-1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-600γρ. πράσα, μόνο το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες
-2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
-1 φλιτζάνι δαμάσκηνα ξερά, ψιλοκομμένα
-½ φλιτζάνι κρασί λευκό
-300γρ. κριθαράκι μέτριο
-800ml ζωμό λαχανικών φρέσκο ή από κύβο βιολογικό
-½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
-½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα πράσα. Σοτάρετε ανακατεύοντας για 5-6 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το κριθαράκι, τις ντομάτες και τον ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20-25 λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τα δαμάσκηνα, τον άνηθο και τον δυόσμο. Ανακατεύετε και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο πιπέρι επιπλέον.