Μετά από αποχή έξι μηνών οι συμβολαιογράφοι της χώρας ‘’απελευθερώνουν’’ σταδιακά την διενέργεια πλειστηριασμών
Χρ. Τερζίδης: «Δεν μπορούν οι συμβολαιογράφοι να υποκαθιστούν την πολιτεία, η οποία δεν έλαβε καμία μέριμνα όλο αυτό το διάστημα»
Την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών για μεγάλες οφειλές σηματοδοτεί η προχθεσινή απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος να επιτρέψει τη διεξαγωγή τους για κατοικίες, για τις οποίες το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης (δηλαδή το ποσό εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 400.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι πλειστηριασμοί θα επιτρέπονται με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ.
Μετά από εξάμηνη αποχή άρχισε η μερική διενέργεια πλειστηριασμών
Η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διενέργεια πλειστηριασμών από χθες 26 Απριλίου ελήφθη έπειτα από εξάμηνη αποχή κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν «παγώσει» όλοι οι πλειστηριασμοί με εξαίρεση εκείνους που ως είχαν αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, ευπαθή προϊόντα, επαγγελματικούς χώρους κ.ά. Αιτία της πολύμηνης αποχής υπήρξε εν μέρει η δράση συγκεκριμένων ομάδων που «επέβαλλε» ουσιαστικά την καθολική απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, αλλά και η προσπάθεια των συμβολαιογραφικών συλλόγων να προφυλάξουν τις πρώτες κατοικίες των οφειλετών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, Χρήστο Τερζίδη, η προχθεσινή απόφαση αποτελεί μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επανέλθει σταδιακά ο κλάδος στην κανονικότητα. Να σημειωθεί ότι αποτέλεσμα της πολύμηνης αποχής είναι η κατακόρυφη αύξηση των εκκρεμουσών υποθέσεων.
Η αποχή διευκόλυνε τους πολίτες, αλλά η πολιτεία δεν έλαβε καμία μέριμνα
Μέχρι και σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία νομοθετική ρύθμιση ή γενικότερα πρωτοβουλία για λύση του προβλήματος όχι μόνο από την πολιτεία και κατ’ επέκτασιν από ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και οποιονδήποτε κοινωνικό θεσμό ή φορέα σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διενέργεια πλειστηριασμών. Όπως σημειώνει ο κ. Τερζίδης, η σχεδόν καθολική αποχή από τους πλειστηριασμούς διευκόλυνε τους πολίτες που αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, όπως και προς τις τράπεζες για οφειλές δανείων τους, και των οποίων η πρώτη κατοικία βρίσκεται σε κίνδυνο. «Ταυτόχρονα όμως μεγάλος αριθμός πολιτών με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογία και καλυπτόμενοι από την αποχή μας, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα, γι’ αυτό και τέθηκε το ποσό των 400.000 ευρώ ως όριο», δήλωσε ο ίδιος.
Για την οριστική ομαλοποίηση της κατάστασης οι συμβολαιογράφοι προσβλέπουν στη δημιουργία της πλατφόρμας, που θα επιτρέψει τη διενέργεια των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τη διαχείριση της σχετικής πλατφόρμας θα αναλάβουν οι σύλλογοι των συμβολαιογράφων, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, και η εφαρμογή θα βασιστεί σε ανάλογη εμπειρία που υπάρχει στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Στη συνάντηση που είχε προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, συμφωνήθηκε η πλατφόρμα να δοκιμαστεί πιλοτικά το καλοκαίρι, αλλά να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ