Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής

0
eidiki agogi diamartyria

Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες το πρωί, επιδίδοντας ψήφισμα στην προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος θεωρεί δίκαια τα αιτήματά τους

Σε απεργία διαρκείας μετά το Πάσχα προσανατολίζονται μετά την ψήφιση της τροποποίησης που υποβαθμίζει τον βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή

Για υποβάθμιση των βασικών τίτλων σπουδών στην Ειδική Αγωγή (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) κάνουν λόγο οι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής, που διαμαρτύρονται για την έκτακτη, χωρίς διάλογο και σε μη συναφές με την εκπαίδευση νομοσχέδιο, υποβολή τροπολογίας που εξισώνει τον βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακές ή και διδακτορικές σπουδές. Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες το πρωί έξω από το Διοικητήριο, επιδίδοντας εν συνεχεία ψήφισμα στον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστάσιο Μάρκου. Ο κ. Μάρκου άκουσε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ενημέρωσε τους αναπληρωτές που συγκεντρώθηκαν ότι σε πρόσφατη σύσκεψη της Περιφερειακής Εκπαίδευσης ενημέρωσε τον περιφερειακό διευθυντή, στηρίζοντας τις θέσεις και τα δίκαια αιτήματα των δασκάλων ειδικής αγωγής.

Εξίσωση του βασικού τίτλου σπουδών με μεταπτυχιακά και διδακτορικά

eidiki agogi psifismaΌπως τονίζουν οι αναπληρωτές δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής της Ξάνθης, μεταφέροντας τις θέσεις του κεντρικού τους οργάνου, «ο υπουργός Παιδείας, σε συνέχεια δηλώσεών του περί υπουργικής απόφασης για τους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής, θέτει πλέον υπό αμφισβήτηση το επιστημονικό κύρος των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και των αντίστοιχων πτυχίων των πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικής αγωγής. Την ίδια στιγμή το υπουργείο αυτοαναιρείται, επιτρέποντας τη στελέχωση δομών ΕΑΕ με εκπαιδευτικούς χωρίς καθόλου σπουδές σε αυτή (άρθρο 48, Ν.4415/2016). Το γεγονός αυτό –πέρα από το ότι αποτελεί εμπαιγμό προς τους αποφοίτους των δύο τμημάτων- πλήττει και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο». Όπως ανέφερε για το θέμα ο δάσκαλος ειδικής αγωγής, Μηλιαζήμ Τζεμαλή, ο κλάδος τους είναι ο μοναδικός που υπηρετεί εδώ και 15 χρόνια αποκλειστικά με αναπληρωτές, αφού δεν έχει γίνει ποτέ κανένας σχετικός διορισμός. Επειδή η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή ψηφίστηκε και προβλέπει από την μια ότι δεν θα υπάρξουν διορισμοί εκπαιδευτικών μέχρι το 2020, ενώ από την άλλη θέτει σε δεύτερη μοίρα τους αποφοίτους των σχολών ειδικής αγωγής που δεν έχουν προϋπηρεσία, προσανατολίζονται σε απεργία διαρκείας μετά το Πάσχα.

Ιδιαίτερη ανησυχία μάλιστα έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κατά την πρόσφατη συνάντηση με τους δασκάλους ειδικής αγωγής, κατά την οποία τους ανέφερε ότι η επάρκεια των καθηγητών και το πρόγραμμα σπουδών των σχολών τους θα εξεταστούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να καταργηθούν.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …