Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Διάκριση δύο Δημοτικών Σχολείων της Ξάνθης σε πανελλαδικό διαγωνισμό

Διάκριση δύο Δημοτικών Σχολείων της Ξάνθης σε πανελλαδικό διαγωνισμό

0
ena milo3

Το πρώτο και δεύτερο βραβείο αντίστοιχα έλαβαν το 4ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο στον μαθητικό διαγωνισμό «Ένα μήλο την ημέρα» ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές για την υγιεινή διατροφή

Χρ. Αραμπατζόγλου: «Οι μαθητές απέδειξαν ότι μπορούν να εργαστούν ομαδικά, με άποψη, πρωτοβουλία και δυνατότητα επεξεργασίας»

Μια νέα διάκριση πέτυχαν οι μαθητές της Γ’2 τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης με εκπαιδευτικό την κα Μαρίνα Μήτρου και οι μαθητές του Στ’2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας με εκπαιδευτικό την κα Χρυσούλα Αραμπατζόγλου στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου «Ζαγορίν» σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας με θέμα «Ένα μήλο την ημέρα… το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή!». Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος μαθητές Α’ ώς ΣΤ’ τάξης Δημοτικού από όλη την χώρα με εικαστικά ή ψηφιακά έργα, με τα Ξανθιωτάκια να λαμβάνουν το πρώτο και δεύτερο βραβείο, αντίστοιχα, στην κατηγορία ομαδικού ψηφιακού βίντεο.

Αξιολόγηση από πολυμελή και σύνθετη ομάδα

Για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας απασχολήθηκε μία πολυμελής ομάδα ανθρώπων, τόσο εκ μέρους του Συνεταιρισμού, που μετρά 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, όσο και επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς συμβούλους, σκηνοθέτες, εκπαιδευτικούς, φωτογράφους και ζωγράφους. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, αφού παραλήφθηκαν 4.586 έργα, αποτέλεσμα ατομικής ή ομαδικής προσπάθειας μαθητών επιπέδου δημοτικού σχολείου. Συμμετείχαν συνολικά εκατοντάδες σχολικές μονάδες αλλά και μεμονωμένοι υποψήφιοι και ο συνολικός αριθμός συμμετεχόντων ξεπέρασε τις 10.000. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι εκπροσωπήθηκαν μέσω των μαθητών όλοι οι Νομοί της χώρας. Ο διαγωνισμός δραστηριοποίησε όλα τα παιδιά από νησιά, ορεινές περιοχές αλλά και μεγάλα αστικά κέντρα. Το διαγωνιστικό πεδίο είχε τοποθετηθεί σε δύο θεματικές ενότητες, που αφορούσαν εικαστικά και ψηφιακά έργα. Τα περισσότερα έργα ανήκαν στην κατηγορία των εικαστικών, ωστόσο τα ψηφιακά έργα, κυρίως ομαδικά βίντεο, παρότι λιγότερα κατέπληξαν τους αξιολογητές για την αρτιότητα της παραγωγής τους. Στα εικαστικά έργα υπήρξαν χιλιάδες ζωγραφιές και εκατοντάδες εικαστικές κατασκευές με υλικά όπως πηλό, ξύλο, πέτρα, πλαστικό, πλαστελίνη, χαρτί, γύψο κλπ.

Μουσουλμάνοι της Θράκης, Ρομά, ομογενείς από την Γερμανία, ειδικά σχολεία αλλά και πρόσφυγες από την Μόρια Λέσβου στους συμμετέχοντες

Πέραν του κύριου μηνύματος της δράσης που είναι η επαφή της νέας γενιάς μέσω της τέχνης με την αξία της υγιεινής διατροφής, από τη μεγάλη συμμετοχή στο διαγωνισμό προέκυψαν πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα. Συμβολική η συμμετοχή μαθητών από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Μόριας Λέσβου αλλά και η παράλληλη συμμετοχή Ελλήνων ομογενών μαθητών από το Ντόρτμουντ της Γερμανίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης αρκετά ειδικά σχολεία, γεγονός αυξημένης βαρύτητας, αλλά και μαθητές από οικογένειες Ρομά, που το αποτέλεσμα των έργων τους ήταν μία ισχυρή απάντηση σε κάθε είδους διαχωρισμό. Σημαντικό επίσης κρίνεται το γεγονός ότι στη δράση υπήρξε συμμετοχή από μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, καθώς σηματοδοτεί ότι το μήλο, η συνεταιριστική ιδέα και γενικότερα η ιδέα της υγιεινής διατροφής δύνανται να εμπνεύσουν ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και διατροφικών συνηθειών. Η πληθώρα αλλά και το επίπεδο των συμμετοχών ανάγκασαν την επιτροπή αξιολόγησης να αποφασίσει ομόφωνα την προσθήκη περισσοτέρων βραβείων πέραν των 8 που είχαν ανακοινωθεί, με παράλληλη αύξηση του χρηματικού επάθλου. Τα δύο βραβεία της κατηγορίας που διακρίθηκαν τα μικρά Ξανθιωτάκια έχουν ως εξής: 1ο Ομαδικό Βραβείο αξίας 300 ευρώ, το οποίο κατανέμεται σε τρεις ομάδες: Γ’2 4ου Δ.Σ. Ξάνθης, Ειδικό Δ.Σ. Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, ΣΤ’3 ANATOΛIA Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, 2ο Ομαδικό Βραβείο αξίας 240 ευρώ, το οποίο κατανέμεται σε τρεις ομάδες: ΣΤ’2 2ου Δ.Σ. Ξάνθης, Γ΄ 3ου Δ.Σ. Παλλήνης Αττικής, Δ’1–2 1ου Δ.Σ. Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.

Στο Χαμόγελο του Παιδιού το χρηματικό έπαθλο του 2ου Δημοτικού Ξάνθης

chrysoula arabatzoglouΗ επίσημη βράβευση και οι διακρίσεις πραγματοποιήθηκαν στις 7 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα Υγείας, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Jacqueline de Romilly στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, όπου χαιρέτησε την δράση και ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Όπως δήλωσε στο «Ε» η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της δράσης για το 2ο Δημοτικό Σχολείο, Χρυσούλα Αραμπατζόγλου, οι μαθητές βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή την μέρα που πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις στην Αθήνα και δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν. Οι μαθητές: Άννα Αραβίδου, Γιώργος Βόγκλης, Βαγγέλης Γκογκίδης, Μάρθα Ιωαννίδου, Ελένη Κόλιογλου, Αλέξανδρος Κουτούπης, Θωμάς Κωνσταντινίδης, Βασιλική Μονοπόρτη, Ειρήνη Πουρναράκη και Νίκος Πραφτσιώτης ήταν οι ‘’τολμηροί’’ της τάξης, αφού τα περισσότερα παιδιά επέλεξαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με μια εικαστική δημιουργία. Οι δέκα μαθητές της κας Αραμπατζόγλου εκδήλωσαν ενδιαφέρον να τεθούν μπροστά στην κάμερα, επιλέγοντας οι ίδιοι την μουσική που θα συνοδεύσει το βίντεό τους, το χορευτικό, το κείμενο του μηνύματός τους που παραπέμπει σε hip-hop σύνθεση. «Η ανακοίνωση του διαγωνισμού και η διαδικασία ξεκίνησαν από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά ως εκπαιδευτικός είχα απλά τον συντονισμό και ένα καθοδηγητικό ρόλο, αφού τα παιδιά απέδειξαν ότι έχουν άποψη, μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να επεξεργαστούν τα δεδομένα που τους δίνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά η δασκάλα του ΣΤ’2. Μάλιστα, στο 2ο Δημοτικό πραγματοποιείται και μία άλλη δράση, το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στην εθελοντική προσφορά. Την ευαισθησία τους αυτή απέδειξαν έμπρακτα, προσφέροντας το χρηματικό έπαθλο που έλαβαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ: Καταπέλτης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα – Σχεδόν το 70% των θυμάτων γυναίκες και παιδιά

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικα…