Υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις χρόνων που αφήνουν ένα γραφικό δρόμο της παλιάς πόλης σαν μια νεροφαγωμένη τσιμεντένια ρεματιά
Ο μοναδικός ίσως δρόμος στον διατηρητέο οικισμό που όχι μόνο δεν έχει πλακόστρωση, αλλά δεν βρίσκεται μια υπηρεσία να επιδιορθώσει τις λακκούβες ετών
Ο Γεώργιος Βιζυηνός, από την Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, έζησε κατά τον 19ο αιώνα. Η οδός που φέρει το όνομά του στην παλιά πόλη της Ξάνθης δεν τον τιμά ιδιαίτερα, εκτός και αν στόχος του δήμου Ξάνθης είναι να θυμίζει το οδόστρωμα την… εποχή που έζησε ο γνωστός συγγραφέας. Το θέμα έχει απασχολήσει αρκετές φορές το «Ε» μετά και από καταγγελίες των κατοίκων της γειτονιάς. Μπορεί η παλιά πόλη, η διατηρητέα κατά τον Μάνο Χατζιδάκι, να είναι ένα στολίδι και ένας από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς στην χώρα, αλλά η καθημερινότητα πολλών κατοίκων της είναι δύσκολη και προβληματική.
Ένας δρόμος… ρέμα
Όποιος πεζός βρεθεί στην οδό Βιζυηνού είτε αριστερά από την πλατεία Μητροπόλεως ή ανηφορίζοντας από την Πυγμαλίωνος Χρηστίδη θα εκπλαγεί από την απότομη εναλλαγή του οδοστρώματος. Εκεί που σε όλη την παλιά πόλη περπατά στο γνωστό παραδοσιακό πλακόστρωτο, βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε ένα κομμάτι δρόμου στρωμένου με τσιμέντο, το οποίο είναι ιδιαίτερα φθαρμένο. Όπως λένε οι κάτοικοι, δεν έχει γίνει από τον δήμο καμιά παρέμβαση ανάπλασης τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται όχι μόνο η διέλευση πεζών με τα πόδια ή με κάποιο καροτσάκι, αλλά να γίνεται σχεδόν αδύνατο να διασχίσει κανείς τον δρόμο όταν βρέχει. Τα στραμπουλήγματα ποδιών είναι σύνηθες φαινόμενο για την γειτονιά αφού οι παγίδες είναι πολλές πάνω σε ένα ανώμαλο οδόστρωμα κατεστραμμένο σε πολλά σημεία. Η κλίση του δρόμου δε κάνει το νερό της βροχής να κατεβαίνει με ορμή, αφού δεν έχουν προβλεφθεί φρεάτια για τα όμβρια ύδατα. Το σύστημα αποχέτευσης συμπληρώνει το όλο προβληματικό σκηνικό με κατά καιρούς δυσοσμίες, αφού τα έργα υποδομής στο σημείο ανήκουν και αυτά σε άλλη εποχή. Οι κάτοικοι έχουν επανειλημμένα εγκαλέσει τον δήμο, που προχωρά σε ανάπλαση και επιδιορθωτικές εργασίες σε άλλους δρόμους της πόλης, ποτέ όμως στην οδό Βιζυηνού. Ακόμη και η ανακύκλωση είναι άγνωστη για την γειτονιά, αφού δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένας μπλε κάδος.
Μελέτες υπάρχουν, όχι όμως και βούληση, όπως φαίνεται
Από το 2014 οι υπηρεσίες του δήμου και οι κατά καιρούς αρμόδιοι αντιδήμαρχοι διαβεβαίωναν ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες ύψους 800.000 από το 2009 και ο δήμος αναμένει το ΕΣΠΑ για να τις εντάξει. Διαβάζοντας κανείς τα δημοσιεύματα του «Ε» τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβάνεται ότι η απάντηση είναι… διαχρονική. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα της Βιζυηνού, υπάρχει ώριμη μελέτη για το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης μαζί με την υπόγεια καλωδίωση της ΔΕΗ και την συνολική ανάπλαση της περιοχής. Υπήρξαν μάλιστα αναφορές για προσπάθεια αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης από την ΔΕΥΑΞ παλαιότερα και ότι είχε συμφωνηθεί σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ να γίνουν παράλληλες εργασίες υπόγειας καλωδίωσης για να αποτραπεί το συνεχές «ράβε–ξήλωνε» στους γρανιτένιους κυβόλιθους, οι οποίοι κοστίζουν, η ΔΕΗ όμως σταμάτησε τη συνεργασία και έκτοτε το έργο εκκρεμεί. Σε κάθε επικοινωνία του «Ε» με τους αιρετούς τα τελευταία χρόνια ζητούνταν η κατανόηση και υπομονή των κατοίκων. Η οποία όμως κάποια στιγμή εξαντλείται, απέναντι στην αδικαιολόγητη ολιγωρία. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αντί των γρανιτένιων πλακιδίων ο δρόμος είναι στρωμένος με χοντρό, ‘’άγριο’’ μπετόν κακής ποιότητας. Το αδικαιολόγητο γεγονός είναι ότι κανείς δεν πήγε να δει τι ζητούν οι κάτοικοι και να φροντίσει έστω να κλείσει με τσιμέντο τις λακκούβες που χάσκουν εκεί επί έτη.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ