Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στηρίζουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο οι φορείς της Θράκης

Στηρίζουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο οι φορείς της Θράκης

0
karabinis syskepsi

Ψήφισμα στήριξης μετά την ανοικτή σύσκεψη χθες στην Πρυτανεία, όπου γίνεται λόγος για εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη προσπάθεια απαξίωσης του Ιδρύματος

Αναφορές Καραμπίνη σε όλους και όλα κατά την εκτεταμένη παρουσίαση που προηγήθηκε και απάντηση στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

Ευρεία σύσκεψη φορέων συγκάλεσε χθες το πρωί ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Θανάσης Καραμπίνης, στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΔΠΘ με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα. Στην ανοιχτή σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, εκπρόσωπος του Βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη, εκπρόσωποι Δήμων της Θράκης, οι Μητροπολίτες Θράκης πλην του Διδυμοτείχου, φορείς όπως Επιμελητήρια, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των τμημάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ, καθώς και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου. Το ψήφισμα ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και κατατέθηκε προς έγκριση από τους λοιπούς συμμετέχοντες, οι οποίοι και το υπέγραψαν. Προηγήθηκε εκτεταμένη ενημέρωση του Πρύτανη για τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και την γενικότερη πορεία του ΔΠΘ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ απάντησε σε όλους και όλα, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος είχε αναφέρει πως η κατάσταση στο Δημοκρίτειο έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της νομιμότητας και έρχονται κυρώσεις.

Απάντηση Καραμπίνη με αντεπίθεση προς όλα τα μέτωπα

Ο Πρύτανης από την πλευρά του ήταν ιδιαίτερα δεικτικός στη διάρκεια της παρουσίασης με εκτενή αναφορά στο σημερινό έργο του Πανεπιστημίου σε όλα τα επίπεδα και την κατάστασή του αναφορικά με τις υποδομές, την εξωστρέφεια, το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, τη σύνδεση με την κοινωνία και την τοπική οικονομία, τη φοιτητική μέριμνα με έμφαση στα οικονομικά, την προσπάθεια για ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος που είναι «παγωμένη», την ένταξη των ερευνητικών προγραμμάτων στο δημόσιο λογιστικό, αλλά και τις εστίες με βάση το πρόσφατο περιστατικό, ζητώντας να επανέλθουν όλα στο Πανεπιστήμιο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η κυριότερη αναφορά, ασφαλώς, έγινε στα ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα. Διατύπωσε κατηγορίες εναντίον των καθηγητών της Πολυτεχνικής Τσαουσίδη και Ραψομανίκη και την κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε ότι η υπόθεσή τους έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με την άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργηματικά αδικήματα. Έθιξε για άλλη μια φορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ερευνητικό κέντρο Αθηνά, χωρίς να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο, ενώ ανέφερε άτομα που έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικούς κύκλους και κατηγορούν το ΔΠΘ για μη σύννομη λειτουργία. Σημείωσε επίσης ότι κάποιοι παρέσυραν τον υπουργό Παιδείας να κάνει δηλώσεις εναντίον του Πανεπιστημίου, ενώ τα ζητήματα αφορούν τον ίδιο προσωπικά και όχι το Ίδρυμα, καλώντας τον υπουργό στο γραφείο του προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

Κριτική για τον Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ

Στο επίκεντρο της κριτικής του Πρύτανη βρέθηκε και η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, ενώ σφοδρή ήταν η επίθεση στο Γενικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Δ. Κασσαβέτη, χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστο» το πόρισμα του Σώματος με το οποίο παραπέμπεται. Όπως είπε, όλες οι υποθέσεις του ΔΠΘ έχουν πάει στην Εισαγγελία με πρωτοβουλία του ίδιου, ακόμη και αν εμπλέκεται ο ίδιος, ότι οι υποθέσεις της σίτισης από το 2005 έχουν κλείσει αμετάκλητα για τη δικαιοσύνη και ότι επανέρχονται επειδή η σύζυγός του το 2007 αγόρασε κάποιες μετοχές μιας εταιρίας στην οποία ήταν μέτοχος ο πρώην Πρύτανης Κ. Σιμόπουλος και ο οποίος σε μια άλλη εταιρία εμφανίζεται μέτοχος του Χούτου καθώς και ότι έχουν εμπλέξει την οικογένειά του στις διαφορές αυτές. Τέλος, αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Καθηγητή Γ. Παύλου, λέγοντας ότι είναι ένα από τα προβλήματα του Πανεπιστημίου.

Το κείμενο του ψηφίσματος

karabinis mitropolitesΤο ψήφισμα στήριξης του πανεπιστημίου που υιοθετήθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης κάνει λόγο για εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης των δράσεων του Ιδρύματος. Αναλυτικά αναφέρει: «Σήμερα, 3 Απριλίου 2017, στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της ανοιχτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι φορείς της Θράκης ενημερωθήκαμε για τις ποικίλες και σημαντικές δράσεις του Πανεπιστημίου, ιδίως κατά την τελευταία 3ετία. Οι δράσεις αυτές, πολλές από τις οποίες αναπτύχθηκαν μέσω αγαστής συνεργασίας Πανεπιστημίου και φορέων του τόπου μας, υπηρέτησαν και υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εθνική και αναπτυξιακή στρατηγική της περιφέρεια μας. Ως εκ τούτου, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το Πανεπιστήμιο, ως τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της περιοχής μας, όπως, άλλωστε, επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του Ιδρύματος. Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε περί μιας, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνης, προσπάθειας απαξίωσης και υπονόμευσης, ειδικά αυτών των δράσεων του Ιδρύματος. Η προσπάθεια αυτή έχει μέχρις στιγμής ως αποτέλεσμα να διακοπούν ή να μεταφερθούν αλλού σημαντικές για την περιοχή και την κοινωνία μας δράσεις, που είχαν αρχικά ανατεθεί στο ΔΠΘ από την ελληνική Πολιτεία, όπως το Διδασκαλείο Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος και το ξενόγλωσσο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης και το σύνολο της Διοίκησης κατηγορούνται για ενέργειες του παρελθόντος που έχουν κριθεί αμετάκλητα από την Δικαιοσύνη.

Διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια φορά υιοθετούνται αβασάνιστα θέσεις και απόψεις ορισμένων, οι οποίοι βάλλουν κατά του Πανεπιστημίου. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι το ΔΠΘ είναι το Πανεπιστήμιο μας. Ως εκ τούτου, κάθε ατεκμηρίωτη και αδικαιολόγητη ενέργεια εναντίον της Διοίκησης και των μελών του Πανεπιστημίου μας εκλαμβάνεται και θα αντιμετωπίζεται ως ενέργεια ενάντια στην παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία μας. Εν τέλει, ενάντια στη Θράκη».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…