Σχόλια 11/04/17

0
xristodoulos-paidi
Ήρθε το φως
Το είδαμε με τα μάτια μας και το χαρήκαμε πολύ. Ο λόγος για τα φώτα που τοποθετεί ο δήμος στην πάροδο της οδού Μπρωκούμη. Εκεί που έχουν σημειωθεί διαρρήξεις σε καταστήματα και σκιάζεται το μέσα σου να περνάς όταν βραδιάζει.
Όπως φαίνεται λοιπόν, λύση στο πρόβλημα δίνεται για την ώρα και η γειτονιά το χαίρεται.
Ε.Δ.


Πόσα μάζεψε;
Θα θυμούνται οι αναγνώστες της εφημερίδας το σχόλιο της στήλης για την προσπάθεια του Δήμου Ξάνθης να «μαζέψει» τα αυτοκίνητα που ήταν παρατημένα σε διάφορους δρόμους της πόλης. Μάλιστα έδινε και χρονική προθεσμία 45 ημερών στους ιδιοκτήτες μέσω σχετικής ενημέρωσης που τοποθετούσε στο αυτοκίνητο.
Ρωτάνε οι συμπολίτες για να πληροφορηθούν ως έχουν δικαίωμα: Πόσα τέτοια παρατημένα αυτοκίνητα μάζεψε ο δήμος; Κι αν μπορεί να μας πει πόσα ειδοποιητήρια τοποθέτησε.
-Αναμένουμε κι εμείς για να μάθουμε το αποτέλεσμα. Κι αυτό, διότι κάποιοι συμπολίτες αφού παρέδωσαν τις πινακίδες του Ι.Χ. τους, το πάρκαραν έξω στο δρόμο. Ξεχνώντας πως πλέον δεν έχουν αυτό το δικαίωμα διότι δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.
Γ.Δ.


Στις λεπτομέρειες
Στη Μάλτα λοιπόν όπως όλοι γνωρίζουν επήλθε μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. Αυτό ως γενική αρχή. Διότι η εν λόγω συμφωνία, με δυο λόγια, θα εξειδικευθεί σχετικά με τον τρόπο και το εύρος της εφαρμογής της, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των εκπροσώπων της τρόικας με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Κι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Στις συζητήσεις αυτές θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες. Κι ας γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…
Γ.Δ.


Η οικογένεια Παρασκευαΐδη με φίλους και γνωστούς. Διακρίνονται Γ.Παπατσίτος (ιερέας), Ι. Χατζηγκάϊντας (ιερέας), ο πατέρας Παρασκευαΐδης (διορισμένος κατοχικός δήμαρχος) και μπροστά του ο νεαρός γιός του, κατοπινός Μητροπολίτης Αθηνών Χριστόδουλος
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Το διαζύγιο
Πάρα πολύ συζητείται εδώ και λίγο καιρό για κάποιο πολύκροτο διαζύγιο στον χώρο της ντόπιας (όχι ξανθιώτικης) πολιτικής ζωής. Όσοι γνωρίζουν στην Αθήνα, μιλούν για μικρή αναβολή κατάθεσης της αίτησης διαζυγίου. Και όπως λένε οι γνωρίζοντες, θα πρόκειται, εάν κατατεθεί η αίτηση, για διαζύγιο που θα προκαλέσει πάταγο τόσο μεγάλο που θα έχει επιπτώσεις και στην πολιτική ζωή του τόπου.
Προσωπικά δεν γνωρίζω καμία λεπτομέρεια επί του θέματος αυτού και αγωνιώ όπως κι εσείς. Εάν μάθω κάτι θα σας ενημερώσω φυσικά.
Γ.Δ.


Είχε κίνηση η αγορά της Ξάνθης την Κυριακή των Βαΐων
Ανοιχτά ήταν τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- και η αγορά της Ξάνθης είχε έντονη κίνηση. Είχε και καλή μέρα και οι Ξανθιώτες συνδύασαν τον καφέ στην πλατεία με κάποιες αγορές. Όχι σπουδαία πράγματα βασικά, πιο πολύ τίποτε δωράκια για τα παιδιά και το πατροπαράδοτο έθιμο που τηρείται απαρέγκλιτα, λαμπάδες και δώρα οι νονοί στα βαφτιστήρια. Ιδιαίτερη κίνηση είχαν τα σούπερ μάρκετ καθώς κάποια ήδη άρχισαν να διαφημίζουν, αρνί ντόπιο 5,99 το κιλό! Στα καταστήματα ένδυσης υπόδησης πιο πολλή κίνηση είχαν οι πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων που πουλάνε φτηνά και όχι οι μπουτίκ της πόλης. Όλες οι αγορές με μέτρο και αυτοσυγκράτηση γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Κι αυτό μας έχει γίνει πια βίωμα …
Μ.Ξ.


Νέος νόμος για τους κληρονόμους
Ένα νέο νόμο προωθεί η κυβέρνηση που αφορά τις κληρονομιές με σκοπό να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς που έχει γιγαντωθεί στα χρόνια της κρίσης. Είναι γνωστό και έχει καταγραφεί πως οι κληρονόμοι επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τον φόρο ή αυτά που κληρονομούν έχουν χρέη κάνουν αποποίηση κληρονομιάς και έτσι μαζεύει το δημόσιο πολλά ακίνητα που δεν ξέρει τι να τα κάνει καθώς και πλειστηριασμοί δεν γίνονται. Ο νέος νόμος δίνει την δυνατότητα στους κληρονόμους να πληρώσουν σε είδος παραχωρώντας δηλαδή ένα μέρος της κληρονομιάς στο δημόσιο για να πληρώσουν μόνο τον φόρο κληρονομιάς και όχι άλλους φόρους ή ΕΝΦΙΑ.
Μ.Ξ.


Ο δικός μας DMO πώς πάει;
Το πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, που επισκέφθηκε τον πιο στενό μας συνεργάτη, το γειτονικό Σμόλιαν, όπου παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την ίδρυση φορέα διαχείρισης τουριστικής περιοχής για τη Ροδόπη.
Εκεί ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε ότι και ο αντίστοιχος δικός μας φορέας ξεκινά να δημιουργείται. Ως προς αυτό, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η υπόθεση του φορέα δε συνιστά ένα ακόμη όργανο που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και ας γίνει όπως-όπως δε βαριέσαι. Αντιθέτως, ο DMO είναι ένα εργαλείο με ανάγκη διαχρονικής στήριξης και εξέλιξης, ώστε να αποτελέσει θεμελιώδη κουλτούρα για την τουριστική ανάπτυξη.
Ο κ. Αντωνιάδης και οι συνεργάτες του πρέπει αυτό να το έχουν σαν οδηγό, τώρα που προτίθενται να αναλάβουν τη δρομολόγηση του εγχειρήματος. Κι εμείς βέβαια, θα αναμένουμε τα επόμενα βήματα.
Ε.Δ.


Χάθηκαν… στο δρόμο τα μονοπάτια πολιτισμού;
Τέτοιες μέρες πέρυσι γράφαμε για την πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης προκειμένου να αναδειχθούν τα μονοπάτια και οι περιπατητικές διαδρομές γύρω από την Ξάνθη. Με αφορμή τα σεμινάρια που οργανώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την European Ramblers Association (Ευρωπαϊκή Ένωση Πεζοπορίας), είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πιστοποίηση ενός μονοπατιού 75 χλμ που θα διατρέχει την Ξάνθη. Ένα μονοπάτι που θα συγκαταλεγόταν στα μόλις 13 σε όλη την Ευρώπη και στα 2 στην Ελλάδα με αντίστοιχη πιστοποίηση. Ο δήμος Ξάνθης μάλιστα είχε αιτηθεί από την Ελληνική Εταιρεία την ένταξη ενός μονοπατιού στο πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» από τον Οκτώβριο του 2014. Και παρότι ξεκίνησε μια παραγωγική συνεργασία και επικοινωνία, έκτοτε δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει κάτι. Όπως είχαν τονίσει τότε οι εκπρόσωποι της ERA, η πιστοποίηση αυτή δεν είναι μια απλή σφραγίδα, αλλά μια διαδικασία βελτίωσης της περιπατητικής εμπειρίας που έχουν να προσφέρουν αυτά τα μονοπάτια. Σε κάθε περιοχή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα και έλαβε την πιστοποίηση, όλη η τοπική κοινωνία μπήκε στην διαδικασία να διορθώσει, να βελτιώσει και να προωθήσει με τέτοιο τρόπο τα μονοπάτια της, ώστε να προσελκύσει όλο και περισσότερους περιπατητές. Στις σκέψεις τότε ήταν να ενταχθεί και η παλιά πόλη με τον παλιό νερόμυλο στην περιοχή ‘’Νησάκι’’ ώστε να συνδεθεί με την δημιουργία του μονοπατιού. Έκτοτε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση όχι για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία, αλλά ούτε καν για το αν προχώρησε τίποτα σχετικά με την πιστοποίηση. Ωραίες οι παρουσιάσεις και οι εξαγγελίες, όταν όμως ακολουθούν και πράξεις.
Χ.Δ.


Απροσεξία… παγκόσμιας κληρονομιάς
filippoi unescoΘα θυμούνται πολλοί αναγνώστες ότι πέρυσι το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων κατάφερα να εγγραφεί στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Προχθές πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, η αναμνηστική επιγραφή για την επισημοποίηση πλέον και τυπικά της καταχώρησης στον κατάλογο της UNESCO. Η απροσεξία όμως όσων συνέταξαν το κείμενο ή κατασκεύασαν την επιγραφή έκανε την είδηση να ‘’ταξιδεύει’’ σε όλο το διαδίκτυο, όχι για την επιτυχία, αλλά για την γκάφα. Αντί για World Heritage Site (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) η επιγραφή αναφέρει Word (που σημαίνει «λέξη» και όχι «παγκόσμιας») Heritage Site. Ένα γράμμα θα πει κανείς, όπως και στα εγκαίνια του ΔΠΘ πέρυσι με τον ΠτΔ ένας αριθμός στην πλακέτα πήγε την ημερομηνία εγκαινίων 2 χρόνια πίσω. Τα λάθη είναι ανθρώπινα μεν, αλλά όταν πρόκειται για κάτι σημαντικό που θα μείνει, πρέπει να υπάρχει μια επιπλέον προσοχή.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…