Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το ‘’δέντρο του Πάσχα’’ έγινε μόδα και στην Ξάνθη

Το ‘’δέντρο του Πάσχα’’ έγινε μόδα και στην Ξάνθη

0
mandra paidia17

Κάτοικοι στην Μάνδρα και τα Κομνηνά στόλισαν τα ανθισμένα δέντρα με πολύχρωμα πασχαλινά αυγά

Ένα ξενόφερτο έθιμο που έγινε παιχνίδι και διασκέδαση ενώνοντας τους κατοίκους των χωριών σε μια ανοιξιάτικη γιορτή

Όλοι γνωρίζουμε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, παρότι είναι ένα έθιμο που μας ήρθε από την Ευρώπη. Και το Πάσχα όμως φαίνεται ότι έχει τον δικό του στολισμό και το δικό του δέντρο. Στην Κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γερμανία είναι παράδοση εδώ και δεκαετίες να στολίζουν σε πολλές περιοχές τα δέντρα τους με πασχαλινά αυγά, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τις χιλιάδες πάνω σε ένα μόνο δέντρο. Πέρα από τα παραδοσιακά ελληνικά έθιμα που σχετίζονται με τις μέρες που διανύουμε, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην ζωή μας παραδόσεις βορειότερων χωρών με πασχαλινά καλάθια, λαγουδάκια και διάφορα άλλα.

«Δέντρο του Πάσχα» στην πλατεία της Μάνδρας

mandra proedrosΟ νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας οργάνωσε το μεσημέρι της Κυριακής μια πρωτότυπη γιορτή στο χωριό. Κάλεσε μικρούς και μεγάλους στην πλατεία του χωριού για να διακοσμήσουν πασχαλινά αυγά και να στολίσουν το «δέντρο του Πάσχα» που είχαν ετοιμάσει από πριν. Πολλά παιδιά μαζεύτηκαν στα τραπέζια που είχαν ετοιμαστεί για τον σκοπό με πινέλα και μπογιές. Όλοι οι μικροί Μανδρινοί το διασκέδασαν και διακόσμησαν ευφάνταστα τα πασχαλινά αυγά, τα οποία και κρέμασαν στο πασχαλιάτικο δέντρο. Τα ψηλότερα κλαδιά ανέβαλαν οι μεγαλύτεροι, που διασκέδασαν με την δράση όπως και τα μικρά παιδιά. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Αποστολίδης, ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την συνεργασία, όλους τους κατοίκους του χωριού που ‘’αγκάλιασαν’’ την πρωτοβουλία και ήρθαν κοντά με αυτή την ευκαιρία. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε το μέλος του ΔΣ Παναγιώτη Μπαρδάκη, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και κινητήριος μοχλός της όμορφης αυτής ανοιξιάτικης γιορτής.

Άνθρωποι που αγαπούν και ομορφαίνουν τα χωριά τους

komnina paidia17Μπορεί σύμφωνα με την λαϊκή παροιμία ένας κούκος να μην φέρνει την άνοιξη, αλλά ένας άνθρωπος μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να κάνει την διαφορά. Και ακόμη και αν δεν μπορεί να την κάνει μόνος του, αποτελεί πηγή έμπνευσης και παροτρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Έτσι και η κυρία Δέσποινα Κεμεντζετσίδου από τα Κομνηνά, η οποία χρόνια τώρα μαζεύει τις γειτόνισσες και συγχωριανές και στολίζουν τα δέντρα στον δεύτερο συνοικισμό του χωριού ή πέρα μαχαλά, όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι. Και φέτος δεν παρέλειψε αυτό που έγινε πλέον έθιμο, μαζεύοντας μικρούς και μεγάλους για να βάλουν την δική τους ‘’πινελιά’’ στα ανθισμένα δέντρα. Τώρα ήδη ετοιμάζονται για την Μ. Παρασκευή, όταν ο επιτάφιος περνάει από τον συνοικισμό και διακοσμούν όλη την διαδρομή για αρκετά μέτρα με κεριά και φαναράκια. Άνθρωποι που αγαπούν το μέρος που ζουν και προσπαθούν να ομορφαίνουν την καθημερινότητά τους. Μ’ αυτή την αγάπη και το μεράκι έφτιαξαν και μια μικρή πλατεία, μεταφέροντας δύο βράχους από απόμερο σημείο, τοποθετώντας δύο παγκάκια και μια παλιά βρύση από ένα χωράφι και δημιούργησαν ένα σημείο αναφοράς, στο οποίο κάθε σαββατόβραδο καλοκαιριού στήνουν ένα μικρό γλέντι.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

komnina dentra17

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέα απόφαση για τα προστατευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Καταργείται από σήμερα το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας το οποίο ίσχυε για τα …