΑΜΕΑ για την παραλία Μυρωδάτου και ένα μηχάνημα καθαρισμού

Ο κ. Τσιτιρίδης ανέφερε πως ήρθαν από τον ΤΑΡ οι συμβάσεις για μια ράμπα ΑΜΕΑ και ένα μηχάνημα καθαρισμού παραλιών, που έχουν συμφωνηθεί ως μέρος των αντισταθμιστικών έργων της εταιρικής ευθύνης του ΤΑΡ προς τον δήμο Αβδήρων. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό 102.000 ευρώ και πρέπει τώρα το Δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την αποδοχή της δωρεάς και να γίνει η προμήθεια των μηχανημάτων.

4 δημοπρασίες θα βγάλει ο δήμος Τοπείρου

Όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, συγκαλεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη ώστε αρχές Ιουνίου να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες για 4 δημοπρασίες, 2 σε Μάγγανα και 2 σε Εράσμιο. Πρόκειται για τις δύο παραλίες που έχουν πάρει γαλάζιες σημαίες. Ο κ. Μίχογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι δεν μειώνεται το ποσοστό των δήμων στο μίσθωμα γιατί όπως είπε οι δήμοι θ α είχαν ζημιά από τις εκμισθώσεις καθώς και με το ποσοστό 70% μόλις που καλύπτουν τα έξοδά τους, που αφορούν στην καθαριότητα, την συντήρηση των υποδομών κ.λ.π. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του αναφορικά με το αν θα απαγορεύονται συναυλίες και εκδηλώσεις δεδομένου ότι ο δήμος έχει στον σχεδιασμό του κάποιες δραστηριότητες για το καλοκαίρι. Σ’ ότι αφορά τα αντισταθμιστικά του ΤΑΡ ο δήμος Τοπείρου τα έχει λάβει εις χρήμα ήτοι: 320.000 ευρώ και αναμένονται άλλα 200.000 ευρώ εις είδος δηλαδή μηχάνημα καθαρισμού και εκχιονισμού καθώς και καλαθοφόρο όχημα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μετ’ εμποδίων» προχωρούν τα έργα του Ε.Κ. «Αθηνά»

Μετά τις καθυστερήσεις «έσπασε» στα δύο η προγραμματική του δήμου Ξάνθης με το Κέντρο – Οι…