1 χταπόδι 1,5-1,7 κιλό
1/3 φλ. τσαγιού ξίδι
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
6 ξερά κρεμμυδάκια για στιφάδο κομμένα στη μέση ή 3 μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες
1 ½ κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή σε μεγάλους κύβους
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.) ή 400 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μεγάλο δαφνόφυλλο
1 κ.σ. ζάχαρη
1-2 πρέζες μπαχάρι σε σκόνη
1-2 πρέζες μπούκοβο σε σκόνη (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
αλάτι πιπέρι
Αν το χταπόδι σας είναι κατεψυγμένο το ξεπαγώνετε από τη προηγούμενη. Πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρείτε τη πέτσα της κουκούλας, γυρνάτε τη κουκούλα ανάποδα και αφαιρείτε το εσωτερικό της (στομάχι) και το σκληρό στόμα (ράμφος) της. Κόβετε το χταπόδι σας σε κομμάτια 2 εκ. περίπου.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ξύδι προσθέτετε και τα κομματάκια χταποδιού και τα βράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά ρίχνετε τα ξερά κρεμμύδια και τα σκόρδα, ανακατεύετε για 1/2 λ. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το χταποδάκι για 15 λ περίπου ή μέχρι να μελώσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τις πατάτες και τις ανακατεύετε ελαφρώς. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ (ή τις φρέσκες ντομάτες), το τοματοπελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλ. τσαγιού νερό, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, το μπούκοβο, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε απαλά.
Προσθέτετε και λίγο νερό, τόσο όσο μόλις να σκεπάζει το φαγητό, και το σιγοβράζετε για 40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά το χταπόδι και οι πατάτες. Μετά τα 40 λ ρίχνετε λίγο ακόμα αλάτι (μετά από δοκιμή ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο) και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λ ακόμα ή μέχρι να μελώσει καλά η σάλτσα του φαγητού.