Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μια «πόλη ονείρων» από τα παιδιά των Μουσικών Σχολείων

Μια «πόλη ονείρων» από τα παιδιά των Μουσικών Σχολείων

0
polisoneiron thessalonikis

Μετέτρεψαν και φέτος σε… «πόλη μαγική» την Ξάνθη οι μαθητές, σε ένα θεσμό που προάγει τον πολιτισμό με τον καλύτερο τρόπο

Στιγμές συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης χάρισαν οι μικροί μουσικοί των 20 Μουσικών Σχολείων κάνοντας την Ξάνθη μια μεγάλη μουσική αγκαλιά

Σε μια κατάμεστη πλατεία το βράδυ της Πέμπτης η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» με την συμμετοχή Μουσικών Σχολείων στην γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι. Μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ, καλωσορίζοντας τους μαθητές, τους καλεσμένους και τους επισκέπτες. Στον χαιρετισμό του στην κεντρική πλατεία, παρουσία του Μουσικού Σχολείου Βόλου, που άνοιξε τις εκδηλώσεις, ανέφερε: «Η Ξάνθη επενδύει εδώ και χρόνια στη μουσική και τον πολιτισμό και σήμερα πλημμυρίζει με τις χαρούμενες φωνές των μαθητών στο όνομα του οικουμενικού Μάνου Χατζιδάκι. Ο Μάνος Χατζιδάκις ενώνει σήμερα τη νεολαία και τους μαθητές σε ένα δυνατό πλαίσιο συνεργασίας και δημιουργίας. Ένας καινοτόμος θεσμός που με όχημα τη μουσική ενώνει εκατοντάδες μαθητές στέλνοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας σε έναν ταραγμένο και ανασφαλή κόσμο. Το ‘’Ξάνθη, Πόλις Ονείρων’’ αποτελεί τόπο συνάντησης της νεολαίας της Ελλάδας αλλά και των γειτονικών χωρών». Αφού συνεχάρη θερμά εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη διοργάνωση, τόνισε ότι το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης είναι ένα σχολείο που αξίζει σεβασμού και αγάπης από όλους μας, γιατί το κατέκτησε.

Τίμησαν τον Δήμο Μούτση οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης

polisoneiron ptolemaidasΗ πρώτη μέρα του φεστιβάλ συνεχίστηκε με μια πολύ όμορφη συναυλία από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, οι οποίοι παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη Δήμο Μούτση, ο οποίος ήταν παρών μετά της συζύγου του, συνοδευόμενοι από τους εξαίρετους καλλιτέχνες Ασπασία Στρατηγού, Βασίλη Προδρόμου και Δημήτρη Σϊντο. Τραγούδια που όλοι έχουν αγαπήσει και τραγουδήσει μέσα από την πολύχρονη παρουσία του συνθέτη στην μουσική παραγωγή της χώρας, για την οποία μίλησε ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, Παναγιώτης Κουτάκης. Συγκινημένος για την τιμή, ευχαρίστησε ο κ. Μούτσης μαθητές και καθηγητές για την υπέροχη δουλειά που έκαναν. Το φεστιβάλ συνεχίζεται με τα σεμινάρια και τις παρουσιάσεις των σχολείων σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί με τη μεγάλη συναυλία λήξης του φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία το απόγευμα του Σαββάτου.

Μια πόλη… συναυλία

polisoneiron patronΟι σχεδόν χίλιοι μαθητές που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ από 20 μουσικά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, πέρα από την εμπειρία του ταξιδιού, της ξενάγησης στο σπίτι που έζησε ο Μάνος Χατζιδάκις και της ευκαιρίας να παίξουν στο πιάνο που πρωτόπαιξε ο ίδιος ο συνθέτης, προσφέρουν για τρεις μέρες στο φιλόμουσο κοινό της Ξάνθης την συμμετοχή στην μουσική τους φρεσκάδα, παίζοντας σε πολλά σημεία της πόλης και παρουσιάζοντας πρωτότυπα μουσικά δρώμενα. Ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα επίπονο και επιβαρυμένο, που αφήνει τους μαθητές με τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά και μια μεγάλη εμπειρία, αφού συμμετέχουν σε κοινές πρόβες και σεμινάρια με κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές, όπως ο Νίκος Κυπουργός, η Εριφύλλη Δαμιανού, ο Νίκος Τουλιάτος, ο Simone Mongeli, ο Βαγγέλης Κοντόπουλος, ο Τάκης Μπαρμπέρης και ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου. Η φετινή σύμπραξη σχολείων από την Ρουμανία και την Βουλγαρία και δύο σχολείων από την Τουρκία ανεβάζει το επίπεδο του φεστιβάλ και δημιουργεί αυξημένες οργανωτικές απαιτήσεις.

Ανταπόκριση του κόσμου στο μουσικό κάλεσμα των μαθητών

polisoneiron roumaniaΤο πρωί της Παρασκευής, καθώς και σήμερα το πρωί, όλη η Ξάνθη αντηχεί από τα όργανα και τις φωνές των μικρών μουσικών. Οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ξάνθης, συμπαρασύροντας μαζί τους όχι μόνο τους Ξανθιώτες, αλλά και τους πολλούς επισκέπτες της πόλης από την γύρω περιοχή. Την Παρασκευή ο χώρος απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ ήταν γεμάτος με δεκάδες λεωφορεία και ουρές μαθητών που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης, αφού από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ διοργανώθηκαν ημερήσιες σχολικές εκδρομές, για να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές τούς ταλαντούχους συνομηλίκους τους. Μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή του κόσμου στις υπαίθριες μουσικές εμφανίσεις των μαθητών σε επτά διαφορετικά σημεία στην πόλη, που μαζί με τους μαθητές των τοπικών σχολείων καταχειροκρότησαν τα άρτια σε εκτέλεση προγράμματα. Θαυμάσαμε χθες στην πλατεία Δημοκρατίας τα σχολεία του Βόλου και της Πτολεμαΐδας, στην πλατεία Διοικητηρίου το σχολείο της Θεσσαλονίκης και αυτό της Καρδίτσας, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης το σχολείο από την Ρουμανία, στον πεζόδρομο της Δαγκλή το Μουσικό Τρικάλων και το Μουσικό Σχολείο Πάτρας, ενώ στην παλιά πόλη έπαιξαν τα παιδιά από το Aydin Dogan Fine Art School της Τουρκίας και το Μουσικό Σχολείο Άρτας. Μέχρι και σήμερα το βράδυ σε κάθε γωνιά της Ξάνθης θα αντηχούν ποιοτικές μουσικές για όλα τα γούστα από τις μαθητικές ορχήστρες και χορωδίες. Η καρδιά της μουσικής χτυπάει στην Ξάνθη υπό το άγρυπνο βλέμμα του δικού μας Μάνου Χατζιδάκι.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

polisoneiron enarksi

polisoneiron orfeos

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης μας γνωρίζει τη θρακιώτικη λύρα

Ξεκινώντας από σύγχρονα μουσικά ακούσματα και χωρίς πρότερη επαφή με τον παραδοσιακό πολιτ…