Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 1.166 υποψήφιοι από την Ξάνθη στις φετινές Πανελλαδικές

1.166 υποψήφιοι από την Ξάνθη στις φετινές Πανελλαδικές

0
panelladikes17

Ανησυχία και διαμαρτυρίες για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής αναφορικά με τον αριθμό εισακτέων και τις επαναληπτικές εξετάσεις

Γ. Παπαθανασίου: «Με το παρόν σύστημα εξετάσεων είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να μην εισαχθεί στην σχολή που επιθυμεί ακόμη και ένας αριστούχος μαθητής»

Η μεγάλη στιγμή της μαθητικής ζωής 1.166 Ξανθιωτών έφτασε με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, που θα κρίνουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από αυτούς, οι 226 από Γενικά Λύκεια θα δοκιμάσουν την τύχη τους για δεύτερη φορά. Πέρυσι είχαμε την πρωτοτυπία του διπλού συστήματος εξέτασης, αφού οι απόφοιτοι του 2016 εξετάστηκαν σε 4 μαθήματα, ενώ όσοι επέλεξαν το παλιότερο σύστημα εξετάστηκαν σε 6 μαθήματα. Η πρωτοτυπία φέτος έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα διεξαχθούν πρώτα οι ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις που ξεκινούν στις 11 Μαΐου και κατόπιν οι Πανελλαδικές. Συγκεκριμένα, οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2017 ξεκινούν στις 7/6/2017 για τα ΓΕΛ με το μάθημα της Νεοεληνικής Γλώσσας, ενώ για τα ΕΠΑΛ ξεκινούν μια ημέρα νωρίτερα στις 6/6/2017. Για τα μεν πρώτα θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ μέχρι τις 21 Ιουνίου, με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων να ξεκινά στις 22 και να ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Εκτός από την μετάθεση της ημερομηνίας των εξετάσεων και της απόφασης για επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, το διαφορετικό φέτος είναι και η μικρότερη διάρκεια του σχολικού έτους, αφού τα Λύκεια κλείνουν στις 9 Μαΐου.

Ελαφρώς αυξημένος ο αριθμός των υποψήφιων Ξανθιωτών για τις Πανελλαδικές

Οι φετινοί υποψήφιοι από την Ξάνθη είναι περισσότεροι από πέρυσι. Από τους 1.166 υποψήφιους φέτος οι 894 προέρχονται από ΓΕΛ, ενώ 272 από ΕΠΑΛ. Από τους 894 οι 668 είναι τελειόφοιτοι, ενώ οι 226 είναι απόφοιτοι άλλων ετών. Πέρυσι οι υποψήφιοι από ΓΕΛ ήταν μόλις 798 με μόλις 122 αποφοίτους άλλων ετών, ενώ το 2015 871 με 201 υποψήφιους που εξετάζονταν για άλλη μια φορά. Αυτό που προκάλεσε σχετική αναταραχή το τελευταίο διάστημα, είναι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει αρχικά τον αριθμό εισακτέων στα μέσα Μαρτίου, μετά την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών των υποψηφίων. Το υπουργείο, σε μία προσπάθεια ανακατανομής των θέσεων εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, άλλαξε τους συσχετισμούς κυρίως για τις σχολές υψηλής ζήτησης των ΑΕΙ, που μειώθηκαν κατά 1.005. Φόβος, λοιπόν, πολλών γονιών και μαθητών είναι ότι πιθανώς δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στην σχολή που επιθυμούν, κάτι που πληροφορήθηκαν καθυστερημένα, χωρίς την δυνατότητα επιλογής άλλων πεδίων και μαθημάτων που θα τους άνοιγαν τον δρόμο για άλλες επιλογές. Όπως δήλωσε και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μαρία Λουκοπούλου, πέρα από την διαφωνία με την απόφαση μείωσης των εισακτέων, το κύριο πρόβλημα είναι ο αιφνιδιασμός των μαθητών που είχαν επιλέξει συγκεκριμένες σχολές.

Διαφωνίες με την πρωτοφανή απόφαση επαναληπτικών τον Σεπτέμβριο

Πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε από την Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που αφορά στη διενέργεια επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται ουσιαστικά για μία πρωτοβουλία του υπουργείου που δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στους υποψήφιους που χάνουν τις εξετάσεις για σοβαρούς λόγους, να εξεταστούν ξανά τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας όμως παράλληλα αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με την προχειρότητα εφαρμογής της διάταξης, αφού ανακοινώθηκε έναν μήνα πριν από τις φετινές πανελλαδικές, στις οποίες θα ισχύσει για πρώτη φορά. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γραβρόγλου, υποστήριξε πως οι διατάξεις της τροπολογίας έχουν οριστεί με βάση την ισονομία, και αυστηροποιώντας το πλαίσιο, ώστε να συμμετέχουν στις επαναληπτικές μόνο όσοι υποψήφιοι έχουν πραγματικά ανάγκη». Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Γιώργος Παπαθανασίου, εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις για τις πανελλαδικές εφαρμόστηκαν από το 2000, όταν έγινε σύνδεση των απολυτηρίων εξετάσεων του σχολείου με τις πανελλαδικές. Αυτό που ίσχυε μέχρι και πέρυσι είναι ότι όσοι, κυρίως για λόγους υγείας, δεν μπορούσαν να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, εξετάζονταν τον Ιούλιο στα μαθήματα που έχασαν. Συμφώνησε και ο ίδιος με τις αντιδράσεις που εκφράζονται, εστιάζοντας κυρίως στο εξής: «Όταν λες ότι όλα θα είναι ίδια στις φετινές εξετάσεις και κανείς δεν περιμένει να αλλάξει κάτι, είναι λογικό όταν ακούει για τέτοιες αλλαγές την τελευταία στιγμή να ενοχλείται». Σημείωσε πάντως πως παρά τις όποιες αλλαγές, με το παρόν σύστημα εξετάσεων πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι αποτυχίας ακόμη και ενός αριστούχου μαθητή.

Αντίθετη και η ΕΛΜΕ Ξάνθης με τις επαναληπτικές τον Σεπτέμβριο

Η κα Λουκοπούλου σχολίασε μεν θετικά την πρωτοβουλία να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία οι μαθητές που για κάποιο σοβαρό λόγο θα χάσουν τις πανελλαδικές, αλλά τόνισε πως η ένσταση βρίσκεται τόσο στην χρονική επιλογή ένα μήνα πριν τις εξετάσεις, όσο και στο γεγονός πως αποτελεί αδικία για τους υπόλοιπους μαθητές που θα εξεταστούν κανονικά. Από πολλούς αφήνονται υπονοούμενα για αναρρωτικές που δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς το άγχος των μαθητών τις μέρες εκείνες είναι σίγουρα μεγάλο, με την ημερομηνία των επαναληπτικών να τους δίνει πολύ περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …