Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας συνεχίζει δυναμικά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας συνεχίζει δυναμικά

0
anapodos gamosmandra17

Μέσα σε λίγους μήνες κατάφεραν να ενώσουν τους Μανδρινούς και να ανακαινίσουν το παλιό Δημοτικό

Πριν από σχεδόν έξι μήνες μια ομάδα κατοίκων της Μάνδρας αποφάσισε να κάνει πράξη κάτι που συζητιόταν για καιρό. Σταδιακά γύρω τους συσπειρώθηκε ένα ολόκληρο χωριό. Συντάχθηκε το πρώτο καταστατικό, ορίστηκε η έδρα, εκλέχθηκαν οι πρώτοι αντιπρόσωποι. Η επανασύσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου είχε πραγματοποιηθεί.

dimotiko mandrasΠαράλληλα είχαν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες διάσωσης και ανακαίνισης του ιστορικού πλέον κτηρίου, του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού. Είχε προηγηθεί η επίτευξη της παραχώρησής του στον νεοσυσταθέντα Σύλλογο ως έδρα. Οι φθορές ήταν σημαντικές, καθώς είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια μετά και την συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων. Σ’ αυτό γενιές Μανδρινών διδάχθηκαν τα πρώτα τους γράμματα στα πάνω από 80 χρόνια λειτουργίας του. Η σημασία του μεγαλώνει ακόμα παραπάνω αν αναλογιστεί κανείς πως για αρκετό καιρό, δύο από τις αίθουσες του, λειτούργησαν ως Ναός. Έτσι κάποιοι απ’ τους Μανδρινούς, παντρεύτηκαν, βάφτισαν και έστειλαν τα παιδιά τους σχολείο στο ίδιο ακριβώς κτήριο.

Η νέα χρονιά άνοιξε με την κοπή της βασιλόπιτας των μελών του Συλλόγου. Η δυναμική τους παρουσία σ’ αυτή την όμορφη βραδιά έθεσε και τα θεμέλια για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης της Καθαράς Δευτέρας. Ο ευνοϊκός καιρός, η μουσική αλλά και η καλή προετοιμασία συνέβαλαν στην δημιουργία μιας τόσο «ζωντανής» μέρας που το χωριό είχε αρκετά χρόνια να ζήσει. Οι κόποι όλων δικαιώθηκαν και με το παραπάνω. Πάνω από πεντακόσιες μερίδες φασολάδας και νηστίσιμων εδεσμάτων μοιράστηκαν. Ο προαύλιος χώρος γέμισε κόσμο, που είχε την ευκαιρία να δει και την πρόοδο των εργασιών στο σχολείο. Αποκορύφωμα της εκδήλωσης υπήρξε αναμφίβολα η αναβίωση του εθίμου του «ανάποδου γάμου», που ενσαρκώθηκε από νέα παιδιά του Συλλόγου.

Τίποτα απ’ όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς την βοήθεια και την εθελοντική εργασία πολλών ανθρώπων. Αυτών που φρόντισαν για τον ευπρεπισμό του προαύλιου χώρου, αυτών που μαγείρεψαν και μοίρασαν τα εδέσματα, των παιδιών που προετοίμασαν το έθιμο, αυτών που εργάζονται εδώ και καιρό στην ανακαίνιση του σχολείου. Αρωγός στις μέχρι τώρα προσπάθειες του Συλλόγου έχει σταθεί ο Δήμος και προσωπικά ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης. Όπως αναφέρουν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου: «Δεν θα μπορούσαμε όμως να παραλείψουμε και τον πατέρα Νικόλαο, εφημέριο των Αβδήρων, τον πατέρα Χρυσοβαλάντη, εφημέριο της Πεζούλας, καθώς και τους Βαγγέλη Παιδαράκη, επίτροπο του Ι.Ν. Τιμίας Ζώνης Πεζούλας, Στέφανο Τσάκο, την οινοποιία «ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ» για την άμεση βοήθειά τους σε προβλήματα που προέκυψαν κατά την οργάνωση της εκδήλωσης την Καθαρά Δευτέρα. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη και μη του Συλλόγου που τον στηρίζουν έμπρακτα σε κάθε προσπάθειά του».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Γεωπολιτική του νερού» του Νταβίντ Μπλανσόν

Μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων, ο Νταβίντ Μπλανσόν παρουσιάζει τις τρεις μ…