Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέταρτο μνημόνιο χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις στην Ξάνθη

Τέταρτο μνημόνιο χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις στην Ξάνθη

0
apergia17-5-17

Πολλοί φορείς, τρεις πορείες, λίγος όμως ο κόσμος χθες στην απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην Ξάνθη

Άγγ. Μπεμπεκίδης: «Αποδείχθηκαν πολιτικοί απατεώνες. Πλέον ο Έλληνας δεν έχει τίποτε άλλο να δώσει, γιατί δεν του έμεινε»

Κατώτερη των προσδοκιών η συμμετοχή στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην Ξάνθη ενάντια στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο της συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Χωρίς ιδιαίτερη μαζικότητα στον δημόσιο τομέα, ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Παρότι ήταν αρκετές οι συλλογικότητες που πήραν μέρος, φαίνεται ότι αυτοί που απεργούν αποτελούν κατά κύριο λόγο τα διοικητικά συμβούλια των εν λόγω σωματείων.

Τρεις διαφορετικές πορείες από τρία διαφορετικά σημεία

apergia17giagiaΣτη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν αρκετά σωματεία: οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας, το Σωματείο ΜΑΙΤΕΧ, το Σωματείο Επεξεργασίας Γάλακτος Ροδόπη ΑΕ, το Σωματείο Εργατών και Υπαλλήλων ΚΟΜΟΤΕΞ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της ΣΕΚΕ, των Οικοδόμων, Καπνεργατών ΣΕΚΑΠ, ενώ πήραν μέρος μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της ΛΑΕ Ξάνθης. Την πολυπληθέστερη ομάδα αποτελούσαν οι δημοτικοί υπάλληλοι, που συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά από το Δημαρχείο Ξάνθης. Μετά τις ομιλίες του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Άγγελου Μπεμπεκίδη, και του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Μπούτου, οι οποίοι καταφέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης για την ψήφιση του νέου μνημονίου, ξεκίνησε η πορεία στο κέντρο της Ξάνθης, αφού λίγο πριν είχε περάσει μπροστά από το Εργατικό Κέντρο η πορεία Λαϊκής Αντίστασης και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με συνθήματα εναντίον των εργατοπατέρων.

Ξεχωριστή κινητοποίηση ΠΑΜΕ από την κεντρική πλατεία και Λαϊκής Αντίστασης από την πλατεία Ελευθερίας

apergia17aristΗ Λαϊκή Αντίσταση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον χώρο του Ηρώου της πλατείας Ελευθερίας και εν συνεχεία αυτόνομη πορεία πριν από αυτή του Εργατικού Κέντρου. Αργότερα συγκεντρώθηκε στην πλατεία το ΠΑΜΕ για τη δική του κινητοποίηση. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Παναγιώτης Κούδας από την Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ και την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Βογιατζής από την Γραμματεία Ξάνθης τους ΠΑΜΕ. Από νωρίς το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν δύο από τους μεγαλύτερους χώρους του ιδιωτικού τομέα στην Ξάνθη (E–VALUE και SUNLIGHT). Η πορεία του ΠΑΜΕ ήταν ως συνήθως πολυπληθής, ενώ έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα Πέμπτη στις 19:00 στην κεντρική πλατεία. Την δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι Αστυνομικοί της Ξάνθης χθες το μεσημέρι μπροστά από το κτήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης.

Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου

apergia17mpebΜε σύνθημα: «Η ενότητα στις τραγικές συνθήκες που βιώνουμε είναι υποχρεωτική», το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα: «Αγωνιζόμαστε για άλλη μια φορά ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Αγωνιζόμαστε για άλλη μια φορά ενάντια στη μάστιγα της ανεργίας που έχει προκαλέσει έντονες αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Αγωνιζόμαστε για άλλη μια φορά για να σώσουμε την αξιοπρέπεια τη δική μας και των παιδιών μας. Αγωνιζόμαστε για άλλη μια φορά για την θωράκιση των δικαιωμάτων μας. Αγωνιζόμαστε για άλλη μια φορά για να αλλάξει ο συνδικαλιστικός κατήφορος που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι και πολίτες του νομού διαδηλώνουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και απαιτούμε: Να σταματήσει η πολιτική της εξαθλίωσης, να παταχθεί η ακρίβεια, να καθιερωθούν μισθοί αξιοπρεπούς διαβίωσης, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η βιώσιμη απασχόληση με σταθερές θέσεις εργασίας για να αντιμετωπιστεί το εφιαλτικό πρόβλημα της ανεργίας, να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας, να σταματήσει η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, να επανέλθει σε ισχύ ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι διατάξεις του εργατικού δικαίου που ξηλώνονται καθημερινά».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

apergia17dimar

apergia17galan

apergia17ergat

apergia17nosok

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …